Joskus, ehkä, suunnilleen – Suomen kielen ärsyttävimmät sanat

Kännykkäni näyttöön syttyy valo.  

“Nyt oltais valmiita!” 

 “Häh, mä oon jo nukkumassa?”  

“Et voi olla?!”  

“Oon.”  

“Pitääkö sun kanssa sopia näkeminen aina kuukausi etukäteen, että varmasti ehdit?”  

Mieleni teki vastata, että se olisi erittäin jees ja toivottavaa. 

Kello oli 22.30 perjantai-iltana. Olimme sopineet ystäväpariskuntani kanssa yhteisestä näkemisestä sinä päivänä. Olin varannut heidän näkemiseensä koko päivän, he olivat tulossa tekemään ystävänsä muuttoa Tampereelle. Mielestäni muutto tehdään aamusta aamupäivään, ystäväni mielestä muuttaminen tapahtuu myöhemmin. Väittelyhän siitä syntyi. Taas. 

Minulla on useita ystäviä, joiden kanssa tämä aikatauluajatus ei täsmää. Saamme usein riidantynkää tutusta minuun keskittyvästä aiheesta “sulla ei ole koskaan aikaa”. Aikaa on kyllä, mutta se on aikataulutettua, ei summanmutikassa heitettyä “nähään ens kuussa joskus”-aikaa.  

Taannoinen muuttokeissi sai minut miettimään eri perheiden aikataulukulttuureja. Jostainhan nämä tavat on opittu. Olen itse syntynyt aikataulukeskeiseen yrittäjäperheeseen ja päivän mittaan vilkuilen rutiininomaisesti kelloa. Toisissa perheissä aikatauluja ei välttämättä ole ollenkaan, tai ne ovat erittäin löyhät.  

Mummini kutsuu koko ison perheen syömään jouluateriaa usein klo 14. Mikäli joku ei ole silloin vielä paikalla, voi olla varma että puhelin pirisee jo 14.01. Pappa toppuuttelee mummia, kyllä ne on tulossa. Mummi ei usko, vaan tekee varmistussoiton, perunat jäähtyy, eikö ruoka maistu? Lopulta viimeinenkin auto kaartaa pihaan 14.10. Käydään tiukka keskustelu siitä, että kun ruoka on klo 14, ollaan viimeistään silloin jo paikalla. Eri perheessä 10 minuutin myöhästyminen ei liene edes myöhästyminen. Meidän perheessämme onneksi on. 

Aikataulut tuovat minulle turvallisuuden tunteen ja niiden noudattaminen on minulle tiukka laki. Epäselvät aikatauluviittaukset kuten “joskus päivällä” tai “illan aikana” eivät miellytä minua ollenkaan, sillä pöytäkalenteristani ei sellaisia ajankohtia löydy.  

Saimme ystäväpariskuntani kanssa sovittua kahvihetken muuttoa seuraavalle päivälle yhteisellä kompromissilla, jossa molemmat uhrautuvat. Minä siirsin aamuista salikäyntiäni myöhempään iltapäivään ja he antoivat saapumiselle tarkemman ajan kuin perinteisen “joskus siinä kun on herätty”. 

Yleensä vierailut toimitamme pariskunnan kanssa toisin päin, minä vierailen heidän luonaan. Heille saa aina tulla. 

+ lisää artikkeleita

Kirjoittaja on parkanolaissyntyinen, nykyisin tamperelaistunut nuori nainen, joka opiskelee monimediatoimittajalinjalla Voionmaan opistossa. Toimittelija hän on ollut syntymästä saakka, mutta toimittajan työ on hänelle uutta. Landelaisuus pysyy lähellä sydäntä, vaikka hän asuukin nykyään kaupungissa. Hänen mielestään on tärkeää löytää huumoriarvoa arkisistakin asioista.

Tuoreita

Onko nainen edelleen vain huora tai pyhimys, kysyy Justiina Juutilainen esseessään misogyniasta

Essee pohtii naisvihan syitä ja seurauksia historiasta 2020-luvulle. Misogynia tarkoittaa...

Vihasin, häpesin, rakastan: Kolumni rakkaudesta suomen kieleen

Kolumnissaan Juutilainen kertoo muutoksesta omassa suhtautumisessaan suomen kieleen.Alakoulun vaikeuksista...

Lähiöpubirakkauden lähettiläät Vesa, Matti ja Topias: ”Muistoja pubiin on, mutta niitä ei parane kertoa”

Reportaasissa seuraamme Lapin Akan arkea aamun verran. Pääsemme juttelemaan...

Luitko nämä?

Kaikilla on oikeus apuun

Maanantai-iltana puoli yhdeksän aikaan ulko-ovea avatessa kuuluu taloyhtiön hissistä...

Possujunalla Särkänniemeen vai Hervantaan?

“Yllätys, possujuna toheloi taas”, “Ratikkahan on tällä hetkellä Jumalasta...

Vertaistukea, kahvia ja avosylin tapahtuvia kohtaamisia

Tampereen Hämeenpuistossa sijaitseva SYLI-keskus tarjoaa syömishäiriöön liittyvää vertaistukea niin...

Yö Kalevan Prismassa on kuin joulun taikaa

Yöt 24h Prismassa ovat kuin joulun taikaa ympäri vuoden....

Moottorien pärinää ja luonnon läheisyyttä 

Ralliautoilun seuraaminen on mainio tapa ulkoilla, ja näkökulmat eroavat...

Onko nainen edelleen vain huora tai pyhimys, kysyy Justiina Juutilainen esseessään misogyniasta

Essee pohtii naisvihan syitä ja seurauksia historiasta 2020-luvulle. Misogynia tarkoittaa naisvihaa. Naisviha ei aina tarkoita kirjaimellista vihaa naisia kohtaan, vaan rakenteellista vähättelyä tai opittuja ajatuksia....

”Tässä koulutuksessa pääsee edelleen kokeilemaan kaikkea uutta” – VAT-linjan opiskelijat kertovat valokuvan yhteis- kunnallisuudesta

Mikä on valokuvan paikka yhteiskunnassa ja voiko kuvalla vaikuttaa? VAT-linjalla opiskelevien Frida Loisan ja Sene Savolaisen mielestä valokuva voi olla poliittinen tai silkkaa kauneutta. –...

Vihasin, häpesin, rakastan: Kolumni rakkaudesta suomen kieleen

Kolumnissaan Juutilainen kertoo muutoksesta omassa suhtautumisessaan suomen kieleen.Alakoulun vaikeuksista lukion asenneongelmien kautta aina syvään rakkauteen kieltä kohtaan. Kun vuonna 2019 aloitin lukion, meidän ensimmäinen tehtävämme...