Monologiharjoituksia, laulua ja paljon naurua

– Anarkisti!, huudahtaa yksi opiskelijoista.  

Lavalla kävelevälle, vielä hahmoaan etsivälle näyttelijäopiskelijalle heitellään ideoita. Opettaja ehdottaa vanhusta, joka on juuri ostanut uudet kattilat. Opiskelija ei ole enää opiskelija, vaan hän muuntautuu kaikkien silmäparien edessä kyyryselkäiseksi vanhukseksi. 

Vanhus kävelee kohti jakkaraa ja istahtaa alas. Nariseva ääni kertoo, millaiset kattilat hän on ostanut. Kaikki tilannetta seuraavat purskahtavat nauruun. 

Monologit haltuun 

Opiskelijoiden aamun opetus on lähtenyt käyntiin katselemalla videoita, ja niihin pohjautuen tehdään lavalla monologiharjoitus. 

Kattilat ostaneen vanhuksen jälkeen lavalle nousee toinen opiskelija. Hänen hahmonsa ottaa kuitenkin aikansa. Ideoita satelee joka puolelta. Kirjastonhoitaja, torikauppias, sotasankari. Monologia varten halutaan äärimmäisen hauska hahmo.  

Lopulta linjan opettaja Pauli Poranen keksii täydellisen idean. Vanha mies, joka ei pelkää koronaa. Opiskelija muuntautuu vanhaksi mieheksi ja seuraa opettajan ohjeita. Vanha mies kertoo selvinneensä talvisodasta, jatkosodasta ja koronasta. Hän yskii, haukkuu maskit suohon ja lopulta kuolee näyttämölle. Esitystä seuraa taas naurunremakka.  

Kolmas opiskelija nousee lavalle ja etsii hahmoaan. Opiskelijatoverit antavat ideoita. Sarjamurhaaja, tenavatähti, sairaanhoitaja. Mikään idea ei kuitenkaan ole hauska hahmon kannalta. Luovuus ei kuki, ja hetkeksi vaihdetaan toiseen opiskelijaan.

Tällä opiskelijalla on jo hahmo valmiina. Hahmo ei kuitenkaan ole hauska. Opettaja nousee tuolilta ja menee lavalle. Hän neuvoo opiskelijaa ja palattuaan takaisin pöytänsä ääreen lavalla onkin Aarne Juutilainen eli “Marokon kauhu”. Hän pukee ylleen vihertävän sotilastakin ja istahtaa jakkaralle. Opettaja lausuu voimakkaat vuorosanat ja Marokon kauhu toistaa ne perässä.  

Jokainen halukas pääsee vuorollaan lavalle. Kun kaikki ovat saaneet oman hahmonsa, on ruokatauon paikka.

Laulamisen iloa 

Opiskelijat läähättävät seisoessaan ympäri luokkaa. Opettaja kutsuu äänenavausharjoitusta koirahengitykseksi ja siltä se myös kuulostaa. Opiskelijat myös latelevat vokaaleja ja monimutkaisia kielisolmuja. 

Kielisolmujen jälkeen Poranen istahtaa sähköpianon ääreen. Melodiset äänenavaukset pianon säestämänä kaikuvat luokassa. Korkeimmat äänet saavat ihon kananlihalle.  

– Enemmän asennetta!, opettaja neuvoo pianon takaa, kun ensimmäistä laulua aletaan harjoittelemaan. 

Kun Poranen on tyytyväinen opiskelijoidensa suoritukseen, hän kävelee ikkunan viereen ja nostaa ikkunalaudalta kitaran syleilyynsä. Kappale vaihtuu. 

– Liioitelkaa! 

Volyymi luokassa nousee, kun opiskelijat noudattavat neuvoa. He eläytyvät railakkaaseen työväenlauluun niin, että laulu loppuu hengästyneeseen nauruun kaikkien pokkien pettäessä. 

Poranen aloittaa kappaleen stemmaharjoituksen, ja samalla  huikkaa pianon takaa minulle, että opiskelijat harjoittelevat sellaisia kappaleita, joita voisi joskus joutua lavalla esittämään.  

Repertuaarista löytyy muun muassa virsiä, suomalaisia, saksalaisia ja venäläisiä työväenlauluja ja jopa Jean Sibeliuksen säveltämä Finlandia. Opiskelijat laulavatkin viimeisenä Finlandian, ja ihoni on jälleen väristyksiä täynnä. 

Linja opiskelijan silmin 

Voionmaan koulutuskeskuksen näyttelijälinjalla opiskelee innokkaita opiskelijoita, joiden haaveena on tehdä uraa näyttelijänä. Koska Suomessa on paljon hakijoita teatterikorkeakouluun, on Voionmaan koulutuskeskus hyvä vaihtoehto aloittaa alan opiskelu. 

27-vuotias Mikaela “Minni” Välipakka on yksi näyttelijälinjan opiskelijoista. Hänen matkansa Voionmaalle on ollut monivaiheinen.  

Välipakka on ollut 10 vuotta sitten Komediateatterilla iltakoulussa, mutta jätti sen kesken lukion kirjoitusten takia. 

– Päädyin Voionmaalle legioonateatterin kuntouttavavan työtoiminnan kautta, koska löysin siellä näyttelemisen ilon ja palon uudelleen. 

