Vihreät teki ensimmäisenä eduskuntapuolueena sunnuntaina 12. syyskuuta päätöksen hyväksyä aloitteen, jonka tarkoitus on kumota kannabiksen kieltolaki. Kysymys kannabiksen laillistamisesta on pinnalla enemmän kuin koskaan sekä Suomessa että maailmalla. Yleiset asenteet käyttöä kohtaan ovat selkeästi muuttumassa sallivammiksi – moni yritys on esimerkiksi luopumassa satunnaisista huumetesteistä ongelmaksi muodostuneen työntekijäpulan takia.
Tähän artikkeliin olemme keränneet pirkanmaalaisten näkökulmia kannabiksen laillistamisesta henkilöhaastattelujen kautta. Jututimme teollisuushampun asiantuntijaa, terveydenalan ammattilaista, kannabiksen päivittäiskäyttäjää ja kasvattajaa sekä Vihreiden kaupunginvaltuutettua, ja kysyimme, millaisia yhteiskunnallisia vaikutuksia kannabiksen laillistamisella tulisi olemaan.
Vihreiden edustaja avaa omia ajatuksiaan aiheesta sekä valottaa puolueensa jakautunutta kannabiskantaa. Asia nousi vasta puolueen viralliseksi kannaksi, joten edessä on vielä pitkä prosessi. Tällä hallituskaudella se ei vielä voi edetä, sillä se ei ole nykyisessä hallitusohjelmassa. Lakimuutoksen etenemiseen tarvitaan myös muitakin puolueita samalle kannalle.
Jenni Kiiskinen, Ylöjärven Vihreiden kaupunginvaltuutettu ja lukion opettaja
Mikä on oma näkökulmasi kannabiksen laillistamiseen?
Suhtaudun todella neutraalisti. Mielestäni asia pitäisi tutkia kunnolla ja ehkä toivottavasti kymmenen vuoden päästä muutkin puhuvat asiasta. Perusteita laillistamisen puolesta on kuitenkin todella paljon ja koen, että se tulee tapahtumaan joka tapauksessa – selkeästi nykymalli ei toimi, kun on näin paljon ongelmia.
Uskon, että mikään asia ei ole mustavalkoisesti hyvä tai huono, vaan on erilaisia näkökulmia ja totuuksia, joista tehdään sitten jonkinlainen synteesi. Tämä on mielestäni sukupolvikysymys, nuorille kannabis tarkoittaa niin erilaista päihdettä kuin esimerkiksi minun ikäluokalleni tai vanhemmille, joilla ajatus on enemmän tyyliä ”jo ensimmäinen kannabispiikki voi tappaa”. Äitinä kun ajattelen asiaa, niin maailma on taatusti erilainen sitten, kun omat lapseni ovat teini-ikäisiä.
Pointtihan ei ole lisätä päihdeongelmia, vaan saada päihdeongelmaisia helpommin avun piiriin.
On jotenkin kaksinaismoralistista, miten päihteitä vertaillaan ja niistä keskustellaan. Eihän alkoholilainsäädäntökään perustu siihen, että se on ongelma. Nyt jo alaikäiset saavat kannabista helpommin kuin alkoholia, eikä markkinoita säädellä mitenkään. Kannabis on kuitenkin niin yleinen päihde, eikä mitenkään vaarallisempi kuin alkoholi.
Yleisyyden huomaa esimerkiksi kouluterveyskyselyissä. Jos vaikka Ylöjärven lukion oppilaista kymmenen prosenttia vastaa kokeilleensa kannabista, niin niitä samoja oppilaitahan ne ovat, ei se mitenkään näy koulussa päälle päin. Tietenkin, jos joku tulee kouluun päihtyneenä, ohjataan hänet terveydenhoitajalle, ja soitetaan kotiin – oli kyseessä sitten alkoholi, kannabis tai jokin muu päihde.
