Rohkeaa heittäytymistä tosi-tv maailmaan

Tosi-tv on vallannut niin television, lehdet, uutiset kuin myös monien meidän vapaaillat. Televisio-ohjelmien lajina se pyrkii esittämään dramaattisia tai humoristisia tilanteita niin kuin niitä ei olisi käsikirjoitettu. Se dokumentoi todellista elämää ja suosii niin taviksia kuin tähtösiäkin. 

Voionmaan koulutuskeskukseltakin löytyy tosi-tv formaatissa mukana ollut 23-vuotias journalistiopiskelija Venni Keskimäki. Realityohjelmiin hän haluaa osallistua siksi, että pääsee ilmaisemaan itseään sekä rikkomaan ennakkoluuloja omalla olemuksellaan. Keskimäki pitää erilaisuuttaan vahvuutenaan ja haluaa vilpittömällä persoonallisuudellaan kannustaa muitakin olemaan omia itsejään. 

— Halu päästä kokeilemaan jotain uutta sai minut lähtemään mukaan. Alastomuus on minulle niin luonnollinen olotila, että jos olisi soveliasta liikkua alasti, niin varmana sen tekisin, Keskimäki kertoo. 

Deittiohjelma Naked Attraction on varmasti monelle tuttu, ainakin nimenä. Keskimäki oli mukana sarjan toisella kaudella, ja aikoo hakea ohjelmaan myös uudestaan, mikäli realitylle tulee jatkoa. Keskimäen mielestä kehot eivät itsessään ole seksistisiä, vaan me ihmiset olemme seksuaalistaneet ne, ja täten ne yhdistetään helposti seksiin.  

— Olen itse henkilökohtaisesti sitä mieltä, että miesten ja naisten nännit ovat molemmat kauniita ja niiden pitäisi olla tasa-arvoisessa asemassa esimerkiksi Instagramissa sekä muualla sosiaalisessa mediassa, Keskimäki kommentoi. 

Paidattomuus puhututtaa 

Alastomuus ja vähäpukeisuus eivät ole Venni Keskimäelle hidaste.

Vuosittain ennen kesää paidattomuus herättää keskustelua ja asiasta ollaan montaa mieltä. Keskimäen mielestä julkisilla paikoilla kaikkien tulisi pitää paidat päällä tasa-arvon nimissä, mutta puolestaan rannoilla tai esimerkiksi puistoissa saisivat kaikki olla niin kuin parhaaksi näkevät, Vaikka sitten ilman yläosaa.  

Kaikille alastomuus ei ole luontevaa, mutta Keskimäen kaverit olivat ehdottomasti sitä mieltä, että tämä oli hakenut oikeaan ohjelmaan ja positiivisia kommentteja sekä kehuja tuli myös muualta. 

— Oma äitini oli innoissaan minun puolesta ja kehui rohkeaksi. Kyllä oma äiti tyttärensä tuntee, että ei ollut mikään shokki, Keskimäki kertoo huvittuneena.  

Suuntana tulevaisuuden seikkailut 

Naked Attractionin formaatti oli Keskimäelle ennestään tuttu, mutta hakuprosessissa häntä ihmetytti yksi ohjelman kannalta oleellinen asia. Haun aikana ei tullut missään kohtaa ilmi, mihin rooliin hakija itse päätyisi — pääsisikö valitsemaan piilotetuissa kopeissa olevista sinkuista treffikumppaninsa vai päätyisikö itse näihin ihasteltavaksi. Se selvisi vasta kuvauspäivänä. Muuten hakeminen tapahtui kirjallisen kaavakkeen kautta, jossa tuli kertoa itsestä sekä siitä, millainen ihminen ylipäätään ulkoisesti miellyttää omaa silmää. 

— Lisäksi liitettiin kuva vaatteilla ja alastomana, josta seurasi videohaastattelu, jossa kyseltiin vielä tarkemmin omista mieltymyksistä sekä siitä, mitä toivoo löytävänsä ohjelmasta, Keskimäki huomauttaa. 

Naked Attraction näytti ulos tullessaan siltä, miltä Keskimäki odottikin sen näyttävän. Koska kuvaustilanne oli miellyttävä, studio värikäs ja kuvaustiimi loistava, niin Keskimäellä on herännyt mielenkiinto hakea myös muihin tosi-tv ohjelmiin. Jäämme siis innolla odottamaan, näemmekö tulevaisuudessa Keskimäkeä enemmänkin tosi-tv:n maailmassa seikkailemassa. 

Näin tosi-tv parantaa elämäsi  

Monet valittavat tositelevision olevan “roskaa”, mutta siitä huolimatta iso joukko uppoutuu katsomaan sitä päivittäin. Mikä siitä tekee niin mielenkiintoista katsottavaa? Ken tietää, mutta minäpä voin kertoa ihan konkreettisten esimerkkien avulla, mitä hyötyä siitä on sulle.

