KotiVoionmaastaLakkoja, pakkasta ja kovaa työtä: Voionmaan lyhytelokuva Siivooja sai ensiesityksensä

-

Lakkoja, pakkasta ja kovaa työtä: Voionmaan lyhytelokuva Siivooja sai ensiesityksensä

Teksti Alma Pajukoski Kuvat: Annu Kukkonen

Ilmassa on juhlan tuntua. Puheensorina täyttää tamperelaisen elokuvateatteri Niagaran. Pian saliin laskeutuu hiljaisuus ja päät kääntyvät kohti valkokangasta. Valot himmentyvät. Nyt elokuva alkaa!  

Lyhytelokuva Siivooja on Voionmaan audiovisuaalisen linjan opiskelijoiden taidonnäyte. Elokuva on miltei puoli tuntia kestävä tragikomedia. Produktiossa on mukana niin ammattilaisia, pitkänlinjan harrastelijoita kuin untuvikkojakin.  

Siivooja-lyhytelokuvan tekemistä ja toteutusta suunniteltiin vuosi sitten syksyllä. Kuvaaminen tapahtui Tampereella tammikuussa 2024.  

Kuvauksia värittivät kolmenkymmenen asteen pakkaset. Kireä pakkanen loi muun muassa linjatuottaja Johanna Heikkiselle lisää töitä. Esimerkiksi ulkokohtausten kuvaamiset täytyi suunnitella huolella, jotta näyttelijät ja kuvaajat pääsivät aika ajoin lämmittelemään.  

Johanna Heikkinen on iloinen nähdessään lopullisen tuotoksen. – Etenkin kuvaajat tekivät upeaa työtä, huomioi Heikkinen.

Tuotannon alkuvaiheilla hänen vastuualueeseensa kuului näyttelijöiden haku. Kuvausten aikana Heikkinen vastasi esimerkiksi aikataulutuksesta yhdessä tuotantopäällikkö Onni Vesan kanssa. Tuotannon ohjaajana puolestaan toimi elokuva-alan ammattilainen Aarne Norberg

– Vaikka kuvauksissa pakkanen kiristyi, henki säilyi hyvänä. Kaikki luottivat ja uskoivat siihen, että tämä kannattaa tehdä ja niin kannattikin, kertoo Norberg. 

Liikkuvia osia ja aikataulutusta 

Näyttelijöitä Siivooja -lyhytelokuvaan saatiin Tampereen lisäksi esimerkiksi Helsingistä ja Porista. Kuvausten aikana olleet julkisen liikenteen lakot toivat myös oman lisämausteensa kuvausaikataulujen suunnitteluun. Junavuoroja peruuntui, joten pitkänmatkalaisten näyttelijöiden paikalle pääseminen ei ollut itsestäänselvyys. 

– Opin organisointia ja aikatauluttamista, kun info piti saada kulkemaan kaikille. Prosessi oli opettavainen todella monella tapaa, iloitsee Heikkinen. 

Heikkinen kävi ensin Voionmaan koulutuskeskuksen näyttelijälinjan. Voionmaa teki Heikkiseen tuolloin vaikutuksen, joten hän päätti jatkaa opiskelua samassa opinahjossa. Näyttelijälinjan jälkeen Heikkinen aloittikin opiskelut audiovisuaalisella ammattilinjalla. 

– Minua kiinnostaa olla molemmilla puolilla kameraa, toteaa Heikkinen. 

Siivoojan kuvaamiseen kului yhteensä 11 kuvauspäivää. Kuvausaikataulu venähti alkuperäisestä seitsemästä kaksinkertaiseksi. Suunnittelut käynnistyivät marraskuussa ja lopputyöt tehtiin toukokuussa. Elokuvan tekeminen oli työryhmälle kokonaisuudessaan pitkä, mutta samalla opettavainen. 

Vaikeuksien kautta voittoon 

Elokuvan pääosassa nähdään viime vuoden näyttelijälinjalainen Mira Nurmi. Hän kertoo sairastumisten koetelleen työryhmää kuvausten aikana. Nurmi itse sairastui ensimmäisten kuvauspäivien aikana. Puolikuntoisuus ei kuitenkaan heijastu kuvauksista katsojalle asti. 

– Ryhmähenki oli kannatteleva voima, toteaa Nurmi. 

