Uusi, upea Bläk Boks

Bläk Boks on uusi salibandyareena Ideaparkissa, Lempäälässä. Toki areenalla voi harrastaa muitakin lajeja, vaikkapa judoa tai sulkapalloa. Ennen kaikkea se on Tampereen Classicin uusi kotiareena. Syynä tähän on, että entinen Hakametsässä sijaitseva Tampere-areena puretaan asuinkerrostalojen tieltä. Sekä miesten että naisten F-liigajoukkueet pelaavat Bläk Boksissa syksystä 2021 lähtien.

Tuliterä areena täynnä huipputekniikkaa

Areenan nimi viittaa väriin ja muotoon – kyseessä on todella tummilla pinnoilla oleva, laatikkomainen sisätila. Areenan kentät ovat uutuuttaan kiiltävät ja niissä on esimerkiksi kenttien alusta mietitty mahdollisimman optimaaliseksi salibandyyn. Syy tummiin pintoihin on panostus audiovisuaaliseen kokemukseen areenalla. Areenalle on rakennettu uudenaikaista näyttötekniikkaa hyödyntäen iso päänäyttö, ja koko areenan kiertävä kapeampi led-näyttö. Lisäksi katsomossa on pienempiä näyttöjä. Uudenaikaisella valotekniikalla koko areena voidaan valaista hyvin monella tapaa. Myös äänentoisto on huippuluokkaa. Classicin otteluissa Bläk Boks -areenalle mahtuu 1200 katsojaa.

Näkymä katsomosta, parhaillaan on käynnissä valojen ohjaukseen liittyvät harjoitukset

Opiskelijat tekevät AV-tuotannon kaikissa Classicin otteluissa

Voionmaan koulutuskeskuksen media-alan opiskelijoista koostuvat ryhmät tekevät audio, video ja valotuotannon areenalla kaikissa Classicin otteluissa. Kyseisillä linjoilla opetus tapahtuu pääosin oikeissa av-alan työtilanteissa ja Bläk Boks -areena uusimpine tekniikoineen on tähän erinomainen ympäristö.

Kävin 9. syyskuuta seuraamassa Voionmaan opiskelijoiden perehdytystä AV-tuotantoon Bläk Boks -areenalla. Paikan päällä oli melkoinen hässäkkä, koska kyseessä oli vasta toinen opiskelijoiden käynti areenalla. AV-linjan opiskelija Sari Holm toimii viestintäyhteyshenkilönä. Hänellä on toisaalla menossa iso tuotantoprojekti, jossa Holm on tuottajana eikä osallistu tekniikkarooleihin Bläk Boksilla. ”Tämä on tosi mahtava tilaisuus päästä tekemään tätä tuotantoa”, toteaa Holm.

Tuotantoon kuuluu monenlaisia tehtäviä, mitä ei helposti tule edes ajatelleeksi vaikkapa salibandya televisiosta katsoessa. Pelkän kuvauksen lisäksi tehdään paljon muutakin.

Kameroita areenalla on kaikkiaan kahdeksan. Kokonaisuus koostuu kahdesta kiinteästä, useasta liikuteltavasta sekä katossa olevasta etäohjattavasta robottikamerasta. Kameroilta, erilaisilta tallentimilta tai grafiikkakoneelta tulevat videot miksataan areenan näytöille ja areenalta ulos lähtevään tv-lähetykseen videomiksaajan toimesta. Kameroiden materiaali tallennetaan kiintolevylle. Tallenteita voidaan näyttää suoraan sellaisenaan tai tarvittaessa laitteilla voidaan tehdä hidastuksia ”lennosta” eri tilanteista. Osa videoista, kuten mainokset ovat valmiina tallenteina, jotka näytetään ottelun edetessä.

Valot ja valaistustilanteet ohjataan keskitetysti ohjauspöydällä, johon on osin tallennettu erilaisia valaistustiloja efekteineen.

Äänentoistoa hallitaan äänimikserillä, jolla miksaaja yhdistää esimerkiksi mikrofoneilta tai tallenteista tulevan äänen areenan äänentoistoon ja areenalta ulos lähtevään tv-lähetykseen.

Voionmaan koulutuskeskuksen opiskelijat hoitavat kaikki mainitut tuotannon tehtävät. Harjoitusilta sujui mukavasti, vaikkakin laitteita vielä säädettiin ja lisäkaapeleita vielä vedettiin, jotta kaikki saatiin toimimaan. Kaikki alkaa olla valmista ensimmäistä areenalla pelattavaa Classicin ottelua varten.

AV-tuotantoa varten on oma tilansa, jossa tehdään mm. kuva-, ääni- ja valomiksaus
Lasse Pääkkönen
+ artikkeleita

Tuoreita

Kun homma alkaa rullata 

Voionmaan koulutuskeskuksen valokuvauslinjalla pääsee kuvaamaan niin perinteisellä filmikameralla kuin...

Ei pelkkää kameran takana seisoskelua

Kun Hyhkyn studion ulko-ovi aukeaa, voi sisältä kuulla tekemisen...

ALAN VAIHTO TOI UNELMIEN ÄÄRELLE 

Pari vuotta sitten Harri Eerola, 52, myi yrityksensä ja...

Teatterin lavalta takaisin kouluun 

Kun esiintyminen virtaa verissä, eivät vastakkaiseen suuntaan puhaltavat tuuletkaan...

Luitko nämä?

TAMPERE – SUOMI – SANAKIRJA

Tampereen murre on Tanpereella puhuttu hämäläismurteisiin kuuluva suomen kielen murre. D kirjaimet muutetaan...

Monologiharjoituksia, laulua ja paljon naurua

- Anarkisti!, huudahtaa yksi opiskelijoista.   Lavalla kävelevälle, vielä hahmoaan etsivälle...

Vertaistukea, kahvia ja avosylin tapahtuvia kohtaamisia

Tampereen Hämeenpuistossa sijaitseva SYLI-keskus tarjoaa syömishäiriöön liittyvää vertaistukea niin...

Opiskelu antaa mahdollisuuden tutustua soluasumiseen

Soluasumisesta on tullut tunnettu asumismuoto Suomessa, erityisesti opiskelijoiden keskuudessa....

Vanhemmuus ja opiskelu käsi kädessä 

Opiskelu on osana laajempaa sosiaalista elämää, eikä se ole...

Kun homma alkaa rullata 

Voionmaan koulutuskeskuksen valokuvauslinjalla pääsee kuvaamaan niin perinteisellä filmikameralla kuin digijärkkärilläkin. Vuosi kansanopistolla auttaa sekä oman tyylin etsimisessä että itsenäisen työskentelyn opettelemisessa.  Valokuvaus saattaa olla monelle...

Ei pelkkää kameran takana seisoskelua

Kun Hyhkyn studion ulko-ovi aukeaa, voi sisältä kuulla tekemisen meininkiä. Naurua, puheen sorinaa, paukutusta ja porakoneen ääntä. Mitä ihmettä siellä oikein tapahtuu? Voi jo...

ALAN VAIHTO TOI UNELMIEN ÄÄRELLE 

Pari vuotta sitten Harri Eerola, 52, myi yrityksensä ja lähti intohimonsa ohjaamana opiskelemaan Voitsille. Aktiivista urheilu- ja dokumentti-intoilijaa kiinnostavat ilmiöt, ihmiset ja asiat. Hän...