Monikamerastudio­työskentelyä Voitsilla

“Kolmekymmentä, kaksikymmentä, kymmenen ja käy!” 

Journalistilinjan opiskelijat pääsivät harjoittelemaan kuluneella viikolla haastatteluiden tekoa monikamerastudiossa. Tilanne oli lähes jokaiselle opiskelijalle uusi, ja samalla se tarjosi ainutkertaisen mahdollisuuden päästä kokeilemaan tv-haastatteluiden tekoa.  

Monikamerastudio haastattelut ovat osa journalistilinjan kaksi viikkoista haastattelukurssia, jota vetää Ylen toimittaja Ari Welling. Kurssi koostuu muun muassa erilaisten media-alan vieraiden esiintymisistä sekä radio- ja tv-haastatteluiden tekemisestä. 

Kuvausryhmänä toimineet elokuva- ja TV-linjan opiskelijat rakensivat koululle aitoa studiota mukailevan tilan valoineen ja kameroineen, jossa haastattelut toteutettiin. Kuvausryhmään kuuluivat muun muassa studio-ohjaaja, kuvaajat, tuottaja ja äänivastaava eli lähes kaikki elementit mitä oikeassakin monikamerastudiossa olisi. Kuvausryhmän läsnäolo loi tuntua siitä, millaista olisi olla mukana oikeassa tuotannossa.  

Viereisessä huoneessa toimi ohjaamo, johon myös journalistilinjan opiskelijat pääsivät vuorollaan tutustumaan. Ohjaamossa ohjaaja sekä ääni- ja kuvamiksaaja vastaavat lopullisesta tuotoksesta, mikä esitettäisiin tositilanteessa tv:ssä. Ohjaamo ja studio tekevät tiivistä yhteistyötä koko ajan keskustelemalla ryhmä-äänipuhelussa. Ohjaamosta ohjaaja muun muassa antaa käskyjä ja ohjeita studion puolelle. Kurssilla varmasti hahmottui se, kuinka laaja ja moniosainen projekti monikamerastudio tuotanto on.  

Kurssilla opittiin, että hyvä valmistautuminen ja taustatyö ovat onnistuneen haastattelun tukipilarit. 

Ohjaamossa ohjaaja ja ääni- sekä kuvamiksaaja tekevät tiivistä yhteistyötä.

Opiskelijat olivat hyvin innoissaan päästessään tositoimiin. 

”Ensin opiskeltiin hieman teoriaa, ja sitten toteutettiin käytännössä. Oli todella hienoa päästä tekemään oikeaa haastattelua kameran edessä!” kertoo journalistilinjan opiskelija Sonja Engberg.  

“Oli myös kivaa, että aiheet sai päättää itse ja pystyi hyödyntämään omaa luovuuttaan”, jatkaa Engberg. Haastatteluissa kuultiinkin aiheita, jotka olivat selkeästi lähellä opiskelijoita, kuten sosiaalisen median luomat ulkonäköpaineet sekä alkoholin värittämä opiskelijaelämä. 

Monikamerastudioon tutustuttiin alkuun katselemalla ja analysoimalla valmiita haastatteluja, minkä jälkeen opiskelijat pääsivät käytännössä kokeilemaan haastatteluiden tekoa koululle rakennetussa studiossa. Journalistiopiskelijat saivat tehtäväkseen valmistella haastattelun ja he pääsivät kokeilemaan sekä haastattelijan että haastateltavan roolia. Tästä kahden hengen haastattelutilanteesta edettiin hieman haastavampaan kolmen hengen tilanteeseen, jossa haastattelijalla oli kaksi henkilöä jututettavanaan. Haastetta ei siis puuttunut, mutta kaikki suoriutuivat tehtävästä hienosti ja hyvillä mielin. Kurssilla opittiin, että hyvä valmistautuminen ja taustatyö ovat onnistuneen haastattelun tukipilarit. 

Studiossa Nea Mella-Aho(vas.) pääsi Vera Krokin(oik.) haastateltavaksi.
Maija Veteläsuo
+ artikkeleita
Kuvat: Ella Vuokila ja Maija Veteläsuo
+ artikkeleita

Tuoreita

Ruokaa budjetilla – savutofukiusaus

Tekeekö mielesi jotain halpaa ja nopeaa syömistä? Lasketko viimeisiä...

Demoni nimeltä Marfan

Koulukiusaajat eivät välitä uhrinsa taustatekijöistä valitessaan kohteitaan. Tämän sai...

Automekaanikkoja ja spandex-asuja Pyynikin kesäillassa 

Astun ulos täyteen pakkautuneesta linja-autosta ja olen täynnä energiaa....

Voitsilla yhteisöllisyys korostuu päätösten kautta

Voionmaan oppilaskunnan puheenjohtaja Iida Kopra toivoo tuoreilta voionmaalaisilta kommunikaatiota...

Luitko nämä?

Katukuvausta Vivian Maierin inspiroimana

Tamperelainen Jukka Paju opiskelee Voionmaan koulutuskeskuksen valokuvauksen ammattitutkintolinjalla. Hän...

Maalta Manselle

Tampereella palvelut ovat lähellä, ihmiset ovat mukavia ja julkiset...

Tavoitteiden eteen kannattaa tehdä töitä

— Rasmuksen haaveet radioharjoittelusta kävivät toteen Media-alan ammattilinjalla tällä hetkellä...

Kannabiksen matka lääkkeestä maailman ykköshuumeeksi

Viimeisten vuosikymmenten aikana kannabis on aiheena noussut esiin kerta...

Aktivismin vapaamatkustajat

Sosiaalisessa mediassa aktivismi on paljon esillä. Annetut lupaukset paremman...

Ruokaa budjetilla – savutofukiusaus

Tekeekö mielesi jotain halpaa ja nopeaa syömistä? Lasketko viimeisiä kolikoita kauppareissua varten? Ruokaa budjetilla -reseptisarjan tarkoituksena on ratkaista arjen ongelmia jakamalla maukkaita, helppovalmisteisia, sekä...

Demoni nimeltä Marfan

Koulukiusaajat eivät välitä uhrinsa taustatekijöistä valitessaan kohteitaan. Tämän sai huomata myös harvinaisesta sairaudesta kärsivä Miika, jota alettiin riivata yläasteella. Koulukiusaaminen on Suomessa yhä valitettavan yleistä....

Automekaanikkoja ja spandex-asuja Pyynikin kesäillassa 

Astun ulos täyteen pakkautuneesta linja-autosta ja olen täynnä energiaa. Nyssen määränpäänä oli Pyynikki ja ensimmäistä kertaa järjestettävä Festivaali-festivaali. Festivaali oli määrä järjestää ensimmäisen kerran 2021,...