Lähiöpubirakkauden lähettiläät Vesa, Matti ja Topias: ”Muistoja pubiin on, mutta niitä ei parane kertoa”

Reportaasissa seuraamme Lapin Akan arkea aamun verran. Pääsemme juttelemaan vakiasiakkaiden kanssa ja keskustella lähiöpubiyhteisöjen merkityksestä.

Ikkunat ovat osittain teipatut. Teippauksissa on lautakuvioita. Ikkunan rustiikkisessa kyltissä lukee Lapin Akka, vanha ja harmaa.  

Olemme Tampereen Kalevassa. Väinämöinen, Lemminkäinen ja Pellervo. Täällä kadut on nimetty Kalevalan mukaan. Kartassa silmiin pistävä Kalevalan miesten mukaan nimetyt kadut. Mutta Aino tai Pohjolan emäntä ei nouse silmiin. Pubin nimeksi mietittiin Pohjolan Emäntää, mutta se olisi ollut liian pitkä. Siksi se on Lapin Akka.  

Kalevalassa on myös paljon viittauksia olueen. Viittauksia löytyy kaksinkertainen määrä verrattuna, säkeisiin, jotka käsittelevät maailmanluomista. Suomalaisesta mytologiasta löytyy myös oluen jumala, Pellonpeikko. 

Vielä pari minuuttia, että kello on yhdeksän ja paikka aukeaa virallisesti. Odotamme ovella kyyläten kelloa.  

Tiskin takaa 

Sisällä tiskin takana seisoo nainen. Hän tervehtii lämpimästi. Tiskillä on ensimmäinen asiakas istumassa. Lonkerotuoppi on jo ehtinyt hänen eteensä.  

Tavarat paikoilleen. Kahvikupit nenän eteen ja homma alkakoon. Tulimme Lapin Akkaan selvittämään ihmisten muistoja rakkaudesta. Rakkaudesta keskusteleminen ei tunnu olevan suosittu aihe.  

Päädyimmekin keskustelemaan lähiöpubirakkaudesta. Tarkemmin rakkaudesta Lapin Akkaan. 

”Jälkeenpäin on tullut mieleen, että miksi en nimennyt tätä Noita-Akaksi” vitsailee Aironpää.

Ensimmäisenä pääsimme juttelemaan Lapin Akan omistajan Marja-Leena Aironpään kanssa. Hän on toiminut paikan omistajana 14 vuotta. Pubista on tullut omistajalleen vuosien aikana kuin toinen koti. Aironpää usein istuu ja juttelee pöydissä asiakkaiden kanssa.  

– Minulla on muutamia rakkaita asiakkaita, keiden kanssa helppo keskustella kaikesta. Vaihdella päivän kuulumisia. Monet kertovat huoliaan. Autan sen mitä voin tai pystyn. 

Biljardia ja darts-taulu 

– Meillä on tuolla toinen puoli tuommoinen klubitila. Haluatteko tulla katsomaan? 

Seuraamme Aironpäätä ja suuntaamme baaritiskin takana sijaitsevaan klubitilaan. Normaalisti sinne pääsee erillisen ulko-oven kautta, mutta tällä kertaa pääsemme suoraan sisäreittiä. 

Vastassa on huone täynnä sinistä. Siniset seinät, verhot ja tuolit. Keskellä huonetta komeilee biljardipöytä ja yhdelle seinälle on ripustettu darts-taulu. 

 Ravintolan takahuoneen seinillä on paljon tauluja. Osassa tauluista on kuvia vanhoista kaavakirjoista. Toisella seinällä kehyksissä on vanhoja sananlaskuja, jotka Aironpää on muokannut sopimaan pubi ympäristöön.  

– Nuo taulut minä kehitin ihan itse. Vanhoista sananlaskuista tai lausahduksista. Muutin niitä, että ne liittyvät ravintola elämään tai alkoholiin. Tein niistä omanlaisia. 

”Liika on aina liikaa, mutta kohtuus on ehdottomasti liian vähän”. Näin lukee yhdessä Lapin Akan seinällä roikkuvassa taulussa.

Palaamme pubin puolelle ja istumme hetken. Olemme jo tekemässä lähtöä, kun muita asiakkaita ei ole näkynyt. Mutta ei pidä nuolaista ennen kuin tipahtaa.  

