Kolumni: Koulutusta etsimässä

Kun opinto-ohjaaja käski etsimään itselle kiinnostavan koulutuksen Opintopolusta, olin hukassa. Olin lukion toisella luokalla. Minulla ei ollut mitään ajatusta siitä, mitä haluaisin opiskella lukion jälkeen. Koska olin tunnollinen opiskelija, enkä halunnut jättää tehtävää tekemättä, kirjoitin Opintopolun hakukenttään ensimmäisen mieleeni tulleen alan: journalistiikka.  

Ajatus journalistiikan opiskelusta alkoi kiinnostaa siitä hetkestä lähtien. Olen aina pitänyt kirjoittamisesta, joten ajattelin, että koulutus kohti toimittajan uraa olisi loistava vaihtoehto. Niinpä hain opiskelemaan journalistiikkaa yliopistoon. Hain kaksi kertaa, mutta paikka ei auennut kummallakaan kerralla. Päätin siis alkaa suorittaa journalistiikan perusopintoja avoimessa yliopistossa. Toisena välivuotenani kuulin Voionmaan opistosta ja syksyllä 2020 sain paikan opiston journalistilinjalta. 

Journalismiopintojen kuluessa Voionmaalla huomasin, että jokin ei tunnu oikealta. Kun pääsin käytännössä kokemaan, millaista toimittajuus on, ymmärsin, että se ei ole ammatti minua varten. Haastattelut, uutiset sekä tv- ja radiotyöskentely, joihin Voionmaan journalistilinjalla perehdytään, eivät tuntuneet minulle luonnollisilta. Sen sijaan huomasin nauttivani eniten kielenhuollon tunneista. 

Yhtäkkiä kaikki lähti vauhdilla eteenpäin. Ymmärsin, että todellinen kiinnostukseni ja intohimoni kohde on suomen kieli. Hain tietoa suomen kielen opintosuunnasta Tampereen yliopiston nettisivuilta. Lisäksi ilmoittauduin äidinkielen ylioppilaskirjoituksiin korottaakseni arvosanaani ja liityin Voionmaan järjestämälle yo-preppauskurssille. Valitsin myös yhden suomen kielen perusopintojen opintojakson avoimen yliopiston kautta. Tunsin löytäneeni oman juttuni ja olevani varma opintojeni tulevasta suunnasta.  

Kiinnostukseni suomen kieltä kohtaan on aina ollut olemassa. Jo ala-asteelta lähtien äidinkielen tunnit olivat lempituntejani. Kirjoitin tarinoita ja luin paljon kirjoja. Yläasteella kielioppi alkoi kiinnostaa minua ja mietin usein esimerkiksi vaikeiden sanojen taivutusmuotoja. Lukiossa perehdyttiin analysoinnin maailmaan, johon uppouduin kokonaan. Jostain syystä en vielä silloin tajunnut, että voisin hakea yliopistoon opiskelemaan suomen kieltä.  

Pidän itseäni käytännönläheisenä, mutta journalistilinjalla ymmärsin, että analyyttinen puoleni on paljon vahvempi. Analyyttisyyttä ja akateemisuutta harjoitellaan toki avoimen yliopiston kursseilla, mutta huomasin perusopinnot lähes suoritettuani, että haluan keskittyä mieluummin kieleen ja kirjallisuuteen kuin viestintään ja journalistiikkaan.  

Omaa juttua kannattaa lähteä rohkeasti etsimään, koska opiskelu ei mene koskaan hukkaan. Kun pääsen sisään yliopistoon, pystyn lukemaan hyväksi aiemmat avoimen opintoni. Voionmaalla olen saanut uusia kokemuksia ja päässyt perehtymään niin käytännönläheiseen kuin akateemiseen opiskeluun. Olen pystynyt toteuttamaan itseäni ja uskaltanut tavoitella haaveitani. Olen tyytyväinen, että kokeilin journalismin opiskelua kansanopistossa. Nyt voin hyvillä mielin todeta, ettei se ole juttuni. Kevään yhteishaussa kirjoitan Opintopolun hakukenttään suomen kieli ja haen opiskelupaikkaa sieltä, minne minä kuulun. 

Iida Koivisto
+ lisää artikkeleita
Kuva: Pihla Kuulas
+ lisää artikkeleita

Tuoreita

Matka kasvatuksen maailmaan 

Kasvatustieteen peruslinjalla syvennytään vuoden ajan kasvatukseen; eikä vain muiden...

Työväenmuseo Werstaan päänäyttelyn lyhytelokuvat ovat voitsilaisten käsialaa

Voionmaan koulutuskeskus on saanut kunnian olla mukana toteuttamassa Työväenmuseo...

“Silloin tuntui, että en lähde hoitoon, koska enhän minä mikään hullu ole” 

Osa miehistä edelleen ennemmin hautaa mielenterveysongelmansa kuin kohtaa ne....

Pinkkiä feminismiä: Barbie-elokuva näyttää todellisen maailman epätasa-arvon ja joitakuita se harmittaa

Barbie-elokuva on rehellinen feministinen kannanotto, joka tulee tarpeeseen. Elokuvassa...

Luitko nämä?

Näin lahjoitat pyörän sitä tarvitsevalle 

Tampereella on tällä hetkellä kova tarve pyörille. Ojennathan auttavan...

Yö Kalevan Prismassa on kuin joulun taikaa

Yöt 24h Prismassa ovat kuin joulun taikaa ympäri vuoden....

“Vaalivirkailijana en saa kehottaa ketään äänestämään, mutta toivoisin aktiivisuutta ihan kaikilta”

Nuoret ovat epäaktiivisia äänestäjiä, mutta samalla he työskentelevät vaalitoimitsijoina.   Korona on...

Kolumni: Kannabis on laitonta, koska niin on aina ollut

Kannabiksen laillistamisesta ja dekriminalisoinnista on kohistu maailmassa jo vuosikymmenten ajan. Päihde-...

Kolumni: Vierailevilta tähdiltä eväitä tulevaisuuteen 

Unelmiensa eteen täytyy taistella! Tuo on lause, jonka moni on...

Matka kasvatuksen maailmaan 

Kasvatustieteen peruslinjalla syvennytään vuoden ajan kasvatukseen; eikä vain muiden opettamiseen, vaan myös omaan itseensä oppijana. Koulutuksen aikana opitaan myös, ettei kasvatustiede tarkoita pelkkää opettamista,...

Työväenmuseo Werstaan päänäyttelyn lyhytelokuvat ovat voitsilaisten käsialaa

Voionmaan koulutuskeskus on saanut kunnian olla mukana toteuttamassa Työväenmuseo Werstaan uutta päänäyttelyä. Voitsilaiset ovat olleet mukana tuottamassa päänäyttelyssä esillä olevia lyhytelokuvia.  Näyttely avautui yleisölle 16....

“Silloin tuntui, että en lähde hoitoon, koska enhän minä mikään hullu ole” 

Osa miehistä edelleen ennemmin hautaa mielenterveysongelmansa kuin kohtaa ne. Avun hakemista voivat hankaloittaa häpeä, maskuliinisuuden rikkoutumisen pelko sekä perinteinen miehen malli.   –En enää tiennyt että...