Puoli askelta edellä -Voitsin valokuvauksen alumnien näyttely Ratinan tunneligalleriassa

Puoli askelta edellä   – Vilma Ala-Haavisto, Mimosa Harju, Pihla Kuulas, Jacky Law, Vili Mehtälä, Teemu Mustonen, Kiia Myllymäki, Viivi Päiväsaari, Atte Tornikoski

Ratinan Tunneligalleria, Ratinan Raitti

3.8.2023 – 3.3.2024, näyttely on avoinna läpi vuorokauden

(Käynti Suvantokadulta Ratinan suvannon päästä. Tunneli kulkee Ratinan kauppakeskuksen vierustaa ja alittaa Tampereen valtatien.)

Puoli askelta edellä on kutsunäyttely Voionmaan valokuvauslinjan 2018-2023 alumneille teemalla toivosta. Kansanopistovuoden jälkeen tekijät ovat jatkaneet opintojaan valokuvauksen ja kuvataiteen parissa kasvattaen varmuutta omiin valintoihin, omaääniseen ilmaisuun ja epävarmuuksien sietoon maailmassa, jossa luottamisen sijasta voimme enää usein vain toivoa. Toivoa, että puolestamme päättävät päättäisivät viisaasti ja kestävästi, että omat valintamme olisivat oikeita. Toivoa, että uskaltaisimme valita, ja ennen muuta toimia silloin kun toivomisen sijaan on toimittava -oli sitten kyse rakkaudesta, huolesta, riittämättömyydestä itseen, toiseen, tuntemattomaan tai vielä toteutumattomaan.

Teoksissa pysähdytään näiden toivon ja epätoivon tuntemusten äärellä. Ne löytyvät meistä itsestämme, ovat jaettavissa jokaisen itse kokemallaan tavalla. Niissä olemme yksin, yhdessä, yksin yhdessä. Jollekin ne merkitsevät vastauksia, kun toinen vasta kysyy. Pysähdymme itseemme ja toisiimme. Alku, loppu ja olemus sekoittuvat – jäävät yhteen, erilleen, sopuun. Keskeneräisyys on niiden omissa käsissä.

Olen löytänyt sinut Välimereltä, tuntenut kuuman hiekan ja kiivennyt ylemmäs. Olen kaivannut puita, jotain mistä pitää kiinni kaikkien mentyä. Pinnan sijasta olen tavoitellut pohjaa -maata, johon juurtua. Kuljen tunnustellen paikkaa, johon kuulua, istuttaa puu.

Olen sytyttänyt tulen, päästänyt irti kuihtuneista. Niistä, jotka eivät koskaan tule minua tuntemaan. Kuljen itseäni kohti, mukanani tarinat ja niistä valittu viisaus. Huolimatta huolistani, olen turvassa.

Olen levännyt pelottomassa sylissä, halannut menemättä rikki. Kuunvalossa olen ollut hetken maailman kanssa kohdillaan.  Toivo ei palaa menneeseen, se ei kadu. Se avaa oven mahdollisuuteen, joka on nyt ja tuleva. Kuljet aina puoli askelta edellä. Pidät huolen, että jatkan tätä matkaa.

©Vilma Ala-Haavisto, Mahdollisuus

Vilma Ala-Haavisto (s. 1998)

Olen kuvannut luontoa läheisissä metsissä, pyytänyt ystäviäni malleiksi metsiin. Ihmisten tunteiden ja tarinoiden ilmi tuominen kiinnostaa minua. Omakuvissa välitän omia tunteitani ja tarinoitani kohdattaviksi.

Voionmaan valokuvauslinja 2018-2019

Karelian ammattikorkeakoulu, medianomi 2020-

©Mimosa Harju, The Fair Lightness of Mastering The Insights

Mimosa Harju (s.1992)

Työssäni heijastuu kokemukseni oman polkuni etsimisestä. Ne välittävät sitä tyhjyyttä, jonka koen maailmassa, missä kaikki on mahdollista. Mahdollisuuksien meri voi olla lannistava ja karu, mutta samalla toiveikas ja valoisa. Haluan välittää teoksilla ja olemuksellani rauhallisuutta ja maanläheisyyttä.