Samat naamat vuodesta toiseen 

Kello on 10.20. Ovi käy ja muutamassa minuutissa asiakkaita on jo kolme.  

Vesa ja Matti saapuvat pubiin. Molemmat miehet ovat jo hyvän matkaa eläkkeellä. Ensin kahvit ja molemmat istuvat omille paikoilleen. Vesa tiskille ja Matti pöydän ääreen.  

– Ei tainnut tulla iltapäivälehtiä, ihmettelee Matti ääneen.  

Käyn tarkistamassa ja vien lehden Matille pöytään. Vesa vitsailee Matin näöstä, kun ei ollut huomannut lehtiä pöydällä.  

Kuvassa istuu 65-vuotias Vesa. Vesa kertoo käyvänsä pubista tuttujen kavereiden kanssa kalassa.

Ainakin 15 vuotta vakioasiakkaana on käynyt Vesa Metasniemi. Paikka on Vesalle nykyään kodinomainen, kuin toinen olohuone.  

– Kaverit ovat täällä. Jos jotakin tarvitsee tietää, niin kysyy täältä. Jos jotain tarvitsee saada aikaiseksi, niin kysyy täältä. Kyllä apua löytyy.  

Vesa osoittaa pöytää, jossa Matti istuu.  

– Tuo tuossa on meidän INVA-pöytämme. 

Hän viittaa siihen, että pöydän asiakaskunnalle käveleminen on hieman hankalaa. 

Lähiön rappioromantiikkaa 

Lähiöpubit. Nuo toivottavasti kuolemattomat luonnonvarat. Pubit ovat Suomessa vielä aika uusia. Ensimmäiset pubit tulivat katukuvaan vasta 60-luvulla. 

Samat naamat ja samat seinät vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen. Lähiöpubit ovat tulleet tutuksi komedioista, kuten Kumman Kaa ja Kummeli. How I Met Your Mother eli Ensisilmäyksellä-sarjassa ystävä porukka viettää suurimman osan vapaa-ajastaan heidän alakerrassaan olevassa pubissa.  

Taemmassa pöydässä lehteä lukee Matti 73 ja etualalla istuu Topias 20 vuotta.

Mies avaa oven ja astuu sisälle. Uusi asiakas. Hän ei sano sanaakaan vaan kävelee baaritiskin viereiselle kaapille. Hän avaa kaapin oven, ottaa sieltä kahvikupin ja kaataa itsellensä kahvia. Kuppi kädessään hän suuntaa tupakka koppiin aamuröökille. Mietin, että mitä ihmettä juuri tapahtui. Mies on hiljainen, eikä hänestä oikein saa sanaa irti, joten jätän hänet nauttimaan savukkeestaan. 

Aironpää kertoo kuinka vakiasiakkaat tietävät mistä kahvikupit löytyvät ja voivat itse ottaa kahvia. 

Radio soi taustalla. Uutiset ja sitten taas musiikkia. Vanha jukeboksi napsahtaa säännöllisesti päälle ja soittaa jonkin ikivihreän tai vähemmän vihreän klassikon. Kyselin pubissa, mikä kappale siellä soi.  

Juicea tämä on, kuuluu vastaukseksi. 

Omistaja neuvoo, kuinka jukeboksia käytetään ja sieltä kappale selviää. Se oli kuin olikin Juicea. Juice Leskisen Eksä pese sitä koskaan

Vanha jukeboksi, klassikoita kuten Frederik ja Juice Leskinen.

Sukupolvien kohtaamispaikka 

Nuorempi mies on Topias Talvio. Hän nappaa kahvikupin kouraansa. Hetken hän istuskelee ja menee tupakkakoppiin polttamaan savukkeen. Seuraamme häntä koppiin. 

Palaamme keskustelemaan pubin puolelle pöydän ääreen. 20-vuotiaalla Topiaksella on edelleen kahvikuppi mukana. Nuoremman sukupolven edustajana Topias on vähemmistöä Lapin Akassa. Hän kertoo kyllä pubin olevan parhaimpia paikkoja mitä on.  

– Täällä jutellaan myös naapuruston asioita. Kuinka lapset tai äiti voi. Onko tie kunnossa. Kaikki asiakkaat asuvat täällä Kalevassa ja tuntee toisensa. 