Onko Vihreiden sisällä paljon eriäviä mielipiteitä laillistamisen suhteen?
On todellakin, tämä jakaa yleisestikin kenttää todella paljon. Puoluekokouksen äänestyksessä mielipiteet olivat todella tasan ja ratkaiseva ero oli vain kaksi ääntä, joka oli kuitenkin sen verran, että aloite hyväksyttiin. Ylöjärven Vihreissä on todella paljon eri näkemyksiä. En itse asiassa ole varma, onko ketään, joka olisi laillistamisryhmässä mitenkään aktiivinen. Tiedän, että meillä on joitakin, jotka jyrkästi vastustavat laillistamista, mutta kyseessähän on valtion lainsäädännön tasoinen juttu, joten kunnissa ei siitä päätetä. Kunnissa voidaan kuitenkin resursoida esimerkiksi päihdehuoltoon enemmän.
Kannabista käytetään erilaisiin tarkoituksiin, niin lääkinnällisiin kuin viihteellisiinkin. Monesti yksittäisellä käyttäjällä on useampiakin tarkoitusperiä kannabiksen kuluttamiselle. Haastattelimme erästä käyttäjää, joka esiintyy jutussa aiheen arkaluontoisuuden vuoksi vain etunimellään.
Samuli, käyttäjä
Milloin kokeilit kannabista ensimmäisen kerran, ja millainen tuo tilanne oli?
Taisin olla 18-vuotias, kaverit tarjosivat ja kokeilin mielelläni. En ole ikinä vieroksunut kannabista tai pitänyt kovin pahana asiana muutenkaan.
Miksi käytät kannabista, ja miten sen käyttö vaikuttaa elämääsi?
Minulla on ADHD, joten tykkään rentoutua iltaisin, johon kannabis on minulla hyvä aine. Se myös parantaa yöuniani. Pidänkin kannabista paljon parempana päihteenä kuin alkoholia, varsinkin omiin tarpeisiini se sopii paljon paremmin.
Oletko kokeillut ADHD-lääkitystä ja jos olet, kumpi hoitokeino on toiminut sinulla paremmin oireisiisi?
Olen kokeillut, mutta noita aineita ei voi sinänsä verrata keskenään, kun toinen on mieto psykedeeli ja toinen stimulantti. ADHD-lääkkeet ovat pitkälti amfetamiinijohdannaisia, ja ne auttoivat minua keskittymään vaikka koulu- tai työtehtävään paremmin. Kannabis rauhoittaa minua ja lieventää ahdistuksen oireita, mitä taas ADHD-lääkkeet eivät tee. Molemmat ovat siis minulla auttaneet erilaisiin oireisiini, mitä ADHD elämääni tuo silloin tällöin.
Oletko kokenut kannabiksesta mitään haittavaikutuksia tai ollut huolissasi polttamisestasi?
En ole kokenut mitään negatiivisia vaikutuksia. Poltan muutenkin melko satunnaisesti, toisinaan reippaasti enemmän, toisinaan en ollenkaan. Fiilisten mukaan.
Miten kannabiksen mahdollinen laillistaminen vaikuttaisi elämääsi?
Henkilökohtaisella tasolla tuskin mitenkään. Pidän muutosta kuitenkin ajankohtaisena ja positiivisena asiana.
Anonyyminä esiintyvä kasvattaja Ritva (nimi muutettu) haluaisi maksaa työstään veroja, ja kertoo asiakaskunnastaan sekä arjestaan aineen ympärillä.
Ritva, kasvattaja
Millainen asiakaskuntasi on?
Ihan tavallisia tyyppejä. Suurin osa on noin parikymppisiä. Asiakkaistani löytyy paljon fyysisen työn tekijöitä. On raksaa, kiinteistöhuoltoa ja taksikuskeja. Tyypillisesti miespainotteista. Koulutustausta on heillä monenlainen, mutta on yleistä, että opinnot ovat kesken.