No, tietovisailujen kärkinimi Haluatko miljonääriksi — lupa päteä jo vuodesta 1999, päästää katsojat prässäilemään täysin yhdentekevillä nippelitiedoilla. Opit muun muassa Suomen kansallishyönteisen olevan seitsenpistepirkko eli leppäkerttu.

Selviytyjät Suomen kilpailijoilta opit tärkeitä elämänohjeita, kuten: “Älä mene sieltä, missä aita on matalin, vaan sen sijaan ota nokoset ja odota, että aita romahtaa itsestään”. Napakymppiä katsoessa alkaa automaattisesti oma parisuhde näyttämään kymmenen kertaa paremmalta, ja Sohvaperunoiden avulla opit arvostelutaitoja.

Love Island tarjoaa ilmaisia parisuhdeneuvoja ja Big Brother Suomen avulla päästään tutustumaan erilaisiin persooniin — ainakaan ei tarvitse olla yksin, kun isoveli valvoo 24 tuntia vuorokaudessa. Ja, jos rahasta on puutetta, niin ei muuta kun itse hakemaan taloon, sillä talossa oleville maksetaan korvausta siellä olemisesta.

Viimeisenä, muttei vähäisimpänä Temptation Island Suomi, joka saa kaikki edellä mainitut sarjat tuntumaan vivahteikkaalta mielenravinnolta. Tempparit ovat mainio tapa saada kuuluisuutta ilman minkäänlaisia erikoistaitoja — olet lehtiotsikoissa ja kansan huulilla joka tapauksessa, vaikka sitten pääsi muodon tai lippalakkisi merkin ansiosta. 

Oma elämä kaukana parrasvaloista tuntuu yhtäkkiä hohdokkaalta, kun osallistujia savustetaan iltanuotiolla ja roastataan karrelle Twitterissä. Opit kaiken pettämisestä, valehtelemisesta ja salailusta sekä saat hyviä “älä tee näin” -neuvoja.

Tosi-tv-dramatiikka liimaa päivittäin ruutuun tuhannet tunteennälkäiset katseet ja yhdessä realitytähtien kanssa me jännitämme, pelkäämme, nauramme ja itkemme. Tosi-tv tuo iloa niin arkeen kuin juhlaankin. Halusit tai et, katot kuitenkin. 

Ella Vuokila
+ artikkeleita
Kuvat: Viivi Päiväsaari ja Jacky Law
+ artikkeleita

Tuoreita

Taistelu nälkää vastaan 

Syksy on saapunut. Ulkona näyttää ja tuntuu syksyltä, kun...

Kaaos elämysten keskellä

Teksti ja kuvat: Joonas Åhman Viime viikkoina on ollut otsikoissa...

Paikka, jossa kaikki ystävällisyys katoaa

Koen normaalisti olevani todella lämmin ja empaattinen ihminen. Mutta...

Pelkkää huvia vai mahdollisuus vaikuttaa? 

Muistan vieläkin elävästi vuoden 2012 Euroviisut. Katselin tuolloin etukäteen...

Luitko nämä?

Katukuvausta Vivian Maierin inspiroimana

Tamperelainen Jukka Paju opiskelee Voionmaan koulutuskeskuksen valokuvauksen ammattitutkintolinjalla. Hän...

Pelkkää huvia vai mahdollisuus vaikuttaa? 

Muistan vieläkin elävästi vuoden 2012 Euroviisut. Katselin tuolloin etukäteen...

Voitsilla yhteisöllisyys korostuu päätösten kautta

Voionmaan oppilaskunnan puheenjohtaja Iida Kopra toivoo tuoreilta voionmaalaisilta kommunikaatiota...

“Vaalivirkailijana en saa kehottaa ketään äänestämään, mutta toivoisin aktiivisuutta ihan kaikilta”

Nuoret ovat epäaktiivisia äänestäjiä, mutta samalla he työskentelevät vaalitoimitsijoina.   Korona on...

Kolumni: Kannabis on laitonta, koska niin on aina ollut

Kannabiksen laillistamisesta ja dekriminalisoinnista on kohistu maailmassa jo vuosikymmenten ajan. Päihde-...

Taistelu nälkää vastaan 

Syksy on saapunut. Ulkona näyttää ja tuntuu syksyltä, kun taivas on vain harmaata ja sadetta tihkuttaa. Säätä voisi kuvailla masentavaksi, mutta tämä ei välity...

Kaaos elämysten keskellä

Teksti ja kuvat: Joonas Åhman Viime viikkoina on ollut otsikoissa Smile-elokuva ja sen katsojat. Elokuvasta lähti liikkeelle trendi Tiktok-sovelluksen kautta, jossa ihmiset kuvaisivat reaktiovideoita elokuvan...

Paikka, jossa kaikki ystävällisyys katoaa

Koen normaalisti olevani todella lämmin ja empaattinen ihminen. Mutta hetkinen... Olenko sittenkään? Huomaan nimittäin lähes päivittäin joutuvani tilanteeseen, jossa muut ihmiset saavat minut raivon...