Monikamerastudio­työskentelyä Voitsilla

“Kolmekymmentä, kaksikymmentä, kymmenen ja käy!” 

Journalistilinjan opiskelijat pääsivät harjoittelemaan kuluneella viikolla haastatteluiden tekoa monikamerastudiossa. Tilanne oli lähes jokaiselle opiskelijalle uusi, ja samalla se tarjosi ainutkertaisen mahdollisuuden päästä kokeilemaan tv-haastatteluiden tekoa.  

Monikamerastudio haastattelut ovat osa journalistilinjan kaksi viikkoista haastattelukurssia, jota vetää Ylen toimittaja Ari Welling. Kurssi koostuu muun muassa erilaisten media-alan vieraiden esiintymisistä sekä radio- ja tv-haastatteluiden tekemisestä. 

Kuvausryhmänä toimineet elokuva- ja TV-linjan opiskelijat rakensivat koululle aitoa studiota mukailevan tilan valoineen ja kameroineen, jossa haastattelut toteutettiin. Kuvausryhmään kuuluivat muun muassa studio-ohjaaja, kuvaajat, tuottaja ja äänivastaava eli lähes kaikki elementit mitä oikeassakin monikamerastudiossa olisi. Kuvausryhmän läsnäolo loi tuntua siitä, millaista olisi olla mukana oikeassa tuotannossa.  

Viereisessä huoneessa toimi ohjaamo, johon myös journalistilinjan opiskelijat pääsivät vuorollaan tutustumaan. Ohjaamossa ohjaaja sekä ääni- ja kuvamiksaaja vastaavat lopullisesta tuotoksesta, mikä esitettäisiin tositilanteessa tv:ssä. Ohjaamo ja studio tekevät tiivistä yhteistyötä koko ajan keskustelemalla ryhmä-äänipuhelussa. Ohjaamosta ohjaaja muun muassa antaa käskyjä ja ohjeita studion puolelle. Kurssilla varmasti hahmottui se, kuinka laaja ja moniosainen projekti monikamerastudio tuotanto on.  

Kurssilla opittiin, että hyvä valmistautuminen ja taustatyö ovat onnistuneen haastattelun tukipilarit. 

Ohjaamossa ohjaaja ja ääni- sekä kuvamiksaaja tekevät tiivistä yhteistyötä.

Opiskelijat olivat hyvin innoissaan päästessään tositoimiin. 

”Ensin opiskeltiin hieman teoriaa, ja sitten toteutettiin käytännössä. Oli todella hienoa päästä tekemään oikeaa haastattelua kameran edessä!” kertoo journalistilinjan opiskelija Sonja Engberg.  

“Oli myös kivaa, että aiheet sai päättää itse ja pystyi hyödyntämään omaa luovuuttaan”, jatkaa Engberg. Haastatteluissa kuultiinkin aiheita, jotka olivat selkeästi lähellä opiskelijoita, kuten sosiaalisen median luomat ulkonäköpaineet sekä alkoholin värittämä opiskelijaelämä. 

Monikamerastudioon tutustuttiin alkuun katselemalla ja analysoimalla valmiita haastatteluja, minkä jälkeen opiskelijat pääsivät käytännössä kokeilemaan haastatteluiden tekoa koululle rakennetussa studiossa. Journalistiopiskelijat saivat tehtäväkseen valmistella haastattelun ja he pääsivät kokeilemaan sekä haastattelijan että haastateltavan roolia. Tästä kahden hengen haastattelutilanteesta edettiin hieman haastavampaan kolmen hengen tilanteeseen, jossa haastattelijalla oli kaksi henkilöä jututettavanaan. Haastetta ei siis puuttunut, mutta kaikki suoriutuivat tehtävästä hienosti ja hyvillä mielin. Kurssilla opittiin, että hyvä valmistautuminen ja taustatyö ovat onnistuneen haastattelun tukipilarit. 

Studiossa Nea Mella-Aho(vas.) pääsi Vera Krokin(oik.) haastateltavaksi.
Maija Veteläsuo
+ artikkeleita
Kuvat: Ella Vuokila ja Maija Veteläsuo
+ artikkeleita

Tuoreita

Taistelu nälkää vastaan 

Syksy on saapunut. Ulkona näyttää ja tuntuu syksyltä, kun...

Kaaos elämysten keskellä

Teksti ja kuvat: Joonas Åhman Viime viikkoina on ollut otsikoissa...

Paikka, jossa kaikki ystävällisyys katoaa

Koen normaalisti olevani todella lämmin ja empaattinen ihminen. Mutta...

Pelkkää huvia vai mahdollisuus vaikuttaa? 

Muistan vieläkin elävästi vuoden 2012 Euroviisut. Katselin tuolloin etukäteen...

Luitko nämä?

Tampere in black and white

Veera Lintula opiskelee Voionmaan koulutuskeskuksessa valokuvauksen ammattitutkintolinjalla. Hänen katukuvauskurssilla...

Voionmaan musaskene

Voionmaan koulutuskeskuksesta löytyy paljon musiikin tekijöitä. Musiikin luominen vaatii...

Kierrätykseen panostetaan myös elektroniikkalaitteissa. Romun määrä nousee silti vuosi vuodelta.

Parikymmentä vuotta sitten elektroniikkalaitteita ei kierrätetty käytännössä ollenkaan. Hajonnut...

Kaaos elämysten keskellä

Teksti ja kuvat: Joonas Åhman Viime viikkoina on ollut otsikoissa...

Maalta Manselle

Tampereella palvelut ovat lähellä, ihmiset ovat mukavia ja julkiset...

Taistelu nälkää vastaan 

Syksy on saapunut. Ulkona näyttää ja tuntuu syksyltä, kun taivas on vain harmaata ja sadetta tihkuttaa. Säätä voisi kuvailla masentavaksi, mutta tämä ei välity...

Kaaos elämysten keskellä

Teksti ja kuvat: Joonas Åhman Viime viikkoina on ollut otsikoissa Smile-elokuva ja sen katsojat. Elokuvasta lähti liikkeelle trendi Tiktok-sovelluksen kautta, jossa ihmiset kuvaisivat reaktiovideoita elokuvan...

Paikka, jossa kaikki ystävällisyys katoaa

Koen normaalisti olevani todella lämmin ja empaattinen ihminen. Mutta hetkinen... Olenko sittenkään? Huomaan nimittäin lähes päivittäin joutuvani tilanteeseen, jossa muut ihmiset saavat minut raivon...