Kuinka paljon kannabiksen kysyntä on muuttunut viimeisen parin vuoden aikana, ja mihin suuntaan?
Kysyntä ei ole hirveästi muuttunut suuntaan tai toiseen. Jos jokin on muuttunut, niin muita päihteitä ei oston yhteydessä kysellä.
Miksi lähdit kasvattamaan?
Kasvit ovat aina harrastusmielessä kiinnostaneet. Teen kotimaista lähituotantoa. Ensisijaisesti kasvatan kasviharrastajana, raha on vain sekundäärinen motivaattori. Enemmän itse prosessi kuin taloudellinen hyöty on ollut lähellä sydäntä. On aina mukavampaa valmistaa itse käyttämänsä tuote.
Miten laillistaminen vaikuttaisi bisnekseesi?
Riippuu täysin siitä mitä laillistetaan. Ennen laillistamistakin asiakkaalla on turvallisin asema. Tuottajat ja jälleenmyyjät ovat enemmän virkavallan silmätikkuna. En tiedä kuinka paljon myyjän kannalta loppujen lopuksi vaikuttaa. Kasvattajan näkökulmasta suuren kannabismassan kysyntä vähenee varmasti. Suurille kasvattamoille ei olisi välttämättä tarvetta. Käyttäjille tulisi mahdollisuus kasvattaa omansa itse.
Mikä on tilanne nyt kieltolain alla?
En voi maksaa veroja, enkä voi tehdä hankkimistani tarvikkeista verovähennyksiä. En myöskään pysty realisoimaan voittoja. En voi pistää rahaa yhteiskunnan rattaisiin pyörimään, tai kerryttää eläkettä.
Virkavallasta on tullut sellainen mielikuva, ettei kannabis erityisemmin kiinnosta, ellei kyse ole samalla muista aineista tai rikoksista.
Miten kieltolaki on vaikuttanut omaan tai lähipiirisi elämään?
Terveydenhuollon kanssa on ollut vaikeuksia hankkia apua mielenterveysongelmiin, sekä kroonisiin kipuihin. Kipukroonikolle ei anneta lääkkeitä, ellei lopeta kannabiksen polttoa (joka itsessään toimii lääkkeenä kipuun). Potilasta vaaditaan olemaan kivuissa, sekä voidaan määrätä tilalle kannabista vahvempia lääkkeitä, jotka eivät toimi. Ihmisiä on myös käännytetty mielenterveyspolilta päihdepolille, vaikka käyttö ei täyttäisi ongelmakäytön kriteerejä. Mielenterveysongelmia ei siis suostuta näissä tilanteissa välttämättä hoitamaan.
Kysyimme myös pitkän uran tehneeltä terveydenhuollon työntekijältä mietteitä asiaan. Hän painottaa muutoksen tärkeyttä, mutta myöntää sen olevan haastavaa.
Marja-Leena, 73v (nimi muutettu)
Kuinka suhtaudut kannabikseen ja siihen liittyviin lakeihin?
Asia ei todellakaan ole yksinkertainen. Sanoisin olevani sitä mieltä, että kriminalisointi pitäisi poistaa ja lääkäreiden kanta lääkekannabiksen kirjoittamisesta tulisi olla selkeä. Kannabis on monessa tapauksessa huomattavan tehokas lääke ja vaikutukset esimerkiksi MS-taudin hermokipuihin ovat merkittäviä. En siis ymmärrä, miksi kannabista ei voisi käyttää siellä, missä siitä on hyötyä. Se kuitenkin korvaisi monia paljon vahvempia ja hankalampia käytössä olevia aineita, joilla on muita sivuvaikutuksia.
Mitä mahdollisia vaikutuksia koet kannabiksen laillistamisella olevan?
