KotiHenkilöitäVoitsilla yhteisöllisyys korostuu päätösten kautta

-

Voitsilla yhteisöllisyys korostuu päätösten kautta

Voionmaan oppilaskunnan puheenjohtaja Iida Kopra toivoo tuoreilta voionmaalaisilta kommunikaatiota ja yhteistyötä. Toimikunnat luovat yhteisöllisyyttä ja ehkäisevät syrjäytymistä. 

Kansanopistot ja koulutuskeskukset ovat tunnettuja poikkeuksellisesta yhteisöllisyydestään. Niin myös Voionmaan koulutuskeskus, jossa päätöksentekoa ja tapahtumia tehdään yhdessä. Voitsilla opiskelijat valitsevat vuosittain joukostaan oppilaskunnan hallituksen, jonka muodostavat opiskelijat, yksi jokaiselta alalta. Hallituksen tämän vuoden puheenjohtajana toimii tamperelainen 21-vuotias Iida Kopra, joka opiskelee näyttelijälinjalla. Hallituksen puheenjohtajana toimiminen tuo hänen mukaansa uutta näkökulmaa koulunkäyntiin. Vaikka puheenjohtajalla on vastuullinen tehtävä päätöksenteossa, haluaa hän omalla esimerkillään luoda tekemisen meininkiä. 

Voionmaan koulutuskeskuksen oppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Iida Kopra haluaa johtaa esimerkillään. Kuva: Mona Nyrhinen

— En koe olevani pelkkä pääjehu, vaan samaa porukkaa kuin muutkin. Vaikka puheenjohtajana vastuun jakaminen ja organisointi ovatkin tärkeitä asioita, haluan myös itse olla toteuttamassa ja tekemässä asioita, Kopra kertoo. 

Hallituksen alla toimivat toimikunnat, joiden tehtävinä on järjestää tapahtumia, vastata tiedottamisesta sekä auttaa opiskelijoita virkistäytymään ja verkostoitumaan. Kopra kuuluu kerhotoimikuntaan, joka on yksi neljästä oppilaskunnan hallituksen alaisesta toimikunnasta. Kerhotoimikuntaan kuuluminen on luontainen valinta, sillä hän on ollut mukana lasten tanssi- ja kerhotoiminnassa.  

— Kerhotoimikunta on tärkeä, ja se on perustettu yhteenkuuluvuuden ja hyvän ilmapiirin muodostamiseksi yli opiskelulinjojen. Voitsilla opiskelevista moni on kotoisin Tampereen ulkopuolelta, joten pyrkimys on saada kivaa ja vaihtelevaa tekemistä koulupäivän oheen. Koulun jälkeen kaikilla ei ole harrastuksia, ja monipuolinen kerhotoiminta antaa vastapainoa vaikkapa Netflixin katsomiselle. Tanssiakaan ei tarvitse osata, puheenjohtaja naurahtaa tanssiharrastustaustaansa viitaten. 

Oppilaskunnan hallituksen puheenjohtajuuden lisäksi Iida Kopra pyrkii vaikuttamaan kerhojen toimintaan auttamalla tarpeen mukaan.  

— Haluan auttaa toimikuntia suoriutumaan parhaiten auttamalla ja antamalla neuvoja, jos joku mietityttää tai ei toimi. Ratkaisut pyritään hakemaan yhteistyöllä, hän päättää. 

Toimikunnat opiskeluelämän vastapainona 

Kerhotoimikunnan lisäksi toimikuntia ovat sosiaalisen median ryhmä, olutkerho sekä biletoimikunta. Some-ryhmän pääsääntöinen tehtävä on toimia koulun markkinoinnin ja tiedonvälityksen saralla sekä sosiaalisen median kanavissa yhteistyössä muiden toimikuntien, hallituksen ja opettajien kanssa. Olutkerhon järjestäytyminen oli vielä tässä vaiheessa sinettiä vaille valmis, mutta biletoimikunta on luonut jo askelmerkkejä kuluvan lukukauden tapahtumille. Sen vastuuhenkilönä toimii oppilaskunnan hallituksessakin istuva Ida Harju, 20, joka opiskelee kasvatustieteitä. Harju odottaa innolla tulevaa vuotta.

