Teksti ja kuvat: Jenna Taipale
Annikin puutalokortteli Tampereen Tammelassa on täynnä historiaa. Se ulottuu 1900-luvun alkuun saakka, jolloin puutalokortteli rakennettiin työväen asuinalueeksi. Tämä alue on yksi harvoista säilyneistä puutalokortteleista Tampereen keskustassa, mikä tekee siitä ainutlaatuisen osan kaupungin kulttuuriperintöä. 1980-luvulla Annikin kortteli joutui purku-uhan alle, mutta paikallisten asukkaiden aktiivinen puolustus pelasti sen. Nykyään korttelissa järjestetään joka toinen vuosi runofestivaalit.

Marko Ulvila avaa oven ja kutsuu peremmälle. Ulvila on asunut Annikilla jo 14 vuotta. Hän vie vieraansa peremmälle taloon ja kertoo siitä, miten päätyi asumaan Annikille.
-Tulin tänne ensimmäisen kerran opiskeluaikoina kiinnostuksesta. Minua viehättää Annikilla asumisessa yhteisöllisyys ja puutaloasuminen.
Hän tykkää Annikin puutalokorttelin asumisessa siitä, että talossa on historiaa. Talo saa olla rähjäinen ja alkeellinen.



Asukkailla on pihalla sauna. Yhteisen rakennuksen yläkerrassa on kerhotilat ja pihan toisella puolella on pyykkitupa. Yhteisten tilojen lisäksi on vierashuone, jossa voidaan järjestää juhlia ja kokoontumisia. Annikin puutalokorttelissa asuu 50 asukasta. Siellä asuu ihmisiä päiväkotilaisista eläkeläisiin.













Yhteisöllisyys on asumisessa vahvasti mukana. Asukkaat tekevät yhteisiä talkoohommia. Jokainen hoitaa vuorollaan viikon ajan talkkarin tehtäviä. Viikoittain on saunan lämmitys kaksi kertaa, torstaisin pieni siistiminen, ja sunnuntaisin yhteistilojen viikkosiivous. Lumitöitä on tarpeen mukaan.
Syksyisin talolla on tupatarkastus-bileet, jolloin halukkaat voivat avata kotinsa ovet toisille asukkaille ja vierailla toistensa luona. Illalla kokoonnutaan yhteen.
Asukkailla on myös jouluna yhteinen joulupuu. Asukaskokouksessa on tapana käydä kuulumiskierros, jolloin ihmiset voivat kertoa mitä heille kuuluu.
Ulvila kertoo, että usein kesän jälkeen asukaskokouksiin tuodaan omia valokuvia ja kerrotaan, mitä kesän aikana on tehty.

Elämää puutalokorttelissa
Asukkaat ovat vuosien aikana järjestäneet paljon tapahtumia, kuten hurmostanssit ja kirpputoripäiviä. Hurmostanssit ovat avoin tapahtuma. Hurmostansseissa paikalla on aina dj ja ihmiset ovat saaneet tanssia vapaasti pihalla.
Annikin puutalokorttelin suurin yleisötapahtuma on Runofestivaalit. Festivaaleja on ollut mukana järjestämässä asukkaiden lisäksi suuri joukko vapaaehtoisia. Vapaaehtoisia on ollut enimmäkseen joka vuosi 30 henkilöä. He ovat olleet mukana siivouksessa ja lipunmyynnissä. Asukkaat hoitavat tilojen järjestelyn ja lavan rakentamisen.
Ulvila kuvailee, minkälaista on olla osana järjestämässä runofestivaaleja.
-Onhan se hienoa, että täällä tapahtuu korkeatasoinen ja mieleenpainuva tapahtuma, hän kertoo.

Ulvilan mielestä Annikin puutalokorttelin asumisessa on parasta etenkin yhteisöllisyys.
– Tykkään tästä vanhasta rakennuselämästä, että rakennuksia ei pureta ja niitä kunnostetaan ja käytetään edelleen. Tuntuu hyvältä, että pelastimme tämän ja pidämme korttelia asumiskäytössä.
Ulvila kertoo, että Annikin puutalokorttelissa asumisen minimivaatimus on, että pihalla tervehditään sekä naapureita että ulkopuolisia Jos joku vieras kurkistaa portilta, hänet toivotetaan tervetulleeksi peremmälle. Monilla kaupunkilaisilla on lämpimiä muistoja Puu-Tammelasta, ja täällä vieraillessaan he usein alkavat jakaa näitä tarinoitaan. Annikin puutalokortteli on tärkeä myös kaupungin asukkaille.
