KotiHenkilöitäYhden voimabiisi on toisen surulaulu: näin musiikki auttaa ihmisiä  

-

Yhden voimabiisi on toisen surulaulu: näin musiikki auttaa ihmisiä  

Teksti Saskia Sundström Kuvat Anniina Mäkinen

Musiikista on moneen. Musiikinkuuntelulla on lukuisia terveyshyötyjä ja sillä voi vaikuttaa mielialaan. 

Syksy on jo pitkällä ja valon määrä vähäistä. Se saattaa vetää mielen matalaksi. Yksi konsti, joka voi auttaa, on musiikki. Oman lempimusiikin kuunteleminen lisää tutkitusti dopamiinin eritystä aivoissa eli hyvä biisi = parempi mieli. 

Aivoliiton sivuilla kerrotaan musiikin vaikuttavan aivojemme hyvinvointiin sekä parantavan terveyttä ja mielialaa. Musiikilla voidaan myös lievittää masennusta ja kipua. Tutkimusten mukaan musiikki nostaa mielialaa, lisää keskittymiskykyä, vähentää ahdistuneisuutta sekä parantaa muistin toimintaa.  

Moni meistä hakee voimaa ja parempaa mieltä musiikista. Digital Music in the Nordics 2024 – tutkimuksen mukaan suomalaiset striimaavat musiikkia keskimäärin kolme ja puoli tuntia päivässä. Kysyimme Tampereen keskustassa sijaitsevissa Levykauppa Äx:ssä ja Swamp Musicissa ihmisiltä, ovatko he pyrkineet vaikuttamaan mielialaansa musiikilla. Kysyimme myös, millaisissa tilanteissa he käyttävät musiikkia itsensä psyykkaamiseen. 

Linda Penttilän (vas.) voimabiisi on Violetin kappale Hole, Milla Puoskarilla se on Sirenian Lost In Life ja Senja Kokonmäellä Adelen Set Fire to the Rain. 

18-vuotiaat orivesiläiset Linda Penttilä, Milla Puoskari ja Senja Kokonmäki kertovat psyykkaavansa itseään musiikilla siivotessaan ja lenkillä tai saadakseen lisää energiaa pitkällä ajomatkalla. He toteavat musiikin tuovan myös lohtua silloin kun harmittaa. Surullisena heidän tulee kuunneltua hitaampia ja surumielisempiä biisejä.  

Levyliikkeen myyjä Aki Nuopponen kertoo esimerkiksi metallimusiikin olleen hänelle helpottava tekijä jo lukioaikoina. Hän kokee, että hänen kohdallaan aggressiivinen musiikki purkaa aggressioita ja todella melankolinen musiikki helpottaa melankoliaa. Nuopponen on kuitenkin huomannut, että musiikki vaikuttaa eri ihmisiin eri tavoin. 

 – On myös ihmisiä, joille iloinen musiikki aiheuttaa iloa ja surullinen musiikki surua, hän toteaa.

Aki Nuopponen kuvailee musiikkimakuaan “hyvin laajaksi, sekavaksi ja täysin määrittelemättömäksi”. Hän mainitsee yhtenä lempiartistinaan Litku Klemetin. 

Myös levyliikkeessä asioiva Pilvi on pohtinut musiikin vaikutusta eri ihmisiin. 

– Kaverini ovat ihmetelleet, eikö raskas tai vihaisen kuuloinen musiikki aiheuta vihantunteita. Itse koen sen olevan toisinpäin ja pystyväni purkamaan huonoa fiilistä raskaalla musiikilla, Pilvi kertoo.  

Pilvin mielimusiikkiin kuuluu Swallow the Sun -yhtyeen koko tuotanto. Tällä hetkellä hän kuuntelee erityisesti yhtyeen uusinta levyä Shining. 

Silloin kun pitää inspiroitua, päästä tiettyyn tunnetilaan tai luoda jotain, tamperelainen 52-vuotias muusikko Maako Härönen kuuntelee musiikkia. Keikoilla ennen esiintymistä Härönen kuuntelee usein esimerkiksi kappaletta Somebody Told Me tai muuta The Killers -yhtyeen tuotantoa. 

