Opiskelu antaa mahdollisuuden tutustua soluasumiseen

Soluasumisesta on tullut tunnettu asumismuoto Suomessa, erityisesti opiskelijoiden keskuudessa. Edullisuuden lisäksi solussa pääsee tutustumaan uusiin ihmisiin sekä luomaan ainutlaatuisia kokemuksia. Voitsivuoden aikana on mahdollisuus tutustua kyseiseen asumismuotoon Voionmaan koulutuskeskuksen tarjotessa opiskelijoilleen asuntolapaikkoja kahden hengen soluasuntojen muodossa Pirkan Opiskelija-asunnot Oy:n kautta.

Soluasuminen saattaa usein herättää ensiksi negatiivissävytteisiä ajatuksia. Huomasin ainakin itse ajattelevani pääosin negatiivisesti pohtiessani asumista solussa. Tampereen kaltaisesta suuresta opiskelijakaupungista on kuitenkin suhteellisen vaikea löytää edullista, hyvällä sijainnilla olevaa asuntoa. Soluista on hyötyä varsinkin kansanopisto-opiskelijoille, kun suurin osa opiskelija-asunnoista on tarkoitettu vain korkeakouluopiskelijoille.

Soluasuminen on monelle nuorelle ensimmäinen kosketus omillaan asumiseen.

Olin itse yllä mainitussa tilanteessa, kun minulle tarjottiin soluasuntoa. Lopulta otin soluasunnon vastaan ajatellen, että onpahan edes joku paikka missä nukkua. Ja että voin etsiä asuntoa koko ajan, ja muuttaa pois solusta sopivan yksiön löydettyäni. Jatkoin edeltävää ajatustapaa soluasumisesta melkein muuttoon saakka, kunnes loppukesästä sattumalta juttelin perhetutun kanssa, joka on myös asunut solussa omina opiskelija aikoinaan. Hänen positiivisista kokemuksistaan sain uuden asenteen soluasumista kohtaan tällä kertaa ajatellen: jos en ikinä anna sille mahdollisuutta, voiko siitä ikinä edes tulla kivaa? 

Suurin huolenaihe soluasunnossa asuvalle on varmasti tuleva kämppis, ja miten asioista päätetään yhdessä tuntemattoman huonekaverin kanssa. Ideaali tilanne olisi tietenkin, että kämppis olisi saman henkinen ihminen eikä yhteisistä asioista päättäminen johtaisi konflikteihin. 

Muuttaessani soluun sovimme kämppikseni kanssa yleisistä asioista, kuten yhteisessä käytössä olevan keittiön ja vessan kaappitilojen jaosta. Soluasumiseen totuttautuminen vei oman aikansa ja alkuun muun muassa  välttelin aiheuttamasta kovia ääniä, ajatellen etten häiritse kämppistäni. Myöhemmin tajusin, ettei solussa asuminen voi ikinä tuntua kotoisalta, jos jatkuvasti kulkee varpaillaan vältellen normaaleja elämisestä syntyviä ääniä. Olen nyt asunut kämppikseni kanssa reilun kuukauden, ja koen asumisen sujuvan luontevasti. Tulemme hyvin toimeen keskenämme, vaikka emme juurikaan juttele ja vaihda kuulumisia päivittäin. Toki olisi mukavaa, että kotona olisi henkilö, jonka kanssa voisi jutella melkein kaikesta milloin vain, mutta uskon että, jos itse pysyn avoimena ajatukselle, tilanne voi muuttua vuoden aikana. 

Soluasumiseen kannattaa siis suhtautua niin kuin kaikkeen uuteen, avoimin mielin. Kuka tietää vaikka uudesta kämppiksestä muodostuisikin elinikäinen ystävä, jonka kanssa voitte vanhempana naureskella opiskeluajan kommelluksille. Tai sitten ei, mutta voitpahan ainakin sanoa kokeilleesi soluasumista. Tärkeintä on itse asennoitua tilanteeseen positiivisesti ja antaa asioiden kulkeutua mukana omaan tahtiin matkan varrella.

Sonja Engberg
+ artikkeleita
Kuvat: Vili Mehtälä
+ artikkeleita

Tuoreita

Ruokaa budjetilla – savutofukiusaus

Tekeekö mielesi jotain halpaa ja nopeaa syömistä? Lasketko viimeisiä...

Demoni nimeltä Marfan

Koulukiusaajat eivät välitä uhrinsa taustatekijöistä valitessaan kohteitaan. Tämän sai...

Automekaanikkoja ja spandex-asuja Pyynikin kesäillassa 

Astun ulos täyteen pakkautuneesta linja-autosta ja olen täynnä energiaa....

Voitsilla yhteisöllisyys korostuu päätösten kautta

Voionmaan oppilaskunnan puheenjohtaja Iida Kopra toivoo tuoreilta voionmaalaisilta kommunikaatiota...

Luitko nämä?

Tavoitteiden eteen kannattaa tehdä töitä

— Rasmuksen haaveet radioharjoittelusta kävivät toteen Media-alan ammattilinjalla tällä hetkellä...

TAMPERE – SUOMI – SANAKIRJA

Tampereen murre on Tanpereella puhuttu hämäläismurteisiin kuuluva suomen kielen murre. D kirjaimet muutetaan...

Kolumni: Vierailevilta tähdiltä eväitä tulevaisuuteen 

Unelmiensa eteen täytyy taistella! Tuo on lause, jonka moni on...

Voitsilaiset <3 kaukosuhteet

Kaukosuhde voi aluksi mietityttää ja pelottaa monia. Selvitin Voionmaan...

Viinankatkuiset opiskelijabileet ovat väistymässä ⎯ riskikäyttöä esiintyy silti

Kautta aikojen alkoholi ja biletys ovat olleet osa korkeakoulukulttuuria....

Ruokaa budjetilla – savutofukiusaus

Tekeekö mielesi jotain halpaa ja nopeaa syömistä? Lasketko viimeisiä kolikoita kauppareissua varten? Ruokaa budjetilla -reseptisarjan tarkoituksena on ratkaista arjen ongelmia jakamalla maukkaita, helppovalmisteisia, sekä...

Demoni nimeltä Marfan

Koulukiusaajat eivät välitä uhrinsa taustatekijöistä valitessaan kohteitaan. Tämän sai huomata myös harvinaisesta sairaudesta kärsivä Miika, jota alettiin riivata yläasteella. Koulukiusaaminen on Suomessa yhä valitettavan yleistä....

Automekaanikkoja ja spandex-asuja Pyynikin kesäillassa 

Astun ulos täyteen pakkautuneesta linja-autosta ja olen täynnä energiaa. Nyssen määränpäänä oli Pyynikki ja ensimmäistä kertaa järjestettävä Festivaali-festivaali. Festivaali oli määrä järjestää ensimmäisen kerran 2021,...