He, jotka loistavat kameran takana

Koulun tiedotuslehden Väinön kuvien takaa löytyy joukko valokuvauslinjalaisia, jotka pääsivät suunnittelemaan ja toteuttamaan lehden kuvitusta. 

Pikkustudiolla on taustakartonki aseteltuna ja valot kohdistettuna, kun valokuvauslinjan opiskelija Pihla Kuulas, 20, on valmistautunut ottamaan kolumnikuvia Väinö-lehteä varten. Vaikka valokuvaajille viikko on yhtä tohinaa lehden juttujen kuvausten kanssa, ei tämä suinkaan ole heidän ainoa projektinsa. Jokasyksyisten kurssien lisäksi nykyiset valokuvauksen opiskelijat saivat mahdollisuuden toteuttaa yhteisnäyttelyn Yhdeksän tien risteys kauppakeskus Ratinan alikulun tunneligalleriaan jo vuodenvaihteessa.

Vuoden kestävällä linjalla opiskellaan syyslukukaudella digi- ja filmikuvauksen perusteita. Esimerkiksi studiovalaisu ja -kuvauskursseja on ollut useampia eri opettajien kanssa. Opiskelijoiden käytettävissä on koulun pikkustudion lisäksi suuri halli, jossa kuvan voi lavastaa ja rakentaa alusta loppuun. Tiloja on mahdollista varata omia kouluprojekteja varten myös opetusajan ulkopuolella. 

Lukukauden alkaessa valokuvauslinjan opiskelijat saivat koululta lainaan filmikamerat. Pimiössä negatiiveista on vedostettu mustavalkoprinttejä. Syksyn aikana opittuja taitoja hyödynnetään keväällä esimerkiksi itsenäisten projektien muodossa ja vuoden lopuksi portfolion sekä päättötyön tekemisessä. 

Linjan vastaavan opettajan, taiteen maisteri Tuula Alajoen lisäksi linjalla vierailee tuntiopettajina lukuisia ammattivalokuvaajia ja valokuvataiteilijoita.

– Vierailijoiden kautta saa uusia ideoita työskentelyyn, sillä jokaisella on oma tapansa kuvata. Opiskelijat pääsevät kukoistamaan, kun on useampi henkilö opettamassa, Kuulas kertoo. 

Kamera ja valokuvailmaisun mahdollisuudet tulevat opintojen aikana tutuiksi niin erilaisten projektien kuin työskentelytapojenkin kautta. 

Monipuolisuus auttaa kuvaustyylin löytämisessä 

Pikkustudiolla kamera laulaa ja kokematon malli saa muutamia ohjeita kameran takaa. Valo osuu kasvoihin paremmin vasemmalle puolelle ja kun leukaa laskee vielä hieman, näyttää se kuvassa paremmalta.  

Oli kuvaustyyli millainen tahansa, valokuvauslinjalla sitä pääsee kehittämään. Myös uutta pääsee kokeilemaan. Esimerkiksi luonto-, keikka-, ja tuotekuvia sekä potretteja ottamalla voi saada perspektiiviä omaan tekemiseen ja löytää uuden tyylin ottaa kuvia. Käytännön esimerkkien avulla pääsee laajentamaan omaa osaamistaan ja harjoittelemaan esimerkiksi sommittelua ja valotusta. 

Valokuvauslinjalla kuvaajat pääsevät tekemään yhteistyötä myös muiden linjojen kanssa. Esimerkiksi koulun verkkolehti Voionmaa tänään on toteutettu yhdessä journalistien kanssa. Toki projekteja saa tehdä ja tehdään yksinkin, eikä mikään estä kuvaajaa sanoittamasta itse juttuaan. 

Kuvassa Jesse Sainio ammattilinjalta

Valokuvaajan ammattitutkinto 

Kansanopiston valokuvauslinjan lisäksi Voionmaalla on 1-2 vuotta kestävä valokuvauksen ammattilinja. Ammattitutkinnosta valmistuu valokuvaajaksi ja se on suunnattu valokuvauslinjan käyneille tai vastaavan koulutuksen suorittaneille.  