– Se on mahtavaa amerikanhuttua, yltiöpositiivista, Härönen toteaa.  

Maako Härönen soittaa Aknestik- ja Epilä-yhtyeissä. 

Milla Virkkala kokee pyrkivänsä vaikuttamaan mielialaansa ja tunnetilaansa melko paljon musiikilla.  

– Jos on joitain sellaisia tunteita, joita ei jaksa miettiä niin on kiva vaan laittaa musiikki päälle ja voi rentoutua enemmän, Virkkala sanoo. 

Hän kuuntelee yleensä suhteellisen kevyttä musiikkia, mutta surullisena tulee kuunneltua raskaampaa.  

Milla Virkkala kertoo palaavansa usein kuuntelemaan Placebo-yhtyeen Meds-albumia, jolla on hänelle rakkaita kappaleita. 

42-vuotias jyväskyläläinen Jouni Sahila kertoo hakevansa musiikin avulla sopivaa mielentilaa ennen liikuntaa sekä käyttävänsä sitä myös rauhoittumiseen. Sahila mainitsee The Doors -yhtyeen kappaleen Riders on the Storm biisinä, jonka voi laittaa oikeastaan minä hetkenä tahansa soimaan ja tulee hyvälle mielelle. 

Jouni Sahila soittaa ja kuuntelee paljon musiikkia. 

68-vuotias tamperelainen Juhani Leppälä sanoo musiikin tuovan hänelle hyvää mieltä ja voimaa. Musiikki myös liikuttaa. 

– Joskus tulee aika surullinen olo joistain biiseistä, tulee ihan tippa silmään, kun palautuu muistoja mieleen. Joskus jopa viidenkymmenen vuoden takaa, Leppälä kertoo.  

Leppälä ei pidä iloisesta musiikista. Hänen mielestään synkkä musiikki on kaunista. Musiikki tuo paitsi ideoita, myös seuraa kotona yksin ollessa. 

David Sylvian on merkittävä artisti Juhani Leppälälle. Yksi hänelle tärkeä Sylvianin kappale on Nostalgiaa.  

Kuvat Anniina Mäkinen

+ lisää artikkeleita

TUOREIMPIA

Luontoparatiisiin bussilla: Hervannan Suolijärven luontopolku hurmaa rauhallaan 

Suolijärven luontopolku sijaitsee vain kymmenen kilometrin päässä Tampereen keskustasta. Silti metsässä sai kulkea rauhassa lokakuun lopun iltapäivänä.  Teksti ja kuvat Inkeri Hannula  Lähden kotoa Tampereen keskustasta pää...

Ilveksen fysiikkavalmentaja Heli Rekimies tietää, miten urheilijan saa kehittymään

Teksti Veeti Pesämaa. Kuvat: Jenna Taipale Heli Rekimies ohjaa Tammelan Stadionin pääovelle ja on ehtinyt vaihtaa työvaatteet jo pois. Stadionin VIP-tiloissa Rekimies on valmis kertomaan fyysisen...

Vapaaehtoisuuden katoaminen lasten ja nuorten urheilusta on hälyttävä ongelma 

Teksti Marko Heulamaa-Forss. Kuvat Veikka Joki-Erkkilä. Lasten ja nuorten jääkiekkoharrastuksen kalleus on paljon puhuttu aihe, sillä kyseessä on yksi Suomen kalleimmista urheilulajeista harrastaa. Varusteet, jäävuorot, valmennusmaksut...

Koirien vaatteet ovat kalliita, mutta pakollisia: kuvasimme puetut koirakaverit

Pienille koirille vaatteet ovat tarpeen talvikeleillä. Hintaa vaatteille saattaa tulla useita kymmeniä euroja. Talvella ulkoilevilla koirilla näkee jos jonkin näköistä vaatetusta. Bostoninterrieri Millillä on monta erilaista...

SUOSITUIMPIA