Työväenmuseo Werstaan päänäyttelyn lyhytelokuvat ovat voitsilaisten käsialaa

Voionmaan koulutuskeskus on saanut kunnian olla mukana toteuttamassa Työväenmuseo Werstaan uutta päänäyttelyä. Voitsilaiset ovat olleet mukana tuottamassa päänäyttelyssä esillä olevia lyhytelokuvia. 

Näyttely avautui yleisölle 16. kesäkuuta 2023. Werstaan uuden päänäyttelyn nimi on Yhteisvoimin ja se kertoo työväen historiasta 1860-luvulta tähän päivään. Uusi näyttely juhlistaa 30-vuotiasta Werstasta ja on Werstaan päänäyttelyistä neljäs. 

Kamera odottaa valmiina viimeisten ohjauksen valmistumista. Kuva: Eetu Myöhänen

Näyttelyn nimi Yhteisvoimin on aika kiehtova. Näyttely käsittelee muun muassa niin rakennusalan nousua, terveyskeskusten perustamista kuin myöhemmin noussutta kasinotalouttakin. Sota-ajasta toipuva ja nälänhädistä kärsivä Suomi nousi hyvinvointivaltioksi, ja muutos ei ollut lainkaan itsestäänselvyys, vaan ihmisten yhteistyö, toivo paremmasta ja keskinäinen solidaarisuus ovat olleet kantava voima. Muun muassa siksi näyttelyn nimi on Yhteisvoimin, kertoo museonjohtaja Kalle Kallio

Projektitutkija ja näyttelyn pääkäsikirjoittaja Noora Kytöharju sanoo, että on vaikea nostaa mitään asiaa ylitse muiden, kun mietitään, mikä on ollut mahtavinta Yhteisvoimin-näyttelyn järjestämisessä. Noora on muun muassa suunnitellut näyttelyn sisältöä ja valinnut näyttelyyn sopivia kuvia ja esineitä.  Noora on käsikirjoittanut Voionmaalla tehdyt lyhytelokuvat, jotka esitetään näyttelyyn sijoitetuilla näytöillä. Näyttelystä tuli hieno kokonaisuus, Noora tuumaa. 

Näyttelyn leikkikauppa Osuusliike Vekaran tuotevalikoimaa. Kuva: Tiina Kursula

Näyttelyssä voi tutustua työväentalon tunnelmaan, museokirjapainoon, leikkikauppa Osuusliike Vekaraan, sekä istahtaa 1970-luvun terveyskeskuksen odotushuoneeseen. 

Näyttelyn museokirjapainon työvälineitä. Kuva: Eetu Myöhänen

Näyttelyn lyhytelokuvien toteuttaminen on vaatinut monen AV-linjalaisen panostusta ja ammattiosaamista. Lyhytelokuvat ovat vaatineet niin ohjaajaa, valaisijaa, apulaisohjaajaa, kuin leikkaajaa. Elokuvissa voi tutustua terveyskeskuksen odotustilan vastaanottovirkailijaan, rakennustyömaalla häärivään sekatyömieheen, tanssahtelevaan työväentalon talonmieheen ja sanomalehden latojaan. 

Tähän tuotantoryhmään kuului myös AV-linjalainen Hilkka Palo, joka jättää Voionmaan taakseen.  Hänestä löydät videon alta. Hilkka kävi ensin Voitsin kansanopistolinjan, jonka jälkeen hän päätti jäädä samaan taloon tekemään media-alan ammattitutkinnon. Kaiken kaikkiaan hän oli Voitsilla kolme vuotta. Tulevasta media-alan työelämästä hän toivoo, että työt olisivat samantyyppisiä, kuin mitä Voitsilla on tehty ja hyvään työryhmään pääsyä. 

On hienoa, että voitsilaiset ovat päässeet mukaan tekemään Werstaan uutta päänäyttelyä. Näyttelyn toteuttamiseen on tarvittu niin videotuotannon osaajia kuin Werstaan työryhmää.

Tiina Kursula
+ lisää artikkeleita
+ lisää artikkeleita

Tuoreita

Matka kasvatuksen maailmaan 

Kasvatustieteen peruslinjalla syvennytään vuoden ajan kasvatukseen; eikä vain muiden...

“Silloin tuntui, että en lähde hoitoon, koska enhän minä mikään hullu ole” 

Osa miehistä edelleen ennemmin hautaa mielenterveysongelmansa kuin kohtaa ne....

Pinkkiä feminismiä: Barbie-elokuva näyttää todellisen maailman epätasa-arvon ja joitakuita se harmittaa

Barbie-elokuva on rehellinen feministinen kannanotto, joka tulee tarpeeseen. Elokuvassa...

Voionmaan valokuvauksen opiskelijat harjoittelivat salaman käyttöä Virtojen satumaisissa maisemissa

Starttasimme Tietopinnin edestä ensimmäiselle kuvausmatkalle uneliaissa tunnelmissa jo aamukahdeksalta....

Luitko nämä?

Ekologisuus on tyylikästä

Muotigallup paljastaa tamperelaisten vastuullisen pukeutumisen. Kestävä kehitys ja ekologiset valinnat...

Pyörähdä näillä, osta ja erotu

Pukeutuminen voi olla monelle oleellisin tapa ilmentää omaa ajatteluaan...

Pelkkää huvia vai mahdollisuus vaikuttaa? 

Muistan vieläkin elävästi vuoden 2012 Euroviisut. Katselin tuolloin etukäteen...

Hyvän historia kääntää ihmiskuvan päälaelleen

Rutger Bregmanin kirjoittama Hyvän historia (Atena 2020, suomentanut Mari Janatuinen) saa aivot...

Kun silmissä alkaa yhtäkkiä sumentua

Aiemmin silmälasit ostettiin vasta kun ilman niitä ei enää...

Matka kasvatuksen maailmaan 

Kasvatustieteen peruslinjalla syvennytään vuoden ajan kasvatukseen; eikä vain muiden opettamiseen, vaan myös omaan itseensä oppijana. Koulutuksen aikana opitaan myös, ettei kasvatustiede tarkoita pelkkää opettamista,...

“Silloin tuntui, että en lähde hoitoon, koska enhän minä mikään hullu ole” 

Osa miehistä edelleen ennemmin hautaa mielenterveysongelmansa kuin kohtaa ne. Avun hakemista voivat hankaloittaa häpeä, maskuliinisuuden rikkoutumisen pelko sekä perinteinen miehen malli.   –En enää tiennyt että...

Pinkkiä feminismiä: Barbie-elokuva näyttää todellisen maailman epätasa-arvon ja joitakuita se harmittaa

Barbie-elokuva on rehellinen feministinen kannanotto, joka tulee tarpeeseen. Elokuvassa käsitellään epätasa-arvoa kääntämällä sukupuoliroolit ympäri. Kolumni on osa Ihan paskaa olla nainen –juttusarjaa.  Maailma on epäreilu....