Uusi, upea Bläk Boks

Bläk Boks on uusi salibandyareena Ideaparkissa, Lempäälässä. Toki areenalla voi harrastaa muitakin lajeja, vaikkapa judoa tai sulkapalloa. Ennen kaikkea se on Tampereen Classicin uusi kotiareena. Syynä tähän on, että entinen Hakametsässä sijaitseva Tampere-areena puretaan asuinkerrostalojen tieltä. Sekä miesten että naisten F-liigajoukkueet pelaavat Bläk Boksissa syksystä 2021 lähtien.

Tuliterä areena täynnä huipputekniikkaa

Areenan nimi viittaa väriin ja muotoon – kyseessä on todella tummilla pinnoilla oleva, laatikkomainen sisätila. Areenan kentät ovat uutuuttaan kiiltävät ja niissä on esimerkiksi kenttien alusta mietitty mahdollisimman optimaaliseksi salibandyyn. Syy tummiin pintoihin on panostus audiovisuaaliseen kokemukseen areenalla. Areenalle on rakennettu uudenaikaista näyttötekniikkaa hyödyntäen iso päänäyttö, ja koko areenan kiertävä kapeampi led-näyttö. Lisäksi katsomossa on pienempiä näyttöjä. Uudenaikaisella valotekniikalla koko areena voidaan valaista hyvin monella tapaa. Myös äänentoisto on huippuluokkaa. Classicin otteluissa Bläk Boks -areenalle mahtuu 1200 katsojaa.

Näkymä katsomosta, parhaillaan on käynnissä valojen ohjaukseen liittyvät harjoitukset

Opiskelijat tekevät AV-tuotannon kaikissa Classicin otteluissa

Voionmaan koulutuskeskuksen media-alan opiskelijoista koostuvat ryhmät tekevät audio, video ja valotuotannon areenalla kaikissa Classicin otteluissa. Kyseisillä linjoilla opetus tapahtuu pääosin oikeissa av-alan työtilanteissa ja Bläk Boks -areena uusimpine tekniikoineen on tähän erinomainen ympäristö.

Kävin 9. syyskuuta seuraamassa Voionmaan opiskelijoiden perehdytystä AV-tuotantoon Bläk Boks -areenalla. Paikan päällä oli melkoinen hässäkkä, koska kyseessä oli vasta toinen opiskelijoiden käynti areenalla. AV-linjan opiskelija Sari Holm toimii viestintäyhteyshenkilönä. Hänellä on toisaalla menossa iso tuotantoprojekti, jossa Holm on tuottajana eikä osallistu tekniikkarooleihin Bläk Boksilla. ”Tämä on tosi mahtava tilaisuus päästä tekemään tätä tuotantoa”, toteaa Holm.

Tuotantoon kuuluu monenlaisia tehtäviä, mitä ei helposti tule edes ajatelleeksi vaikkapa salibandya televisiosta katsoessa. Pelkän kuvauksen lisäksi tehdään paljon muutakin.

Kameroita areenalla on kaikkiaan kahdeksan. Kokonaisuus koostuu kahdesta kiinteästä, useasta liikuteltavasta sekä katossa olevasta etäohjattavasta robottikamerasta. Kameroilta, erilaisilta tallentimilta tai grafiikkakoneelta tulevat videot miksataan areenan näytöille ja areenalta ulos lähtevään tv-lähetykseen videomiksaajan toimesta. Kameroiden materiaali tallennetaan kiintolevylle. Tallenteita voidaan näyttää suoraan sellaisenaan tai tarvittaessa laitteilla voidaan tehdä hidastuksia ”lennosta” eri tilanteista. Osa videoista, kuten mainokset ovat valmiina tallenteina, jotka näytetään ottelun edetessä.

Valot ja valaistustilanteet ohjataan keskitetysti ohjauspöydällä, johon on osin tallennettu erilaisia valaistustiloja efekteineen.

