Rohkeaa heittäytymistä tosi-tv maailmaan

Tosi-tv on vallannut niin television, lehdet, uutiset kuin myös monien meidän vapaaillat. Televisio-ohjelmien lajina se pyrkii esittämään dramaattisia tai humoristisia tilanteita niin kuin niitä ei olisi käsikirjoitettu. Se dokumentoi todellista elämää ja suosii niin taviksia kuin tähtösiäkin. 

Voionmaan koulutuskeskukseltakin löytyy tosi-tv formaatissa mukana ollut 23-vuotias journalistiopiskelija Venni Keskimäki. Realityohjelmiin hän haluaa osallistua siksi, että pääsee ilmaisemaan itseään sekä rikkomaan ennakkoluuloja omalla olemuksellaan. Keskimäki pitää erilaisuuttaan vahvuutenaan ja haluaa vilpittömällä persoonallisuudellaan kannustaa muitakin olemaan omia itsejään. 

— Halu päästä kokeilemaan jotain uutta sai minut lähtemään mukaan. Alastomuus on minulle niin luonnollinen olotila, että jos olisi soveliasta liikkua alasti, niin varmana sen tekisin, Keskimäki kertoo. 

Deittiohjelma Naked Attraction on varmasti monelle tuttu, ainakin nimenä. Keskimäki oli mukana sarjan toisella kaudella, ja aikoo hakea ohjelmaan myös uudestaan, mikäli realitylle tulee jatkoa. Keskimäen mielestä kehot eivät itsessään ole seksistisiä, vaan me ihmiset olemme seksuaalistaneet ne, ja täten ne yhdistetään helposti seksiin.  

— Olen itse henkilökohtaisesti sitä mieltä, että miesten ja naisten nännit ovat molemmat kauniita ja niiden pitäisi olla tasa-arvoisessa asemassa esimerkiksi Instagramissa sekä muualla sosiaalisessa mediassa, Keskimäki kommentoi. 

Paidattomuus puhututtaa 

Alastomuus ja vähäpukeisuus eivät ole Venni Keskimäelle hidaste.

Vuosittain ennen kesää paidattomuus herättää keskustelua ja asiasta ollaan montaa mieltä. Keskimäen mielestä julkisilla paikoilla kaikkien tulisi pitää paidat päällä tasa-arvon nimissä, mutta puolestaan rannoilla tai esimerkiksi puistoissa saisivat kaikki olla niin kuin parhaaksi näkevät, Vaikka sitten ilman yläosaa.  

Kaikille alastomuus ei ole luontevaa, mutta Keskimäen kaverit olivat ehdottomasti sitä mieltä, että tämä oli hakenut oikeaan ohjelmaan ja positiivisia kommentteja sekä kehuja tuli myös muualta. 

— Oma äitini oli innoissaan minun puolesta ja kehui rohkeaksi. Kyllä oma äiti tyttärensä tuntee, että ei ollut mikään shokki, Keskimäki kertoo huvittuneena.  

Suuntana tulevaisuuden seikkailut 

Naked Attractionin formaatti oli Keskimäelle ennestään tuttu, mutta hakuprosessissa häntä ihmetytti yksi ohjelman kannalta oleellinen asia. Haun aikana ei tullut missään kohtaa ilmi, mihin rooliin hakija itse päätyisi — pääsisikö valitsemaan piilotetuissa kopeissa olevista sinkuista treffikumppaninsa vai päätyisikö itse näihin ihasteltavaksi. Se selvisi vasta kuvauspäivänä. Muuten hakeminen tapahtui kirjallisen kaavakkeen kautta, jossa tuli kertoa itsestä sekä siitä, millainen ihminen ylipäätään ulkoisesti miellyttää omaa silmää. 

— Lisäksi liitettiin kuva vaatteilla ja alastomana, josta seurasi videohaastattelu, jossa kyseltiin vielä tarkemmin omista mieltymyksistä sekä siitä, mitä toivoo löytävänsä ohjelmasta, Keskimäki huomauttaa. 

Naked Attraction näytti ulos tullessaan siltä, miltä Keskimäki odottikin sen näyttävän. Koska kuvaustilanne oli miellyttävä, studio värikäs ja kuvaustiimi loistava, niin Keskimäellä on herännyt mielenkiinto hakea myös muihin tosi-tv ohjelmiin. Jäämme siis innolla odottamaan, näemmekö tulevaisuudessa Keskimäkeä enemmänkin tosi-tv:n maailmassa seikkailemassa. 

Näin tosi-tv parantaa elämäsi  

Monet valittavat tositelevision olevan “roskaa”, mutta siitä huolimatta iso joukko uppoutuu katsomaan sitä päivittäin. Mikä siitä tekee niin mielenkiintoista katsottavaa? Ken tietää, mutta minäpä voin kertoa ihan konkreettisten esimerkkien avulla, mitä hyötyä siitä on sulle.

No, tietovisailujen kärkinimi Haluatko miljonääriksi — lupa päteä jo vuodesta 1999, päästää katsojat prässäilemään täysin yhdentekevillä nippelitiedoilla. Opit muun muassa Suomen kansallishyönteisen olevan seitsenpistepirkko eli leppäkerttu.

