KotiIlmiöitäVoitsilaiset <3 kaukosuhteet

-

Voitsilaiset <3 kaukosuhteet

Kaukosuhde voi aluksi mietityttää ja pelottaa monia. Selvitin Voionmaan opiskelijoiden suhtautumista kaukosuhteisiin ja oma polun löytämiseen. 

Istumme kumppanini kanssa ensimmäisen yhteisen kodin sohvalla sylikkäin. Tulos korkeakouluhauista on tullut, eikä tulos ollut vieläkään se, mitä halusin. Samalle paikkakunnalle jääminen ei ole enää vaihtoehto. Minulla on suuri tarve tehdä jotain uutta ja omaa. 

Se kuitenkin tarkoittaa, että jokin, tai oikeastaan joku, on jätettävä vanhalle paikkakunnalle, ja on jatkettava itse matkaa kohti omia urahaaveita. Räkäitkun keskeltä pääsemme yhteisymmärrykseen siitä, että minun on mentävä. Päätös Voionmaan opistolle lähdöstä on varma. Ymmärrämme molemmat, että vaikka nyt tuntuu vaikealta lähteä, en tulisi olemaan seuraavaa vuotta onnellinen toistaessani samalla kaavalla vanhoja kuvioita, jotka eivät tuo minulle onnea.  

Voionmaan opiskelijoille teettämäni kyselyn mukaan joka neljäs parisuhteessa oleva opiskelija on etäsuhteessa. Heistä 75 prosenttia on siirtynyt etäsuhteeseen opiskeluiden aloittamisen takia. Päätös kaukosuhteesta on joillekin vaikea ja joillekin helppo. Kyselyn mukaan yhdelle päätöstä kaukosuhteesta on joutunut pohtimaan paljon. Toiselle vastanneista päätös tuntui helpolta, koska siitä oli puhunut pidemmän aikaa ja sen tiesi olevan edessä. Journalistilinjalla opiskelevalle Neea Virlanderille päätös oli selkeä:

– Puhuimme yhdessä kumppanin kanssa Voionmaalle lähdöstä. Olemme päättäneet, että jos toisen tarvitsee muuttaa toiselle paikkakunnalle opiskelemaan, niin totta kai muuttaa. Vaikka päätöstä täytyi miettiä, päätös lähtemisestä oli kuitenkin selvä. 

Eräs kyselyyn vastannut avasi hyvin, että kumpikin osapuoli on tyytyväisempiä, kun saa tehdä sitä mistä tykkää. Tämän valossa on myös hyvä puntaroida oman suhteen laatua, jos kumppani ei kannusta tavoittelemaan omia urahaaveita.  

Turvallinen suhde kannustaa ja kestää 

Kyselyyn vastanneiden kesken korostui parisuhteen turva ja laatu. Vakaalle pohjalle rakennettu suhde kestää välimatkan, ja suhde voi muutenkin paremmin, kun molemmat osapuolet voivat toteuttaa itseään ja tavoitella omia henkilökohtaisia tavoitteitaan.  

– Vaikka Voitsille lähtö mietitytti, suhteesta oli silti luottavainen fiilis. Me olemme olleet jo niin kauan yhdessä, että en epäillyt etteikö suhde sitä kestäisi. Onhan kaukosuhde vähän surullinen ajatus, mutta en sen takia olisi kotiin jäänyt. Se on elämää, Virlander lisää. 

 Voitsilaisten kesken yleinen mielipide on se, että parisuhde ei saisi rajoittaa itsensä toteuttamista ja urahaaveita. Jos tuntuu yhtään siltä, että toisella paikkakunnalla opiskelu voisi olla jotain, mitä haluaa kokea, kannattaa sitä kokeilla.

– Onhan kaukosuhde vähän surullinen ajatus, mutta en sen takia olisi kotiin jäänyt. Se on elämää. 