Välipakka kertoo, että linjalla pääsee tekemään laajasti kaikenlaista, esimerkiksi akrobatian alkeita, lauluharjoituksia ja improvisaatiota. Linjalla vierailee myös alan ammattilaisia kertomassa työstään. Pienelokuvia tuotetaan yhdessä elokuva- ja tv-linjan opiskelijoiden kanssa. 

Välipakan mielestä parasta opiskelussa on ollut se, että on oppinut koko ajan heti ensimmäisestä päivästä alkaen. 

– Minun mielestäni on ollut tosi siistiä kokeilla akrobatiaa. Olemme harjoitelleet sen avulla väkivaltakohtauksia ja miten kaadutaan oikein, kertoo Välipakka. 

Lopuksi Välipakka antaa vinkkejä tulevalle opiskelijalle. 

– Kannattaa rohkeasti hakea. Moni on myös saanut täältä itseluottamusta ja rohkeutta. Omasta epävarmuudesta voi päästä eroon, toteaa Välipakka. 

Tanssin taikaa 

Opetuksen viimeiset tunnit pyörähtävät käyntiin. Poranen käy tietokoneensa ääreen ja menee Youtubeen. Kaiuttimista alkaa soimaan tangomusiikkia. Koronan takia vain yksi opiskelija saa mennä lavalle kerrallaan. 

Opettaja korottaa ääntään musiikin yli: 

– Seuraava! 

 Opiskelija lavalla vaihtuu. Elegantin tangon jälkeen lähtee perinteinen valssi. Opiskelijat pyörivät yksitellen lavalla musiikin tahtiin.  

Poranen vaihtaa musiikkia ja foxtrot-tanssin askeleet täyttävät lavan. Lava on hieman koetuksella, kun foxtrotin jälkeen lähtee menevä humppa harmonikkamusiikilla säestettynä. Humpan jälkeen vuorossa on cha-cha ja jive. 

Iloinen ja kannustava meininki huokuu oppilaista. Jos jollain opiskelijalla on rytmi hukassa, niin muut auttavat taputtamalla rytmiä.  

Pieni väsymys alkaa näkyä opiskelijoista. Seuraavana vuorossa on vielä jenkka. Polvet nousevat kohti kattoa ja oppilaita hengästyttää ja pyörryttää. Onneksi jenkka on päivän viimeinen tanssi. 

Anniina Norrena
+ artikkeleita
Kuvat: Jiri Honkala
+ artikkeleita

Tuoreita

Ruokaa budjetilla – savutofukiusaus

Tekeekö mielesi jotain halpaa ja nopeaa syömistä? Lasketko viimeisiä...

Demoni nimeltä Marfan

Koulukiusaajat eivät välitä uhrinsa taustatekijöistä valitessaan kohteitaan. Tämän sai...

Automekaanikkoja ja spandex-asuja Pyynikin kesäillassa 

Astun ulos täyteen pakkautuneesta linja-autosta ja olen täynnä energiaa....

Voitsilla yhteisöllisyys korostuu päätösten kautta

Voionmaan oppilaskunnan puheenjohtaja Iida Kopra toivoo tuoreilta voionmaalaisilta kommunikaatiota...

Luitko nämä?

Pilvi ympärillämme – pitäisikö kannabis laillistaa Suomessa?

Vihreät teki ensimmäisenä eduskuntapuolueena sunnuntaina 12. syyskuuta päätöksen hyväksyä aloitteen, jonka tarkoitus on kumota kannabiksen...

Kannabiksen matka lääkkeestä maailman ykköshuumeeksi

Viimeisten vuosikymmenten aikana kannabis on aiheena noussut esiin kerta...

Automekaanikkoja ja spandex-asuja Pyynikin kesäillassa 

Astun ulos täyteen pakkautuneesta linja-autosta ja olen täynnä energiaa....

Yö Kalevan Prismassa on kuin joulun taikaa

Yöt 24h Prismassa ovat kuin joulun taikaa ympäri vuoden....

Kolumni: Kannabis on laitonta, koska niin on aina ollut

Kannabiksen laillistamisesta ja dekriminalisoinnista on kohistu maailmassa jo vuosikymmenten ajan. Päihde-...

Ruokaa budjetilla – savutofukiusaus

Tekeekö mielesi jotain halpaa ja nopeaa syömistä? Lasketko viimeisiä kolikoita kauppareissua varten? Ruokaa budjetilla -reseptisarjan tarkoituksena on ratkaista arjen ongelmia jakamalla maukkaita, helppovalmisteisia, sekä...

Demoni nimeltä Marfan

Koulukiusaajat eivät välitä uhrinsa taustatekijöistä valitessaan kohteitaan. Tämän sai huomata myös harvinaisesta sairaudesta kärsivä Miika, jota alettiin riivata yläasteella. Koulukiusaaminen on Suomessa yhä valitettavan yleistä....

Automekaanikkoja ja spandex-asuja Pyynikin kesäillassa 

Astun ulos täyteen pakkautuneesta linja-autosta ja olen täynnä energiaa. Nyssen määränpäänä oli Pyynikki ja ensimmäistä kertaa järjestettävä Festivaali-festivaali. Festivaali oli määrä järjestää ensimmäisen kerran 2021,...