Uusi, upea Bläk Boks

Bläk Boks on uusi salibandyareena Ideaparkissa, Lempäälässä. Toki areenalla voi harrastaa muitakin lajeja, vaikkapa judoa tai sulkapalloa. Ennen kaikkea se on Tampereen Classicin uusi kotiareena. Syynä tähän on, että entinen Hakametsässä sijaitseva Tampere-areena puretaan asuinkerrostalojen tieltä. Sekä miesten että naisten F-liigajoukkueet pelaavat Bläk Boksissa syksystä 2021 lähtien.

Tuliterä areena täynnä huipputekniikkaa

Areenan nimi viittaa väriin ja muotoon – kyseessä on todella tummilla pinnoilla oleva, laatikkomainen sisätila. Areenan kentät ovat uutuuttaan kiiltävät ja niissä on esimerkiksi kenttien alusta mietitty mahdollisimman optimaaliseksi salibandyyn. Syy tummiin pintoihin on panostus audiovisuaaliseen kokemukseen areenalla. Areenalle on rakennettu uudenaikaista näyttötekniikkaa hyödyntäen iso päänäyttö, ja koko areenan kiertävä kapeampi led-näyttö. Lisäksi katsomossa on pienempiä näyttöjä. Uudenaikaisella valotekniikalla koko areena voidaan valaista hyvin monella tapaa. Myös äänentoisto on huippuluokkaa. Classicin otteluissa Bläk Boks -areenalle mahtuu 1200 katsojaa.

Näkymä katsomosta, parhaillaan on käynnissä valojen ohjaukseen liittyvät harjoitukset

Opiskelijat tekevät AV-tuotannon kaikissa Classicin otteluissa

Voionmaan koulutuskeskuksen media-alan opiskelijoista koostuvat ryhmät tekevät audio, video ja valotuotannon areenalla kaikissa Classicin otteluissa. Kyseisillä linjoilla opetus tapahtuu pääosin oikeissa av-alan työtilanteissa ja Bläk Boks -areena uusimpine tekniikoineen on tähän erinomainen ympäristö.

Kävin 9. syyskuuta seuraamassa Voionmaan opiskelijoiden perehdytystä AV-tuotantoon Bläk Boks -areenalla. Paikan päällä oli melkoinen hässäkkä, koska kyseessä oli vasta toinen opiskelijoiden käynti areenalla. AV-linjan opiskelija Sari Holm toimii viestintäyhteyshenkilönä. Hänellä on toisaalla menossa iso tuotantoprojekti, jossa Holm on tuottajana eikä osallistu tekniikkarooleihin Bläk Boksilla. ”Tämä on tosi mahtava tilaisuus päästä tekemään tätä tuotantoa”, toteaa Holm.

Tuotantoon kuuluu monenlaisia tehtäviä, mitä ei helposti tule edes ajatelleeksi vaikkapa salibandya televisiosta katsoessa. Pelkän kuvauksen lisäksi tehdään paljon muutakin.

Kameroita areenalla on kaikkiaan kahdeksan. Kokonaisuus koostuu kahdesta kiinteästä, useasta liikuteltavasta sekä katossa olevasta etäohjattavasta robottikamerasta. Kameroilta, erilaisilta tallentimilta tai grafiikkakoneelta tulevat videot miksataan areenan näytöille ja areenalta ulos lähtevään tv-lähetykseen videomiksaajan toimesta. Kameroiden materiaali tallennetaan kiintolevylle. Tallenteita voidaan näyttää suoraan sellaisenaan tai tarvittaessa laitteilla voidaan tehdä hidastuksia ”lennosta” eri tilanteista. Osa videoista, kuten mainokset ovat valmiina tallenteina, jotka näytetään ottelun edetessä.

Valot ja valaistustilanteet ohjataan keskitetysti ohjauspöydällä, johon on osin tallennettu erilaisia valaistustiloja efekteineen.

Äänentoistoa hallitaan äänimikserillä, jolla miksaaja yhdistää esimerkiksi mikrofoneilta tai tallenteista tulevan äänen areenan äänentoistoon ja areenalta ulos lähtevään tv-lähetykseen.

Voionmaan koulutuskeskuksen opiskelijat hoitavat kaikki mainitut tuotannon tehtävät. Harjoitusilta sujui mukavasti, vaikkakin laitteita vielä säädettiin ja lisäkaapeleita vielä vedettiin, jotta kaikki saatiin toimimaan. Kaikki alkaa olla valmista ensimmäistä areenalla pelattavaa Classicin ottelua varten.

AV-tuotantoa varten on oma tilansa, jossa tehdään mm. kuva-, ääni- ja valomiksaus
Lasse Pääkkönen
+ artikkeleita

Tuoreita

Taistelu nälkää vastaan 

Syksy on saapunut. Ulkona näyttää ja tuntuu syksyltä, kun...

Kaaos elämysten keskellä

Teksti ja kuvat: Joonas Åhman Viime viikkoina on ollut otsikoissa...

Paikka, jossa kaikki ystävällisyys katoaa

Koen normaalisti olevani todella lämmin ja empaattinen ihminen. Mutta...

Pelkkää huvia vai mahdollisuus vaikuttaa? 

Muistan vieläkin elävästi vuoden 2012 Euroviisut. Katselin tuolloin etukäteen...

Luitko nämä?

Taistelu nälkää vastaan 

Syksy on saapunut. Ulkona näyttää ja tuntuu syksyltä, kun...

Yhdeksän tien risteys

Ratinan tunneligalleria 9.1.-30.6.2021 Tunneligalleriassa debytoivat Jiri Honkala, Tero Huhtala, Rasmus...

Selvin päin opiskelijatapahtumassa –Kiskofest keräsi opiskelijat kiertämään Tamperetta raiteilla 

Tampereella järjestetään 30.8. ensimmäistä kertaa Kiskofest, joka saa tuhannet...

Ratikalla vai bussilla?

Tampereella aloitettiin raitiovaunuliikenne virallisesti tänä vuonna, 2021 elokuussa. Ratikka...

Voitsilla yhteisöllisyys korostuu päätösten kautta

Voionmaan oppilaskunnan puheenjohtaja Iida Kopra toivoo tuoreilta voionmaalaisilta kommunikaatiota...

Taistelu nälkää vastaan 

Syksy on saapunut. Ulkona näyttää ja tuntuu syksyltä, kun taivas on vain harmaata ja sadetta tihkuttaa. Säätä voisi kuvailla masentavaksi, mutta tämä ei välity...

Kaaos elämysten keskellä

Teksti ja kuvat: Joonas Åhman Viime viikkoina on ollut otsikoissa Smile-elokuva ja sen katsojat. Elokuvasta lähti liikkeelle trendi Tiktok-sovelluksen kautta, jossa ihmiset kuvaisivat reaktiovideoita elokuvan...

Paikka, jossa kaikki ystävällisyys katoaa

Koen normaalisti olevani todella lämmin ja empaattinen ihminen. Mutta hetkinen... Olenko sittenkään? Huomaan nimittäin lähes päivittäin joutuvani tilanteeseen, jossa muut ihmiset saavat minut raivon...