Omaa aikaa ja uusia harrastuksia 

Opiskelijoiden mielestä välimatka voi tuoda suhteeseen myös hyviä uusia juttuja. Molemmat saavat elää oma arkea, joten näkeminen tuntuu tärkeämmältä ja arvokkaammalta hetkeltä kuin ehkä aikaisemmin. Välimatka voi nostaa rakkauden aivan uudelle tasolle, jota ei ole ennen kokenut. Useat kyselyyn vastanneet myös kokevat, että etäisyys on antanut tilaa esimerkiksi uusille harrastuksille. 

– Mekin koemme kumppanin kanssa, että olemme kaukosuhteen ansiosta ehtineet näkemään enemmän kavereita ja harrastamaan omia harrastuksia, kertoo Virlander. 

Virlanderin mukaan mukava lisä on myös se, että yhdessä voi harrastaa harrastuksia, jotka aidosti kiinnostavat molempia. Puolestaan yksin voi tehdä itselle tärkeitä asioita. 

Pelastava perjantai 

Sana kaukosuhde voi pelottaa. Osa ei kuitenkaan koe olevansa niin sanotussa kaukosuhteessa, kun pääsee vierailemaan usein kumppanin luona ja päinvastoin. Opinnot painottuvat arkipäiville ja viikonlopulle harvemmin jää tehtävää, joten perjantaisin junaan hypätessä voi halutessaan suunnata ajatukset vain ja ainoastaan omaan kumppaniin. Kyselyyn vastanneet opiskelijat painottavatkin opiston vapautta, ja usein vapaa-ajalle ei jää koulutehtäviä.  

Ikävä on tietysti luonnollinen osa kaukosuhdetta, mutta se tarkoittaa ainoastaan sitä, että suhde ja ihminen on itselle tärkeä ja aikansa arvoinen. Videopuhelut ovat opiskelijoiden kesken pelastava tekijä ikävään.   

Voitsilaiset eivät kadu kaukosuhteitaan. Rohkeus on tärkeä valttikortti Voionmaalle tullessa, mutta etenkin jos panoksena on itsensä lisäksi parisuhteen toinen osapuoli. Elämä on kuitenkin jatkuvassa muutoksessa, eikä hetkeen tai aikaan voi jäädä elämään ikuisesti, vaikka kuinka haluaisi. Miksi siis ei lähtisi tavoittelemaan unelmia opiston kautta? Parisuhde kestää etäisyyden jos on kestääkseen, ja joskus se myös loppuu. Jos niin käy, sekin on täysin hyväksyttävää. Kaikkeen lopulta sopeutuu, ja jokaisen viikon lopulla odottaa perjantai. 

Jenna Rautio
+ artikkeleita
Kuva: Anni Lukkarinen
+ artikkeleita

TUOREIMPIA

Kaaos elämysten keskellä

Teksti ja kuvat: Joonas Åhman Viime viikkoina on ollut otsikoissa Smile-elokuva ja sen katsojat. Elokuvasta lähti liikkeelle trendi Tiktok-sovelluksen kautta, jossa ihmiset kuvaisivat reaktiovideoita elokuvan aikana....

Voionmaa tänään tukee vastuullista journalismia ja sananvapautta

Voionmaa Media on hyväksytty Jusanekin hallituksen syyskokouksessa Julkisen sanan neuvoston oppilaitosjäseneksi. Julkisen sanan neuvosto on suomalaisen median itsesäätelyelin, jonka jäsenet ovat sitoutuneet noudattamaan Journalistin ohjeita...

Käytettyjen levyjen myynti ei osoita hiipumisen merkkejä 

Nuorten määrä käytettyjen levyjen ostajissa lievässä nousussa. Kotimaisten levykauppojen divarimyynti kukoistaa. Käytettyjä vinyyli- ja CD-levyjä myydään sekä ostetaan Tampereella edelleen aktiivisesti. Liikkeisiin kerralla myyntiin tulevien käytettyjen...

Voionmaan musaskene

Voionmaan koulutuskeskuksesta löytyy paljon musiikin tekijöitä. Musiikin luominen vaatii silmää hyville sanoille, korvaa hyville melodioille ja rummuille. Haastattelin neljää musiikintekijää Voitsilta. Tuomas Leppä aka DJ TuTu,...

SUOSITUIMPIA