Topias tupakalla Lapin Akan tupakkakopissa.

Matti Järviö on ollut pubissa asiakkaana niin kauan kuin se on ollut olemassa. Matti kertoo, että hän on käynyt siellä lähemmäs 30 vuoden ajan. Aloitamme keskustelun kysymyksellä rakkauden merkityksestä. Aihe on vähän vaivaannuttava. Matin vaimo on kuollut. Siirrymme juttelemaan Lapin Akan merkityksestä Matille.  

Matti aloittaa kertomalla, että pubi on hänelle kuin toinen koti. 

– Kaikki kaverini käyvät täällä. Jos haluat nähdä kavereitasi, niin tulet ensimmäisen katsomaan, ovatko he täällä. 

Aironpää istuu samassa pöydässä. Hän katsoo Mattia ja kertoo, että Matti on yksi niistä asiakkaista, jotka ovat lähellä sydäntä. Lähiöpubien yksi tärkeimpiä asioita on se, että ne tuovat ihmiset yhteen. Sieltä löytää ystävät ja avun. 

– Matti on minun hyvä ystävä. Matti auttaa kaikessa. Matti kuule juoksee minun asioitani. 

Sanomalehti ja aamukahvi. Ei sitä muuta tarvitse.
+ lisää artikkeleita

Tuoreita

Onko nainen edelleen vain huora tai pyhimys, kysyy Justiina Juutilainen esseessään misogyniasta

Essee pohtii naisvihan syitä ja seurauksia historiasta 2020-luvulle. Misogynia tarkoittaa...

Vihasin, häpesin, rakastan: Kolumni rakkaudesta suomen kieleen

Kolumnissaan Juutilainen kertoo muutoksesta omassa suhtautumisessaan suomen kieleen.Alakoulun vaikeuksista...

Voionmaalta ponnistaa uusi räppärisukupolvi: rajat on tehty rikottaviksi

Tampereelta on nousemassa uusi sukupolvi rap-artisteja. Minea Aittokoski eli...

Luitko nämä?

Ruokaa budjetilla – savutofukiusaus

Tekeekö mielesi jotain halpaa ja nopeaa syömistä? Lasketko viimeisiä...

“Silloin tuntui, että en lähde hoitoon, koska enhän minä mikään hullu ole” 

Osa miehistä edelleen ennemmin hautaa mielenterveysongelmansa kuin kohtaa ne....

TAMPERE – SUOMI – SANAKIRJA

Tampereen murre on Tanpereella puhuttu hämäläismurteisiin kuuluva suomen kielen murre. D kirjaimet muutetaan...

ALAN VAIHTO TOI UNELMIEN ÄÄRELLE 

Pari vuotta sitten Harri Eerola, 52, myi yrityksensä ja...

Voionmaalta ponnistaa uusi räppärisukupolvi: rajat on tehty rikottaviksi

Tampereelta on nousemassa uusi sukupolvi rap-artisteja. Minea Aittokoski eli...

Onko nainen edelleen vain huora tai pyhimys, kysyy Justiina Juutilainen esseessään misogyniasta

Essee pohtii naisvihan syitä ja seurauksia historiasta 2020-luvulle. Misogynia tarkoittaa naisvihaa. Naisviha ei aina tarkoita kirjaimellista vihaa naisia kohtaan, vaan rakenteellista vähättelyä tai opittuja ajatuksia....

”Tässä koulutuksessa pääsee edelleen kokeilemaan kaikkea uutta” – VAT-linjan opiskelijat kertovat valokuvan yhteis- kunnallisuudesta

Mikä on valokuvan paikka yhteiskunnassa ja voiko kuvalla vaikuttaa? VAT-linjalla opiskelevien Frida Loisan ja Sene Savolaisen mielestä valokuva voi olla poliittinen tai silkkaa kauneutta. –...

Vihasin, häpesin, rakastan: Kolumni rakkaudesta suomen kieleen

Kolumnissaan Juutilainen kertoo muutoksesta omassa suhtautumisessaan suomen kieleen.Alakoulun vaikeuksista lukion asenneongelmien kautta aina syvään rakkauteen kieltä kohtaan. Kun vuonna 2019 aloitin lukion, meidän ensimmäinen tehtävämme...