Vanhan puuhuonekalun kunnostus — näillä ohjeilla onnistut

Vanhoissa kalusteissa on uniikkia kauneutta, ja pitkän elämän elänyt puupöytä pitää sisällään monta tarinaa. Huonekalujen kunnostus entisöimällä tai uudistamisella antaa kalusteelle toisen mahdollisuuden. 

Nykypäivänä ostetaan paljon tavaraa uutena. Sen lisäksi, että kierrättäminen on ilmastoystävällistä, vanhat kalusteet on usein tehty kestävämmistä ja laadukkaammista materiaaleista. Vanhoissa kalusteissa on usein myös upeita yksityiskohtia, kuten muotoiltuja jalkoja. Siispä ensi kerralla, kun tulee kalustehankinta vastaan, kannattaa kurkata, mitä eri kirpputoreilta löytyy. 

Usein on kuitenkin niin, että vanha kaluste kaipaa hieman ilmeen kohotusta. Sen tekeminen itse on helppoa seuraavilla yksinkertaisilla ohjeilla. 

Aivan ensimmäiseksi kannattaa selvittää millainen pintakäsittely huonekalulle on aikaisemmin tehty ja mihin tarkoitukseen se tulee. Nämä määrittävät, millaisen pohjatyön ja uuden pintakäsittelyn huonekalu vaatii. Jatkuvaan käyttöön tuleva pinta vaatii erilaista käsittelyä kuin koriste-esine. On hyvä myös miettiä, kuinka paljon on valmis käyttämään aikaa työhön. 

Tarvikkeet: hiomapaperia (karkeampaa ja sileämpää), pohjamaali, kalustemaali ja pensseli. 

Ilves tartuntapohjamaali valkoinen, täyshimmeä vesiohenteinen 19,90€, Ilves kalustemaali valkoinen V40, puolikiiltävä vesiohenteinen 19,90€, Unique sivellin 75mm, keinokuitua 4,90€, hiomapaperia löytyi valmiiksi kotoa. 

Vaihe 1: Vanhan maalin poisto. Irtoava aines poistetaan huonekalun pinnasta ja vanha maali hiotaan hiekkapaperilla mattapintaiseksi. Pintaa ei tarvitse hioa puupuhtaaksi, mutta helposti irtoava vanha maali on hyvä poistaa. Kuitenkin, jos aikoo maalaamisen sijaan lakata huonekalun sävytetyllä, kuultavalla lakalla, pinta tulee hioa puupuhtaaksi. Maalin poistoon hyvä hiomapaperin karkeus on 60 tai 40. Jos maali on lujaa kiinni, apuna voi käyttää myös hiomakonetta.

Vaihe 2: Hiontapinnan viimeistely. Kun maali on poistettu, pinta viimeistellään sileämmällä hiomapaperilla, jotta hiontajäljet eivät näy uuden maalikerroksen läpi. Tähän hyvä karkeus on 180 tai 240.  

Vaihe 3: Kolojen ja naarmujen kittaus. Jos huonekalussa on koloja, mitä haluaa peittää, siihen voi käyttää puukittiä. Kolot peitetään kitillä ja sen kuivuttua pinta hiotaan tasaiseksi. Jos kitattavat kolot ovat syviä, kittaus kannattaa tehdä kahdessa tai useammassa osassa. Liian paksu kittaus kuivuu hitaasti ja mahdollisesti kutistuu sekä halkeilee.  

Vaihe 4: Pohjamaali. Pohjamaali ei ole välttämätön, jos maalaa paljaalle puulle. Pöytään kuitenkin jäi pieniä maalinjämiä, joten tässä tapauksessa pohjamaali on välttämätön, jotta maalipinnasta tulee tasainen ja kestävä. Pohjamaali kannattaa sävyttää vastaamaan kalustemaalin sävyä varsinkin tummemmissa kalusteissa, jotta peittävyys on parempi. 

Vaihe 5: Kalustemaali. Varsinainen maalaus on hyvä tehdä maalista ja sävystä riippuen 2-3 kertaa. Toiset maalit ovat erittäin peittäviä ja toiset vaativat useamman kerroksen. Myös väreillä on eroja peittävyyden kanssa. Kannattaa valita vesiohenteinen maali, sillä se ei kellastu, vaan säilyttää värisävynsä liuotinohenteista maalia paremmin. Sisätiloissa maalattaessa haju ei myöskään ole niin voimakas. Maalaamiseen sopiva työväline on keinokuitusivellin tai sileä tela. 

Lopuksi kiinnitetään vedin vetolaatikkoon. Näin pöytä on saanut päivitetyn ilmeen ja on valmis käyttöön otettavaksi!  

Vera Krok
+ lisää artikkeleita

Tuoreita

Matka kasvatuksen maailmaan 

Kasvatustieteen peruslinjalla syvennytään vuoden ajan kasvatukseen; eikä vain muiden...

Työväenmuseo Werstaan päänäyttelyn lyhytelokuvat ovat voitsilaisten käsialaa

Voionmaan koulutuskeskus on saanut kunnian olla mukana toteuttamassa Työväenmuseo...

“Silloin tuntui, että en lähde hoitoon, koska enhän minä mikään hullu ole” 

Osa miehistä edelleen ennemmin hautaa mielenterveysongelmansa kuin kohtaa ne....

Pinkkiä feminismiä: Barbie-elokuva näyttää todellisen maailman epätasa-arvon ja joitakuita se harmittaa

Barbie-elokuva on rehellinen feministinen kannanotto, joka tulee tarpeeseen. Elokuvassa...

Luitko nämä?

Ekologisuus on tyylikästä

Muotigallup paljastaa tamperelaisten vastuullisen pukeutumisen. Kestävä kehitys ja ekologiset valinnat...

Viinankatkuiset opiskelijabileet ovat väistymässä ⎯ riskikäyttöä esiintyy silti

Kautta aikojen alkoholi ja biletys ovat olleet osa korkeakoulukulttuuria....

“Silloin tuntui, että en lähde hoitoon, koska enhän minä mikään hullu ole” 

Osa miehistä edelleen ennemmin hautaa mielenterveysongelmansa kuin kohtaa ne....

Psykologian peruslinja tarjoaa hyvät valmiudet jatkokouluttautumiseen

Ihmismieli ja sen toiminta kiehtoo yhä useampia, mutta polku...

Voionmaa tänään tukee vastuullista journalismia ja sananvapautta

Voionmaa Media on hyväksytty Jusanekin hallituksen syyskokouksessa Julkisen sanan...

Matka kasvatuksen maailmaan 

Kasvatustieteen peruslinjalla syvennytään vuoden ajan kasvatukseen; eikä vain muiden opettamiseen, vaan myös omaan itseensä oppijana. Koulutuksen aikana opitaan myös, ettei kasvatustiede tarkoita pelkkää opettamista,...

Työväenmuseo Werstaan päänäyttelyn lyhytelokuvat ovat voitsilaisten käsialaa

Voionmaan koulutuskeskus on saanut kunnian olla mukana toteuttamassa Työväenmuseo Werstaan uutta päänäyttelyä. Voitsilaiset ovat olleet mukana tuottamassa päänäyttelyssä esillä olevia lyhytelokuvia.  Näyttely avautui yleisölle 16....

“Silloin tuntui, että en lähde hoitoon, koska enhän minä mikään hullu ole” 

Osa miehistä edelleen ennemmin hautaa mielenterveysongelmansa kuin kohtaa ne. Avun hakemista voivat hankaloittaa häpeä, maskuliinisuuden rikkoutumisen pelko sekä perinteinen miehen malli.   –En enää tiennyt että...