Monikamerastudio­työskentelyä Voitsilla

“Kolmekymmentä, kaksikymmentä, kymmenen ja käy!” 

Journalistilinjan opiskelijat pääsivät harjoittelemaan kuluneella viikolla haastatteluiden tekoa monikamerastudiossa. Tilanne oli lähes jokaiselle opiskelijalle uusi, ja samalla se tarjosi ainutkertaisen mahdollisuuden päästä kokeilemaan tv-haastatteluiden tekoa.  

Monikamerastudio haastattelut ovat osa journalistilinjan kaksi viikkoista haastattelukurssia, jota vetää Ylen toimittaja Ari Welling. Kurssi koostuu muun muassa erilaisten media-alan vieraiden esiintymisistä sekä radio- ja tv-haastatteluiden tekemisestä. 

Kuvausryhmänä toimineet elokuva- ja TV-linjan opiskelijat rakensivat koululle aitoa studiota mukailevan tilan valoineen ja kameroineen, jossa haastattelut toteutettiin. Kuvausryhmään kuuluivat muun muassa studio-ohjaaja, kuvaajat, tuottaja ja äänivastaava eli lähes kaikki elementit mitä oikeassakin monikamerastudiossa olisi. Kuvausryhmän läsnäolo loi tuntua siitä, millaista olisi olla mukana oikeassa tuotannossa.  

Viereisessä huoneessa toimi ohjaamo, johon myös journalistilinjan opiskelijat pääsivät vuorollaan tutustumaan. Ohjaamossa ohjaaja sekä ääni- ja kuvamiksaaja vastaavat lopullisesta tuotoksesta, mikä esitettäisiin tositilanteessa tv:ssä. Ohjaamo ja studio tekevät tiivistä yhteistyötä koko ajan keskustelemalla ryhmä-äänipuhelussa. Ohjaamosta ohjaaja muun muassa antaa käskyjä ja ohjeita studion puolelle. Kurssilla varmasti hahmottui se, kuinka laaja ja moniosainen projekti monikamerastudio tuotanto on.  

Kurssilla opittiin, että hyvä valmistautuminen ja taustatyö ovat onnistuneen haastattelun tukipilarit. 

Ohjaamossa ohjaaja ja ääni- sekä kuvamiksaaja tekevät tiivistä yhteistyötä.

Opiskelijat olivat hyvin innoissaan päästessään tositoimiin. 

”Ensin opiskeltiin hieman teoriaa, ja sitten toteutettiin käytännössä. Oli todella hienoa päästä tekemään oikeaa haastattelua kameran edessä!” kertoo journalistilinjan opiskelija Sonja Engberg.  

“Oli myös kivaa, että aiheet sai päättää itse ja pystyi hyödyntämään omaa luovuuttaan”, jatkaa Engberg. Haastatteluissa kuultiinkin aiheita, jotka olivat selkeästi lähellä opiskelijoita, kuten sosiaalisen median luomat ulkonäköpaineet sekä alkoholin värittämä opiskelijaelämä. 

Monikamerastudioon tutustuttiin alkuun katselemalla ja analysoimalla valmiita haastatteluja, minkä jälkeen opiskelijat pääsivät käytännössä kokeilemaan haastatteluiden tekoa koululle rakennetussa studiossa. Journalistiopiskelijat saivat tehtäväkseen valmistella haastattelun ja he pääsivät kokeilemaan sekä haastattelijan että haastateltavan roolia. Tästä kahden hengen haastattelutilanteesta edettiin hieman haastavampaan kolmen hengen tilanteeseen, jossa haastattelijalla oli kaksi henkilöä jututettavanaan. Haastetta ei siis puuttunut, mutta kaikki suoriutuivat tehtävästä hienosti ja hyvillä mielin. Kurssilla opittiin, että hyvä valmistautuminen ja taustatyö ovat onnistuneen haastattelun tukipilarit. 

Studiossa Nea Mella-Aho(vas.) pääsi Vera Krokin(oik.) haastateltavaksi.
Maija Veteläsuo
+ lisää artikkeleita
Kuvat: Ella Vuokila ja Maija Veteläsuo
+ lisää artikkeleita

Tuoreita

Matka kasvatuksen maailmaan 

Kasvatustieteen peruslinjalla syvennytään vuoden ajan kasvatukseen; eikä vain muiden...

Työväenmuseo Werstaan päänäyttelyn lyhytelokuvat ovat voitsilaisten käsialaa

Voionmaan koulutuskeskus on saanut kunnian olla mukana toteuttamassa Työväenmuseo...

“Silloin tuntui, että en lähde hoitoon, koska enhän minä mikään hullu ole” 

Osa miehistä edelleen ennemmin hautaa mielenterveysongelmansa kuin kohtaa ne....

Pinkkiä feminismiä: Barbie-elokuva näyttää todellisen maailman epätasa-arvon ja joitakuita se harmittaa

Barbie-elokuva on rehellinen feministinen kannanotto, joka tulee tarpeeseen. Elokuvassa...

Luitko nämä?

Somen vinksahtanut keskustelukulttuuri 

Mikä oikein vaivaa, kun täytyy päästä sanomaan jotain, mitä...

Vertaistukea, kahvia ja avosylin tapahtuvia kohtaamisia

Tampereen Hämeenpuistossa sijaitseva SYLI-keskus tarjoaa syömishäiriöön liittyvää vertaistukea niin...

Demoni nimeltä Marfan

Koulukiusaajat eivät välitä uhrinsa taustatekijöistä valitessaan kohteitaan. Tämän sai...

TAMPERE – SUOMI – SANAKIRJA

Tampereen murre on Tanpereella puhuttu hämäläismurteisiin kuuluva suomen kielen murre. D kirjaimet muutetaan...

Automekaanikkoja ja spandex-asuja Pyynikin kesäillassa 

Astun ulos täyteen pakkautuneesta linja-autosta ja olen täynnä energiaa....

Matka kasvatuksen maailmaan 

Kasvatustieteen peruslinjalla syvennytään vuoden ajan kasvatukseen; eikä vain muiden opettamiseen, vaan myös omaan itseensä oppijana. Koulutuksen aikana opitaan myös, ettei kasvatustiede tarkoita pelkkää opettamista,...

Työväenmuseo Werstaan päänäyttelyn lyhytelokuvat ovat voitsilaisten käsialaa

Voionmaan koulutuskeskus on saanut kunnian olla mukana toteuttamassa Työväenmuseo Werstaan uutta päänäyttelyä. Voitsilaiset ovat olleet mukana tuottamassa päänäyttelyssä esillä olevia lyhytelokuvia.  Näyttely avautui yleisölle 16....

“Silloin tuntui, että en lähde hoitoon, koska enhän minä mikään hullu ole” 

Osa miehistä edelleen ennemmin hautaa mielenterveysongelmansa kuin kohtaa ne. Avun hakemista voivat hankaloittaa häpeä, maskuliinisuuden rikkoutumisen pelko sekä perinteinen miehen malli.   –En enää tiennyt että...