Voionmaan valokuvauslinja 2018-2019

Valokuvaajan ammattitutkinto 2022

©Pihla Kuulas, Tarinat

Pihla Kuulas (s.2000)

Minua inspiroivat pienten ihmisten tarinat sekä menneiden aikojen eri ajankuvat. Pohjattomana kiinnostukseni kohteena ovat ihmiset ja heidän eletty elämänsä.

Voionmaan valokuvauslinja 2020-2021

Turun taideakatemia, kuvataiteilija 2021-

©Jacky Law, Moonlight

Jacky Law (s. 1993)

Valokuvaus on minulle tarinoiden kertomista ja keino tuoda esille asioita, joita ei pysty sanomaan ääneen. Teoksissani käsittelen ihmisten välisiä suhteita ja valintoja elämässä. Kuvissani korostuu usein yksinkertaisuus.

Voionmaan valokuvauslinja 2021-2022

Valokuvaajan ammattitutkinto 2022-

©Vili Mehtälä, Luottamuksen sormenjälkiä

Vili Mehtälä (s. 2001)

Ilmaisen vapaasti itseäni ja ympäristöäni -koska vielä on paljon, minkä puolesta korottaa ääntä. Olen huolella valinnut ihmiset, joilla ympäröin itseni. Heidän seurassaan tunnen olevani turvassa. Oloni on lämmin ja hyväksytty, tulen kuulluksi. Jaamme samat arvot ja toiveet tulevaisuudelle. Tahdomme paremman maailman itsellemme ja rakkaillemme.

Voionmaan valokuvauslinja 2021-2022

Valokuvaajan ammattitutkinto 2022-

©Teemu Mustonen, Near-life Experience 01

Teemu Mustonen (s. 1998)

Kuvaajana minua kiehtoo tuntemattomuus. Teoksissani se voi usein välittyä pieninä tunnetiloina, pelon häivähdyksenä, salaisuutena tai visuaalinen ilmeen kautta. Tarinankerronnan ystävänä arvostan sitä, että kuva jättää tilaa tulkinnalle. Omalla kohdallani se luo janon nähdä lisää, mutta myös luoda lisää.

Voionmaan valokuvauslinja 2019-2020

Yrkeshögskolan Novia, bildkonstnär (foto) 2020-

©Kiia Myllymäki, Säilötty

Kiia Myllymäki (s. 2001)

Valokuvaan tutkiakseni itseäni sekä maailmaa, jakaakseni ajatuksia ja kasvaakseni ihmisenä. Kanavoin teoksiini kysymyksiä ja tunteita, jotka kompuroivat ulos mitä ihmeellisimmin muodoin. Kuva voi paljastaa yhtä lailla kuin piilottaa, ja siinä sen kauneus minusta piileekin.

Voionmaan valokuvauslinja 2021-2022

LAB, Muotoiluinstituutti, kuvataiteilija 2023-

©Viivi Päiväsaari, Kuihtuneet

Viivi Päiväsaari (s. 1999)

Inspiroidun erityisesti abstraktista ja surrealistisesta kuvataiteesta, 60- ja 70-luvun psykedeelisestä estetiikasta, sekä kohtaamistani ihmisistä ja kokemistani tunteista. Ammennan paljon tajunnan tuolta puolen ja olen kiinnostunut unista, mystiikasta ja alitajunnan tutkimisesta. Pyrin töilläni paitsi luomaan visuaalisesti miellyttävää kuvastoa, myös käsittelemään tunteita, kuten haavoittuvaisuutta, sydänsuruja ja ulkopuolisuuden ja kummallisuuden kokemuksia. Omaan intuitiivisen työskentelytavan, joka mahdollistaa kokeellisen lähestymisen valokuvaan ja sen mahdollisuuksiin leikkisällä tavalla ja hetkessä eläen. Hetkessä eläminen onkin fiilispohjaisen työskentelyni ja olemukseni kulmakivi.