— Ennakkokäsitykseni opisto-opiskelusta oli erilaisten tapahtumien vähyys vaikka yliopistoon ja ammattikorkeakouluihin verrattuna, mutta olen iloinen, että olemme jo nyt saaneet tapahtumien suunnittelua alulle, kertoo Harju. 

Kasvatustieteiden opiskelija Ida Harju odottaa innolla lukuvuotta biletoimikunnan vastaavana. Kuva: Mona Nyrhinen

Harju kokee biletoimikunnan isona tekijänä opisto-opiskelijoiden yhteisöllisyyden tukemisessa, ja pitää tapahtumia oleellisena osana opiskelijakulttuuria. Omien sanojensa mukaan tapahtumat lisäävät pöhinää ja toimivat vastapainona kouluarjelle. Omana roolinaan biletoimikunnan vastaavana hän kokee vastuunsa koskevan muiden ohjausta ja asioiden kasassa pitämistä. Pieniä paljastuksiakin Harju uskaltaa jo tulevasta kertoa,

— Järjestämme koko Voitsin tutustumisbileet, jossa eri alojen opiskelijat pääsevät verkostoitumaan muiden kanssa. Tämän lisäksi tarkoitus on järjestää myös kalenterivuoteen liittyviä tapahtumia, kuten halloweenia ja pikkujouluja. Tapahtumamateriaalit ja markkinointi on pakko aloittaa tarpeeksi ajoissa, jotta ihmiset saavat töidensä ja harrastustensa kanssa aikataulut sopimaan, hän valottaa.  

Lukuvuonna 2022-2023 Voitsilla tulee varmasti vallitsemaan vankka yhteen hiileen puhaltamisen kulttuuri, jota korostavat toimikuntien järjestämät tilaisuudet ja oppilaskunnan vastaaminen päätöksenteosta. On jännittävää nähdä, kuinka hienoja tapahtumia ja hetkiä tulevat syksy, talvi ja kevät tuovat tullessaan.

+ artikkeleita

Tekstin kirjoittaja on vuonna 1994 syntynyt monimediatoimittajakoulutuksen opiskelija. Hän yrittää löytää tekstiinsä kivan, tunnistettavan otteen. Vapaa-ajalla kirjoittaja harrastaa liikuntaa, seuraa rikosmaailmaa ja kannattaa maailman parasta jalkapalloseuraa, FC Hakaa.

+ artikkeleita
+ artikkeleita

TUOREIMPIA

Ruokaa budjetilla – savutofukiusaus

Tekeekö mielesi jotain halpaa ja nopeaa syömistä? Lasketko viimeisiä kolikoita kauppareissua varten? Ruokaa budjetilla -reseptisarjan tarkoituksena on ratkaista arjen ongelmia jakamalla maukkaita, helppovalmisteisia, sekä opiskelijan...

Demoni nimeltä Marfan

Koulukiusaajat eivät välitä uhrinsa taustatekijöistä valitessaan kohteitaan. Tämän sai huomata myös harvinaisesta sairaudesta kärsivä Miika, jota alettiin riivata yläasteella. Koulukiusaaminen on Suomessa yhä valitettavan yleistä. Pelkästään...

Automekaanikkoja ja spandex-asuja Pyynikin kesäillassa 

Astun ulos täyteen pakkautuneesta linja-autosta ja olen täynnä energiaa. Nyssen määränpäänä oli Pyynikki ja ensimmäistä kertaa järjestettävä Festivaali-festivaali. Festivaali oli määrä järjestää ensimmäisen kerran 2021, mutta...

Tampere in black and white

Veera Lintula opiskelee Voionmaan koulutuskeskuksessa valokuvauksen ammattitutkintolinjalla. Hänen katukuvauskurssilla toteutuneen kuvasarjan nimi on ”Tampere in black and white. Ordinary people.”

SUOSITUIMPIA