Nokialta kotoisin oleva Jesse Sainio, 22, haki ammattilinjalle ja yllättyi opetuksen laajuudesta. Noin vuoden verran valokuvausta harrastanut Sainio haki alun perin liikunnanohjaajaksi, mutta päätyi lopulta hakemaan tutkintoa valokuvauksesta. 

– Ammattilinjalle kannattaa hakea, jos haluaa kehittää lisää omaa tietoutta ja saada valokuvauksesta tutkinnon. Siltä kannalta linja on todella hyvä, Sainio kertoo. 

Sainion suosikkiprojekteja ovat olleet pin-up tyylisten kuvien ottaminen, sekä Sergei Pavlovin kurssi, jossa jokainen sai kuvata valitsemansa aiheen läsnäoloa elämässään. Sainio teki projektin kuvaamalla ystäväänsä. Ammattilinjan opetus on pääosin vierailevien opettajien ohjaamaa. 

Ammattilinjalla on mahdollista suuntautua kuvankäsittelyn, henkilökuvien, taidevalokuvien tai valokuvauksen tekniikan ja digitaalisen työnkulun toteuttamiseen. 

Neea Virlander
+ artikkeleita
Kuvat: Ida Olkinuora & Jiri Honkala 
+ artikkeleita

Tuoreita

Ruokaa budjetilla – savutofukiusaus

Tekeekö mielesi jotain halpaa ja nopeaa syömistä? Lasketko viimeisiä...

Demoni nimeltä Marfan

Koulukiusaajat eivät välitä uhrinsa taustatekijöistä valitessaan kohteitaan. Tämän sai...

Automekaanikkoja ja spandex-asuja Pyynikin kesäillassa 

Astun ulos täyteen pakkautuneesta linja-autosta ja olen täynnä energiaa....

Voitsilla yhteisöllisyys korostuu päätösten kautta

Voionmaan oppilaskunnan puheenjohtaja Iida Kopra toivoo tuoreilta voionmaalaisilta kommunikaatiota...

Luitko nämä?

Rohkeaa heittäytymistä tosi-tv maailmaan

Tosi-tv on vallannut niin television, lehdet, uutiset kuin myös...

Maalta Manselle

Tampereella palvelut ovat lähellä, ihmiset ovat mukavia ja julkiset...

Monologiharjoituksia, laulua ja paljon naurua

- Anarkisti!, huudahtaa yksi opiskelijoista.   Lavalla kävelevälle, vielä hahmoaan etsivälle...

Pakokeino elämän paineesta

Stressi on kaikille tuttu tunne, ja monille videopelit ovat...

Vuosi voitsilla

Millaista on opiskella Voitsilla toimittajaksi? Videolla opiskelija Ella Vuokila kertoo...

Ruokaa budjetilla – savutofukiusaus

Tekeekö mielesi jotain halpaa ja nopeaa syömistä? Lasketko viimeisiä kolikoita kauppareissua varten? Ruokaa budjetilla -reseptisarjan tarkoituksena on ratkaista arjen ongelmia jakamalla maukkaita, helppovalmisteisia, sekä...

Demoni nimeltä Marfan

Koulukiusaajat eivät välitä uhrinsa taustatekijöistä valitessaan kohteitaan. Tämän sai huomata myös harvinaisesta sairaudesta kärsivä Miika, jota alettiin riivata yläasteella. Koulukiusaaminen on Suomessa yhä valitettavan yleistä....

Automekaanikkoja ja spandex-asuja Pyynikin kesäillassa 

Astun ulos täyteen pakkautuneesta linja-autosta ja olen täynnä energiaa. Nyssen määränpäänä oli Pyynikki ja ensimmäistä kertaa järjestettävä Festivaali-festivaali. Festivaali oli määrä järjestää ensimmäisen kerran 2021,...