Koti Henkilöitä <strong>ALAN VAIHTO TOI UNELMIEN ÄÄRELLE</strong> 

ALAN VAIHTO TOI UNELMIEN ÄÄRELLE 

0
<strong>ALAN VAIHTO TOI UNELMIEN ÄÄRELLE</strong> 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pari vuotta sitten Harri Eerola, 52, myi yrityksensä ja lähti intohimonsa ohjaamana opiskelemaan Voitsille. Aktiivista urheilu- ja dokumentti-intoilijaa kiinnostavat ilmiöt, ihmiset ja asiat. Hän tuottaa niistä liikkuvaa kuvaa toivottavasti pian myös ammatikseen. 

Kymenlaakson Anjalasta kotoisin oleva  Eerola on mainio esimerkki siitä, että kouluttautua kannattaa aina. Sittemmin tamperelaistunut ja Petsamon kaupunginosaan asettunut Eerola opiskelee Voionmaan koulutuskeskuksen audiovisuaalisella linjalla. Mutta miten entinen maansiirto- ja koneurakoitsija on päätynyt opiskelemaan Tampereelle ja nimenomaan Voionmaan koulutuskeskukselle?  

– Tein koneyrittäjän hommia useamman vuoden. Työ oli kuitenkin kuormittavaa, ja erinäiset urakkariidat johtivat ajatukseen muista hommista, ja lopulta päätökseen lopettaa.  

Eerola myi koneet, ja päätyi hakemaan perinteisesti internetin hakukoneella lisätietoja koulutusmahdollisuuksista.  

– Voionmaa tarjosi mielenkiintoisia vaihtoehtoja, ja alun perin hain elokuva- ja tv-koulutuksen puolelle, jossa opiskelin vuosina 2020-2021, kertoo Eerola. 

Intohimo ohjaa kameran taakse 

Hyppäys maanrakennusyrittäjän toimista ETV-puolelle voi kuulostaa yllättävältä, mutta oli Eerolalle luonnollinen siirtymä. Intohimoisella dokumenttien ja elokuvien katselijalla oli nimittäin jo ennestään kokemuksia kameran takaa. 

– Olen ollut kiinnostunut autourheilusta jo pienestä pitäen, enkä välttynyt rallikärpäsen puraisulta. Kiersin nuorempana autokilpailuja, ja kuvasin niitä. Minulla oli jo tuolloin erilaisia näkemyksiä siitä, millaista kuvaa olisi kiinnostavaa tehdä ja katsoa, tähdentää Eerola. 

Eerola aloitti Voionmaalla audiovisuaalisen linjan viime kesänä. Tavoitteena on siis media-alan ammattitutkinto. Hänen on määrä erikoistua tuottajaksi, ja valmistua näyttöpohjaisesti. Näyttöpohjaisella tutkinnolla tarkoitetaan työelämästä saadun kokemuksen avulla henkilön osoittamista ammattitaitoiseksi ja päteväksi omalla alallaan. 

Oma projekti vie opintoja eteenpäin 

Suureksi elokuvien ja dokumenttien ystäväksi tunnustautuvaa Eerolaa ovat aina inspiroineet hyvin tuotetut kameraproduktiot, esimerkiksi dokumentit ja Clint Eastwoodin elokuvat. Hän oli aluksi mukana edesmenneestä rallisuuruudesta, Henri Toivosesta kertovan sarjan alkutekijöissä. Tämän jälkeen Eerola kuitenkin näki Henrin nuoremmassa veljessä, Harrissa, erinomaisen muotin dokumentin teolle. Ja näin Harrit, Eerola ja Toivonen, löivät hynttyyt yhteen dokumenttisarjan merkeissä.  

Sarjaa alettiin kuvaamaan viime kesänä, mutta sen valmistumis- ja ilmestymisajankohdista ei vielä ole tietoa. Sarja hakee muottiaan, vaikka materiaalia onkin jo kuvattu useita tunteja ympäri Eurooppaa.  

– Teemme Harri Toivonen documentarya, jonka tarkoitus on johdattaa katselija ralliautoilun sisäpiiriin. Haastattelemme maailmanmestareita, harrastajia, sekä kerromme edesmenneen Henri Toivosen tarinaa hänet tunteneiden haastateltavien, sekä Harrin kautta. Sarjan kuvaukset ovat vieneet meidät Italiaan, Ranskaan ja Saksaan, missä olemme päässeet tapaamaan paikallisia rallisuuruuksia. 

Dokumenteissa kuvausten yllätyksellisyys ja käsikirjoittamattomuus ovat olleet aina Eerolaa kiinnostavia tekijöitä, joista hauska osoitus saatiin viime vuonna Keski-Euroopassa: 

– Kuvasimme Harri-dokkaria Saksan lounaispuolella Daunin kaupungissa. Kävellessämme kuvasin yleisöä ja annoin nauhan pyöriä. Loppujen lopuksi päädyimme tilanteeseen, jossa kuvatessamme autoja taustalle ilmestyy rallin legendaarinen suomalaishahmo Simo Lampinen, joka kertoili ryhmällemme vanhoista hyväntuulisista kommelluksistaan, joista kukaan ei olisi tietenkään osannut kysellä mitään. Kuka tuollaista voisi käsikirjoittaa?, hämmästelee Eerola ääni innokkuudesta nousten.  

Eerolasta paistaa selvästi läpi intohimo tekemiseen ja langat omissa käsissä pitämiseen. Vaikka hän onkin päässyt ETV-linjan aikana myös kokeilemaan näyttelemistä kameran edessä, tuntuu tuottajan puoli huomattavasti kotoisemmalta. 

Unelmia ja rentoutumishommia

Ison tuotannon suitsiminen on työlästä, ja ammattitaidon pitää tuottajalla olla huippuluokkaa. Tässä Eerola näkee koulutuksen tärkeyden. Opetussuunnitelman ja opettajien avulla ammattimaisuutta on tullut omaan tekemiseen reilusti. 

– Olen saanut apua kuvausjärjestelmissä, kameroissa ja muiden laitteiden käytössä ja sisällöllistä perspektiiviä, mikä korostuu erityisesti dokumenteissa. Kun oppii ymmärtämään kaluston ja sisällön tuottamisen päälle, on kokonaisuuksia helpompi koostaa, muistuttaa Eerola. 

Valmistumisestaan tuottajaksi hän ei ota aikataulullisia paineita. Näyttöprojekti rullaa, ja asioita ei haluta tehdä hätiköiden. Autourheilua ja painonnostoa harrastava Eerola ymmärtää palautumisen ja henkisen kapasiteetin merkityksen. Veteraanisarjan tämän hetkinen Suomen ennätyksen haltija niin ylöstyönnössä kuin tempauksessakin uskoo hyvän fyysisen pohjakunnon olevan tärkeimpiä palautumisen mekanismeja. Hauskaa mies pitää rallipoluilla entisöidyllä Ford Escortillaan. 

– Nämä on niitä juttuja, joilla päätä tuuletetaan. Ammatillisesti dokkarien ja henkilökuvien teko on kuitenkin tavoitteenani, ja Voionmaa on antanut hienot eväät siinä asiassa menestyäkseni, päättää intohimoisesti projekteihinsa suhtautuva Eerola. 

+ artikkeleita

Tekstin kirjoittaja on vuonna 1994 syntynyt monimediatoimittajakoulutuksen opiskelija. Hän yrittää löytää tekstiinsä kivan, tunnistettavan otteen. Vapaa-ajalla kirjoittaja harrastaa liikuntaa, seuraa rikosmaailmaa ja kannattaa maailman parasta jalkapalloseuraa, FC Hakaa.