Selviytyjät Suomen kilpailijoilta opit tärkeitä elämänohjeita, kuten: “Älä mene sieltä, missä aita on matalin, vaan sen sijaan ota nokoset ja odota, että aita romahtaa itsestään”. Napakymppiä katsoessa alkaa automaattisesti oma parisuhde näyttämään kymmenen kertaa paremmalta, ja Sohvaperunoiden avulla opit arvostelutaitoja.

Love Island tarjoaa ilmaisia parisuhdeneuvoja ja Big Brother Suomen avulla päästään tutustumaan erilaisiin persooniin — ainakaan ei tarvitse olla yksin, kun isoveli valvoo 24 tuntia vuorokaudessa. Ja, jos rahasta on puutetta, niin ei muuta kun itse hakemaan taloon, sillä talossa oleville maksetaan korvausta siellä olemisesta.

Viimeisenä, muttei vähäisimpänä Temptation Island Suomi, joka saa kaikki edellä mainitut sarjat tuntumaan vivahteikkaalta mielenravinnolta. Tempparit ovat mainio tapa saada kuuluisuutta ilman minkäänlaisia erikoistaitoja — olet lehtiotsikoissa ja kansan huulilla joka tapauksessa, vaikka sitten pääsi muodon tai lippalakkisi merkin ansiosta. 

Oma elämä kaukana parrasvaloista tuntuu yhtäkkiä hohdokkaalta, kun osallistujia savustetaan iltanuotiolla ja roastataan karrelle Twitterissä. Opit kaiken pettämisestä, valehtelemisesta ja salailusta sekä saat hyviä “älä tee näin” -neuvoja.

Tosi-tv-dramatiikka liimaa päivittäin ruutuun tuhannet tunteennälkäiset katseet ja yhdessä realitytähtien kanssa me jännitämme, pelkäämme, nauramme ja itkemme. Tosi-tv tuo iloa niin arkeen kuin juhlaankin. Halusit tai et, katot kuitenkin. 

Ella Vuokila
+ lisää artikkeleita
Kuvat: Viivi Päiväsaari ja Jacky Law
+ lisää artikkeleita

Tuoreita

Matka kasvatuksen maailmaan 

Kasvatustieteen peruslinjalla syvennytään vuoden ajan kasvatukseen; eikä vain muiden...

Työväenmuseo Werstaan päänäyttelyn lyhytelokuvat ovat voitsilaisten käsialaa

Voionmaan koulutuskeskus on saanut kunnian olla mukana toteuttamassa Työväenmuseo...

“Silloin tuntui, että en lähde hoitoon, koska enhän minä mikään hullu ole” 

Osa miehistä edelleen ennemmin hautaa mielenterveysongelmansa kuin kohtaa ne....

Pinkkiä feminismiä: Barbie-elokuva näyttää todellisen maailman epätasa-arvon ja joitakuita se harmittaa

Barbie-elokuva on rehellinen feministinen kannanotto, joka tulee tarpeeseen. Elokuvassa...

Luitko nämä?

Kun homma alkaa rullata 

Voionmaan koulutuskeskuksen valokuvauslinjalla pääsee kuvaamaan niin perinteisellä filmikameralla kuin...

Hyvän historia kääntää ihmiskuvan päälaelleen

Rutger Bregmanin kirjoittama Hyvän historia (Atena 2020, suomentanut Mari Janatuinen) saa aivot...

Näin lahjoitat pyörän sitä tarvitsevalle 

Tampereella on tällä hetkellä kova tarve pyörille. Ojennathan auttavan...

Pinkkiä feminismiä: Barbie-elokuva näyttää todellisen maailman epätasa-arvon ja joitakuita se harmittaa

Barbie-elokuva on rehellinen feministinen kannanotto, joka tulee tarpeeseen. Elokuvassa...

Työväenmuseo Werstaan päänäyttelyn lyhytelokuvat ovat voitsilaisten käsialaa

Voionmaan koulutuskeskus on saanut kunnian olla mukana toteuttamassa Työväenmuseo...

Matka kasvatuksen maailmaan 

Kasvatustieteen peruslinjalla syvennytään vuoden ajan kasvatukseen; eikä vain muiden opettamiseen, vaan myös omaan itseensä oppijana. Koulutuksen aikana opitaan myös, ettei kasvatustiede tarkoita pelkkää opettamista,...

Työväenmuseo Werstaan päänäyttelyn lyhytelokuvat ovat voitsilaisten käsialaa

Voionmaan koulutuskeskus on saanut kunnian olla mukana toteuttamassa Työväenmuseo Werstaan uutta päänäyttelyä. Voitsilaiset ovat olleet mukana tuottamassa päänäyttelyssä esillä olevia lyhytelokuvia.  Näyttely avautui yleisölle 16....

“Silloin tuntui, että en lähde hoitoon, koska enhän minä mikään hullu ole” 

Osa miehistä edelleen ennemmin hautaa mielenterveysongelmansa kuin kohtaa ne. Avun hakemista voivat hankaloittaa häpeä, maskuliinisuuden rikkoutumisen pelko sekä perinteinen miehen malli.   –En enää tiennyt että...