Kolumni: Vierailevilta tähdiltä eväitä tulevaisuuteen 

Unelmiensa eteen täytyy taistella!

Tuo on lause, jonka moni on kuullut ollessaan lähellä  luovuttamisen hetkeä. Onko unelmien tavoittelun kuitenkaan pakko olla jatkuvaa taistelua? Ei. 

Reitin varrella kanssavaeltajat voivat jakaa osan taakasta ja kokeneemmat reissaajat auttavat oivalluksien repun pakkaamisessa. Matka kohti tavoitetta voi olla jo osa unelmaa. 

Voionmaan koulutuskeskuksen linjoilla vierailee opiskeluvuoden aikana monia eri vieraita. Osa heistä on alan ammattilaisia ja osa korkeakouluopiskelijoita.  

On aamupäivä ja journalistilinjan oppitunnilla Zoomissa näkyy ruudun täydeltä naamoja. Yksi kasvoista on uusi. Ylex-radiokanavan juontajan Anni Huttusen nauravainen tervehdys raikaa linjoilla. Vierailija osoittautuu nopeasti räikeäksi persoonaksi ja puheenvuorot pursuilevat innostusta. Huttunen on onnistuneesti saatu paikalle etäopiskelusta huolimatta, ja ennen radiolähetystään hän ehtii hyvin vastailla kysymyksiimme ja esittelemään työtään. 

Ammattilaisilta saa konkreettisia neuvoja työelämää varten alalle kuin alalle. Pääsee helpommalla, kun ei tarvitse jokaista oivallusta tehdä itse, vaan osan voi saada valmiina. He tarjoavat ikään kuin kuvitteellisen listan siitä, mitä urapolulleen kannattaa napata mukaan. Se voi olla koottu vinkeistä ja huomioista, joita ammattilaiset olisivat itse kaivanneet uransa alussa, tai esimerkiksi luonteenpiirteistä, joita kannattaa kehittää tulevaa varten. Listalta voi poimia parhaimmat kohdat, joista itselle on eniten hyötyä ja jatkaa niiden kanssa matkaansa, reppu hieman täydempänä. 

Motivoimisen lisäksi erilaiset urapolut kertovat lohduttavaa totuutta siitä, ettei monikaan ole päässyt suoraan unelmiensa opiskelu- tai työpaikkaansa. Luo uskoa omaan tekemiseen, kun muistaa, ettei kukaan ole valmiiksi ammattilainen. Suurin osa on vasta erilaisten sattumusten ja sivupolkujen kautta päätynyt nykyiseen pisteeseen. Vierailevat oman alan opiskelijat osaavat antaa vertaistukea sekä ymmärrystä opintoihin ja pääsykokeisiin, jotka olivat heilläkin vasta hetki sitten edessä. Jos he pääsivät matkassaan eteenpäin, miksen minäkin pääsisi. Toki täytyy muistaa, että menestymisen eteen täytyy tehdä töitä. Tyhjästä on paha nyhjäistä.  

Puolivälissä vierailua Huttunen pohtii hetken: 

– Voinko mä sanoa näin?  

Sitten hän käyttää kirosanaa saamastaan palautteesta. Hän päätyy kuitenkin sanomaan sen, sillä totuus se vain on. Sekin on hyvä kuulla jo opiskeluvaiheessa, ja vain harva saisi tietää työn ikävistä puolista ennen työelämää, jos vierailija ei olisi niitä kertomassa. 

Useampi eri vierailija antaa myös eri tulokulmia alalle ja kertoo alan monipuolisuudesta. Kokonaiskuva antaa perspektiiviä ja näyttää, kuinka erilaisista taidoista voi olla hyötyä ja kuinka monia mahdollisuuksia alan sisällä on. Se on hyvä, sillä jokainen tarvitsee samaistumispintaa, johon voi tarrata kun ei ihan muista, mitä kohti olikaan pyrkimässä. Yhtälailla on myös lohduttavaa tajuta jo jonkun muun kokemuksia kuunnellessa, ettei ala olekaan se oma juttu. Turha väkisin tarpoa eteenpäin, jos matka ei anna mitään.  

Parhaimmassa tapauksessa vierailijat tarjoavat juuri sen oivalluksen, joka on omasta kokoelmasta puuttunut. Sen avulla voi saada tarvittavan potkun, josta vauhti lähtee kiihtymään kohti omaa unelmaa.  

Vierailu päättyy Huttusen nauruun ja tsemppaaviin lauseisiin tulevia opintoja varten. Matkan jatkaminen on nyt hieman helpompaa, sillä oivallusten reppu on taas hieman täydempi. 

Neea Virlander
+ artikkeleita
Kuva: Pihla Kuulas
+ artikkeleita

Tuoreita

Pelkkää huvia vai mahdollisuus vaikuttaa? 

Muistan vieläkin elävästi vuoden 2012 Euroviisut. Katselin tuolloin etukäteen...

Kaikilla on oikeus apuun

Maanantai-iltana puoli yhdeksän aikaan ulko-ovea avatessa kuuluu taloyhtiön hissistä...

Pitkän parisuhteen taustalla hikeä ja pullantuoksua 

Metsäpolku on peittynyt koivuista pudonneisiin kellertäviin lehtiin. Polulla kulkevat...

Moottorien pärinää ja luonnon läheisyyttä 

Ralliautoilun seuraaminen on mainio tapa ulkoilla, ja näkökulmat eroavat...

Luitko nämä?

Voitsilla yhteisöllisyys korostuu päätösten kautta

Voionmaan oppilaskunnan puheenjohtaja Iida Kopra toivoo tuoreilta voionmaalaisilta kommunikaatiota...

Pitkän parisuhteen taustalla hikeä ja pullantuoksua 

Metsäpolku on peittynyt koivuista pudonneisiin kellertäviin lehtiin. Polulla kulkevat...

TAMPERE – SUOMI – SANAKIRJA

Tampereen murre on Tanpereella puhuttu hämäläismurteisiin kuuluva suomen kielen murre. D kirjaimet muutetaan...

Tuhat tyyliä Voionmaa

Mona ja Milla metsästivät Voionmaalta näyttäviä leijonanharjoja kuvattavaksi punaiselle...

Iloista haukahtelua ja pehmeää pentukarvaa – tätä on arki lemmikkihotellissa

Pitäisikö koputtaa? Jos kuitenkin ovi onkin auki, testaan. Auki...

Pelkkää huvia vai mahdollisuus vaikuttaa? 

Muistan vieläkin elävästi vuoden 2012 Euroviisut. Katselin tuolloin etukäteen osallistujamaiden musiikkivideoita, kun yhtäkkiä eteeni ilmestyi pirteä ja leveästi hymyilevä sanmarinolainen nainen.  Hänen nimensä oli Valentina...

Kaikilla on oikeus apuun

Maanantai-iltana puoli yhdeksän aikaan ulko-ovea avatessa kuuluu taloyhtiön hissistä ryminää. Kävelen hissiä kohti, ja huomaan tutun naapurin kaatuneena kyynärsauvan ja ostoskassin kanssa. Tämä ei...

Pitkän parisuhteen taustalla hikeä ja pullantuoksua 

Metsäpolku on peittynyt koivuista pudonneisiin kellertäviin lehtiin. Polulla kulkevat reippaasti 75-vuotiaat Helena ja Reijo Ojennus. Yhteistä matkaa he ovat taivaltaneet 55 vuotta. Ympäristö on...