Voionmaan valokuvauslinja 2021-2022

LAB, Muotoiluinstituutti, kuvataiteilija 2022-

©Atte Tornikoski, Framed By What I Go Through

Atte Tornikoski (s. 1998)

Ilmaisussani minulle on ominaista yllättävät värit, abstraktien ajatusten saattaminen valokuvamuotoon sekä oman mielenmaisemani käsittely valokuvan keinoin. Töilläni pyrin herättelemään ja tavoittamaan tunteita sekä luomaan yhteyden teoksen ja katsojan välille. Suosin intuitiivisia työskentelytapoja. Suurin inspiraationi on luonnon kanssa käymäni vuoropuhelu.

Voionmaan valokuvauslinja 2021-2022

Valokuvaajan ammattitutkinto 2022-

+ lisää artikkeleita
Kiia Myllymäki
+ lisää artikkeleita

Tuoreita

Matka kasvatuksen maailmaan 

Kasvatustieteen peruslinjalla syvennytään vuoden ajan kasvatukseen; eikä vain muiden...

Työväenmuseo Werstaan päänäyttelyn lyhytelokuvat ovat voitsilaisten käsialaa

Voionmaan koulutuskeskus on saanut kunnian olla mukana toteuttamassa Työväenmuseo...

“Silloin tuntui, että en lähde hoitoon, koska enhän minä mikään hullu ole” 

Osa miehistä edelleen ennemmin hautaa mielenterveysongelmansa kuin kohtaa ne....

Pinkkiä feminismiä: Barbie-elokuva näyttää todellisen maailman epätasa-arvon ja joitakuita se harmittaa

Barbie-elokuva on rehellinen feministinen kannanotto, joka tulee tarpeeseen. Elokuvassa...

Luitko nämä?

Uusi, upea Bläk Boks

Bläk Boks on uusi salibandyareena Ideaparkissa, Lempäälässä. Toki areenalla...

Pelkkää huvia vai mahdollisuus vaikuttaa? 

Muistan vieläkin elävästi vuoden 2012 Euroviisut. Katselin tuolloin etukäteen...

Kävelevien kuolleiden keskellä – tältä kauhu näyttää

Verisiä kasvoja ja luurankoja, perässä juoksevia zombeja, suolenpätkiä ja...

Hyvän historia kääntää ihmiskuvan päälaelleen

Rutger Bregmanin kirjoittama Hyvän historia (Atena 2020, suomentanut Mari Janatuinen) saa aivot...

Työväenmuseo Werstaan päänäyttelyn lyhytelokuvat ovat voitsilaisten käsialaa

Voionmaan koulutuskeskus on saanut kunnian olla mukana toteuttamassa Työväenmuseo...

Matka kasvatuksen maailmaan 

Kasvatustieteen peruslinjalla syvennytään vuoden ajan kasvatukseen; eikä vain muiden opettamiseen, vaan myös omaan itseensä oppijana. Koulutuksen aikana opitaan myös, ettei kasvatustiede tarkoita pelkkää opettamista,...

Työväenmuseo Werstaan päänäyttelyn lyhytelokuvat ovat voitsilaisten käsialaa

Voionmaan koulutuskeskus on saanut kunnian olla mukana toteuttamassa Työväenmuseo Werstaan uutta päänäyttelyä. Voitsilaiset ovat olleet mukana tuottamassa päänäyttelyssä esillä olevia lyhytelokuvia.  Näyttely avautui yleisölle 16....

“Silloin tuntui, että en lähde hoitoon, koska enhän minä mikään hullu ole” 

Osa miehistä edelleen ennemmin hautaa mielenterveysongelmansa kuin kohtaa ne. Avun hakemista voivat hankaloittaa häpeä, maskuliinisuuden rikkoutumisen pelko sekä perinteinen miehen malli.   –En enää tiennyt että...