Tiedän tilanteita, joissa henkilö on saanut kannabista reseptillä, ja sen on todettu selkeästi auttavan hänen jokapäiväistä elämäänsä. Kun kyseinen henkilö on saanut kipunsa säätelyyn, lääkärille on kuitenkin tullut erilainen kanta asiaan, eikä hän missään tapauksessa ole enää suostunut jatkamaan lääkkeen kirjoittamista sen hyödyistä huolimatta. Tällöin potilas on tietysti hankkinut tavaran pimeiltä markkinoilta, joka taas sisältää omat vaaransa. Jaossa voi aina olla epäpuhtaita aineita, eikä ostaja voi koskaan olla varma tavaran alkuperästä. Laillistaminen siis lisäisi tämän suhteen turvallisuutta. En osaa sanoa, kuinka paljon se todellisuudessa lisäisi viihdekäyttöä, vaikka hetkellinen piikki olisi varmasti mahdollinen. Stigman poistaminen olisi kuitenkin tärkeää, jotta ihmisiä saataisiin hoitoon.
Tosiasiassa tuntuu, että Suomen päihdehoito ei voi enää mennä huonommaksikaan.
Toki ajattelen kauhulla, jos omat lapseni ja lapsenlapseni käyttäisivät, sillä minusta se olisi jotenkin rankkaa. Tupakka ja alkoholi ovat kuitenkin sama asia, enkä usko maailman kaatuvan kertakokeiluihin. Tuntuu turhalta, että näissä tilanteissa ratsian sattuessa kohdalle, siitä jäisi henkilölle ikuinen merkintä. Tietysti maissa, joissa kieltolaki on vapautettu, tulokset ovat aikalailla kirjavia riippuen siitä, kuka tekee tutkimusta ja kuka tiedottaa. Tieto tulee sen mukaan mahdollisesti hieman värittyneenä, eikä täysin selkeää tutkimustulosta uusista avatuista valtioista, kuten Kanadasta tai Tanskasta ole näkynyt. Miksi kieltolain poistamista ei siis voisi kokeilla Suomessakin? Jos kaikki riistäytyisi käsistä, niin mietittäisiin muita ratkaisuja. Kaikesta voi tilanteen mukaan kuitenkin päättää toisin.
Tosiasiassa tuntuu, että Suomen päihdehoito ei voi enää mennä huonommaksikaan. Kannabiksen laillistamiskysymys on hankala, joten on vaikeaa tietää mikä ratkaisu olisi yksin paras. Tänä päivänä kuitenkin myös ministeriöt ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat tukemassa asiaa ja siksi ihmettelenkin monien lääkäreiden negatiivista kantaa. Vaikka nyt olenkin jonkinasteinen terveysalan asiantuntija, on tämä oma henkilökohtainen näkemykseni asiaan.
Kannabiskasvin laillistaminen vaikuttaisi suoraan kannabinoidien sääntelyyn ja jalostukseen myös hampun viljelyn suhteen.
Niko Holopainen, teollisuushampun asiantuntija
Miten kannabiksen laillistaminen vaikuttaisi hampun viljelyyn?
Käsittelyssähän on sama kasvi, josta on jalostettu eri tavalla esiin psykoaktiivisia jakeita. Kannabis ei tuota siemeniä, pelkkää kukkaa; hyötykäyttöhampussa on mukana myös lääkinnällisiä raaka-ainejakeita, mutta vähemmän. Sääntelyn suhteen alalle tarvittaisiin kokonaan oma virasto, joka voisi tulevaisuudessa toimia kokonaisvaltaisena valvojana koko viljelylle.
Cannabis sativan viljely olisi kokonaisuudessaan vapautettava, ja luotava alalle joustavat säännöt. Koko päihdepolitiikka tulisi uudistaa, ja tarjota oikeaa apua ja olla leimaamatta sairaita ihmisiä kriminaaleiksi sekä mahdollistaa täsmällistä koulutusta, ohjeistusta ja tukiverkostoja. Kannabiksesta pitäisi korkeateknologian avulla tehdä optimoidusti vähemmän psykoaktiivista. Hampun tärkeimpänä tehtävänä voidaan pitää länsimaalaisen allopaattisen lääketeollisuuden uudistamista ja palauttamista juurilleen – esimerkiksi 1950-luvulle saakka jopa 70 prosenttia apteekissa myytävistä lääkkeistä sisälsi kannabis- tai oopiumijohdannaisia. Myös yksityiset henkilöt voisivat harjoittaa täsmälääkitsemistä, jos viljely laillistettaisiin.