Yhteiskunnallisuus yhdistää 

Elokuvan vahva kantaaottava teema on yhteiskunnan eriarvoistuminen. Elokuva vastaa siihen, mitä voi tapahtua, kun köyhät köyhtyvät ja rikkaat rikastuvat. Vaikka aihe on osittain rankka, elokuvassa sitä käsitellään huumorin keinoin. Huumori kukkii elokuvan vuorosanoissa ja etenkin päähenkilön äidin sutkautuksissa.  

Lyhytelokuvan käsikirjoituksen teki Voionmaan käsikirjoittajalinjan käynyt Heidi Korkiakangas

Käsikirjoittaja Korkiakangas on työryhmän kanssa valkokankaan edessä. Korkiakangas on vasemmalta katsottuna neljäntenä.

– Elokuva kertoo meidän ajastamme, mutta samalla pyörii myös omissa sfääreissään. Elokuvan teema tiivistettynä on välittäminen, kertoo Korkiakangas. 

Suomessa valtio avustaa elokuva-alaa tuotantokannustimien kautta. Valtion takaama osittainen rahoitus on saanut suomalaista elokuva-alaa kansainvälistymään ja kasvamaan. Syksyllä 2023 hallitus alkoi suunnitella tuotantokannustimen leikkauksia, joten osa Tampereelle tulossa olleista elokuvatuotannoista peruttiin. Voionmaan audiovisuaalisen ammattilinjan koulutukseen kuuluu tuotannon teko. Uhkana oli, ettei tuotantojen pariin mieliville opiskelijoille olisi harjoittelupaikkoja. Voionmaalla kehitettiin oman tuotanto, joka toi kaivattuja harjoittelupaikkoja. 

– Tämä oli yksi merkittävä syy Siivooja -lyhytelokuvan tekemiselle, kertoo ohjaaja Norberg.  

Norberg on Voionmaalla tuttu kasvo, sillä hän on vuosien varrella käynyt vierailevana opettajana opettamassa elokuva-alaa. 

– Olen kiitollinen ja ylpeä siitä, että Voionmaa uskalsi lähteä tekemään omaa tuotantoa. Se oli rohkea teko, johon kannatti lähteä, toteaa Norberg. 

– Tämä tuotanto toimi niin hyvin, että pystyin keskittymään kuvauksissa siihen missä ohjaajaa eniten tarvitaan eli näyttelijöiden ohjaukseen, Norberg lisää. 

Lopussa kiitos seisoo 

Lopputekstit rullaavat valkokankaalla ja niitä luetaan hiljaisuudessa. Lopputekstien jälkeen sali raikuu aplodeista ja pääosan esittäjä Nurmi huokaa helpottuneena. 

– Jännitti hirveästi, mutta olen todella tyytyväinen. Lopputuloksesta näkee, miten hienoa työtä koko porukka on tehnyt, iloitsee Nurmi. 

Kuvat: Annu Kukkonen

TUOREIMPIA

”Tässä koulutuksessa pääsee edelleen kokeilemaan kaikkea uutta” – VAT-linjan opiskelijat kertovat valokuvan yhteis- kunnallisuudesta

Mikä on valokuvan paikka yhteiskunnassa ja voiko kuvalla vaikuttaa? VAT-linjalla opiskelevien Frida Loisan ja Sene Savolaisen mielestä valokuva voi olla poliittinen tai silkkaa kauneutta. – Mitä...

Voionmaalta ponnistaa uusi räppärisukupolvi: rajat on tehty rikottaviksi

Tampereelta on nousemassa uusi sukupolvi rap-artisteja. Minea Aittokoski eli Kosminen Kisu, Pieti Peltola eli pahatapsa ja Tesfaw Lappalainen toivovat muutosta alalle. Kliseisesti ajateltuna räppärit kultakelloineen ja...

Lyhytelokuvan tekeminen opetti audiovisuaalisen linjan opiskelijoille enemmän kuin luokassa istuminen

Audiovisuaalisen linjan opiskelijat opettelevat alansa tekemisen ja ongelmanratkaisun kautta. Siivooja-elokuvan viimeinen kuvauspäivä oli purkissa. Kaikki olivat jo valmiita pieneen lepohetkeen ennen leikkausvaiheen alkamista, ja kuvaustenvalmistumista kerettiin...

Lukuvuosi toimittajalinjalla on ollut elämäni paras: täynnä itkua, naurua ja yhteisöllisyyttä

Monimediatoimittajalinja on myös paljon muuta kuin media-alan taitojen opettelua. Se on yhteisöllinen kokemus, jonka muistan koko loppuelämäni. Kädet kostuvat hiestä, sydän hakkaa ja mielessäni pyörii ajatus...

SUOSITUIMPIA