Äänentoistoa hallitaan äänimikserillä, jolla miksaaja yhdistää esimerkiksi mikrofoneilta tai tallenteista tulevan äänen areenan äänentoistoon ja areenalta ulos lähtevään tv-lähetykseen.

Voionmaan koulutuskeskuksen opiskelijat hoitavat kaikki mainitut tuotannon tehtävät. Harjoitusilta sujui mukavasti, vaikkakin laitteita vielä säädettiin ja lisäkaapeleita vielä vedettiin, jotta kaikki saatiin toimimaan. Kaikki alkaa olla valmista ensimmäistä areenalla pelattavaa Classicin ottelua varten.

AV-tuotantoa varten on oma tilansa, jossa tehdään mm. kuva-, ääni- ja valomiksaus
Lasse Pääkkönen
+ lisää artikkeleita

Tuoreita

Matka kasvatuksen maailmaan 

Kasvatustieteen peruslinjalla syvennytään vuoden ajan kasvatukseen; eikä vain muiden...

Työväenmuseo Werstaan päänäyttelyn lyhytelokuvat ovat voitsilaisten käsialaa

Voionmaan koulutuskeskus on saanut kunnian olla mukana toteuttamassa Työväenmuseo...

“Silloin tuntui, että en lähde hoitoon, koska enhän minä mikään hullu ole” 

Osa miehistä edelleen ennemmin hautaa mielenterveysongelmansa kuin kohtaa ne....

Pinkkiä feminismiä: Barbie-elokuva näyttää todellisen maailman epätasa-arvon ja joitakuita se harmittaa

Barbie-elokuva on rehellinen feministinen kannanotto, joka tulee tarpeeseen. Elokuvassa...

Luitko nämä?

Katukuvausta Vivian Maierin inspiroimana

Tamperelainen Jukka Paju opiskelee Voionmaan koulutuskeskuksen valokuvauksen ammattitutkintolinjalla. Hän...

Kaunistelemattomat koulupäivät eli otoksia valokuvauslinjalta

Kaunistelemattomat koulupäivät -juttusarja sisältää ottoja valokuvauslinjan päivistä. Aina ei...

“Kädet tärisevät, tuskanhiki valuu ja ahdistaa”: lavalla nähtiin rohkeaa heittäytymistä jännityksestä huolimatta

Näyttelijälinjalaisten nokkela luomus toi yleisölle valoa syksyn pimeyteen. Ryhmän...

Ekologisuus on tyylikästä

Muotigallup paljastaa tamperelaisten vastuullisen pukeutumisen. Kestävä kehitys ja ekologiset valinnat...

Opiskelu antaa mahdollisuuden tutustua soluasumiseen

Soluasumisesta on tullut tunnettu asumismuoto Suomessa, erityisesti opiskelijoiden keskuudessa....

Matka kasvatuksen maailmaan 

Kasvatustieteen peruslinjalla syvennytään vuoden ajan kasvatukseen; eikä vain muiden opettamiseen, vaan myös omaan itseensä oppijana. Koulutuksen aikana opitaan myös, ettei kasvatustiede tarkoita pelkkää opettamista,...

Työväenmuseo Werstaan päänäyttelyn lyhytelokuvat ovat voitsilaisten käsialaa

Voionmaan koulutuskeskus on saanut kunnian olla mukana toteuttamassa Työväenmuseo Werstaan uutta päänäyttelyä. Voitsilaiset ovat olleet mukana tuottamassa päänäyttelyssä esillä olevia lyhytelokuvia.  Näyttely avautui yleisölle 16....

“Silloin tuntui, että en lähde hoitoon, koska enhän minä mikään hullu ole” 

Osa miehistä edelleen ennemmin hautaa mielenterveysongelmansa kuin kohtaa ne. Avun hakemista voivat hankaloittaa häpeä, maskuliinisuuden rikkoutumisen pelko sekä perinteinen miehen malli.   –En enää tiennyt että...