Jos Suomen pellot ja kasvihuoneet avataan vapaille markkinatalouden apajille, hyökkäävät kansainväliset yritykset kimppuun ja syövät kotimaiset yrittäjät markkinoilta. Siksi kotimaisen leiman ja muiden sertifikaattien luominen toiminnan vapautuessa mahdollistaisi kotimaisen tuotannon markkinaosuuden tavalla, joka estäisi multikansallisen monopolin syntymisen.
Miksi hamppua pitäisi viljellä, ja mitä mahdollisuuksia sillä on raaka-aineena?
Korkean kehitysasteen yhteiskuntaa, jossa elämme, ei ilman cannabis sativaa eli hamppua olisi voitu rakentaa. Kautta aikain se on mahdollistanut jaetun tiedon säilymisen sukupolvesta toiseen, tarjonnut ruoan, vaatetuksen, suojan ja polttoenergian sekä sen kaikkein tärkeimmän: lääkkeen.
Maanpäällisestä kasvikunnasta juuri hamppu sitoo keskiarvoltaan ja raaka-ainediversiteetiltään kaikkein eniten hiiltä. Samalla se puhdistaa huonosti hoidettua maata, ja myös epäekologiset teollisuusalat voivat hyvittää päästöjään sijoittamalla hamppua tuotantoketjuun, esimerkiksi syöttämällä sitä rehuna karjalle.
Hamppu pystyy parantamaan biodiversiteettiä kokonaisvaltaisesti ympäri maailmaa ja mitätöimään karuja olosuhteita missä tahansa – esimerkiksi Yhdysvalloissa sillä on jo metsitetty alueita kokonaan uusiksi. Saharassa olisi mahdollista aloittaa hidastempoinen metsitys luomalla keinotekoinen kasvihuoneilmiö vesiviljelemällä hamppua – hamppu on siis ainoa, joka voisi metsittää Saharan autiomaan, ja suurimmat idealistit näkevätkin sen jo maailman suurimpana hamppupeltona. Myös Afrikan köyhien alueiden yhteiskuntalietteet voisi hampun avulla muuttaa uudelleenkäytettäviksi ravinteiksi.
Hamppu tarjoaa yhteiskuntaan täysin uuden osa-alueen. Se pystyy paitsi elävöittämään maaseudun ja säilyttämään perinteet, myös luotsaamaan huikeita päivityksiä teknologiaamme: hamppugrafeenista tehty akku on hiilinegatiivinen ja tuottaa saman verran energiaa kuin perinteinen akku, mutta tämänhetkisten testien mukaan kestää käytössä jopa kymmenen kertaa pidempään.
Tämän kaiken hamppu tekee hiilineutraalisti. Sen viljely kohtaa siis kaikki kestävän kehityksen osa-alueet työllistäen globaalisti jo nyt satoja tuhansia, tulevaisuudessa miljoonia. Hampputeollisuus voi mahdollistaa raaka-aineiden suljetun kierron, jolloin saavutetaan täydellinen kiertotalousyhteiskunta.
Kysymys kannabiksen laillistamisesta on juuri nyt vahvasti tapetilla, ja liberaalimmaksi muuttuva suhtautuminen nouseekin keskusteluista selkeästi esille. Asia on kuitenkin erityisen moniulotteinen ja on mahdotonta tietää varmaksi, kuinka tästä tullaan etenemään. Voimme siis vain jäädä odottamaan muutoksia.