KotiHenkilöitäDemoni nimeltä Marfan

-

Demoni nimeltä Marfan

Koulukiusaajat eivät välitä uhrinsa taustatekijöistä valitessaan kohteitaan. Tämän sai huomata myös harvinaisesta sairaudesta kärsivä Miika, jota alettiin riivata yläasteella.

Koulukiusaaminen on Suomessa yhä valitettavan yleistä. Pelkästään Tampereella lähes kuusi prosenttia yläasteopiskelijoista kertoo kokeneensa kiusaamista vähintään kerran viikossa. 

Vaikka uhriksi saattaa valikoitua melkein kuka tahansa, on yksi yleisimmistä syistä jonkun erilaisuus. Oli kyse sitten hammasraudoista tai oudosta hiustyylistä, niin jollain tapaa muusta porukasta poikkeavalla on aina suurempi riski joutua kiusaamisen uhriksi. 

Tämän on kokenut henkilökohtaisesti Voionmaan koulutuskeskuksessa monimediatoimittajaksi opiskeleva Miika Kekki, joka oli ala-asteella saadessaan tietää sairastavansa Marfanin oireyhtymää.

Kehonkuva alkaa muuttua 

Kun Kekki sai ensimmäistä kertaa kuulla sairaudestaan, ei asia juurikaan hetkauttanut häntä. Kaikki kuitenkin muuttui, kun yläaste alkoi. Vaikka koulutoverit ja opettajat tiesivät hänen sairaudestaan, ei sillä ollut merkitystä. Kekkiä alettiin kiusata, ja hänen kramppejaan vähäteltiin. Myös kipujen takia tulleita poissaoloja pidettiin lintsaamisena, mikä vain lisäsi bensaa liekkeihin kiusaajien silmissä.

“Ulkonäköäni nälvittiin paljon. Olin jo silloin yli kaksi metriä pitkä, mikä vaikutti myös kävelyyni. Näytin ehkä hieman hassulta”, Kekki sanoo. Hän kertoo myös, että hänen on ollut vaikea löytää kunnolla istuvia vaatteita. Jopa pluskokoiset t-paidat jäävät usein pituussuunnassa liian lyhyiksi.

“Tämä kaikki on aiheuttanut paljon haasteita omaan kehonkuvaani. Varsinkin nuorempana tuli mietittyä jatkuvasti sitä miltä näytän, kun vaatteetkaan eivät istuneet kunnolla”, Kekki toteaa.

Häpeä ja pelko hälvenee  

Vaikka yläaste oli vaikeaa aikaa Kekille, oli hän iloinen päästessään lukioon. Se tarkoitti uutta alkua ja mahdollisuutta aloittaa puhtaalta pöydältä. Samaan aikaan häntä kuitenkin jännitti tuleeko uudessakin koulussa sanomista hänen ulkonäöstään.

“Tein äidinkielen tunnille esitelmän itsestäni ja sairaudestani. Se otettiin tosi hyvin vastaan, eikä kukaan koko lukion aikana kommentoinut olemustani. Kaikki olivat päinvastoin todella kannustavia ja mukavia”, Kekki sanoo pirteästi.

Positiivisen lukiokokemuksen jälkeen hänen ei ole enää tarvinnut pelätä kiusatuksi tulemista. “Ehkä myös ikä on auttanut siinä”, Kekki sanoo. “Nyt osaan jo vähän kyseenalaistaa muiden käytöstä ja laittaa tarvittaessa vastaankin.”

Kekki kuitenkin kertoo, että tulee edelleen tuntemattomien ympärillä helposti miettineeksi mitä hänestä ajatellaan. Erityisesti jos joku sattuu katsomaan häntä normaalia pidempään. Silloin vanhat haamut palaavat helposti kummittelemaan.

Voionmaan koulutuskeskuksesta Kekki mainitsee lopuksi, että hän tuntee olonsa hyväksi tullessaan kouluun. ”Se on tuntunut mukavalta ja hyväksyvämmältä paikalta. Ihan niin kuin oma soppi kaiken keskellä.”

Lähteet: Mannerheimin lastensuojeluliitto, Terveyskirjasto, Yle

+ lisää artikkeleita

Kirjoittaja on Oulusta lähtöisin oleva vapaa-ajan urheilija, podcastaaja, suoratoistopalvelujen kuluttaja, haaveilija ja ihmisoikeuksien puolestapuhuja, joka opiskelee monimediatoimittajaksi. Sisällöntuotannossa hän haluaa nostaa erityisesti sellaisia näkökulmia, joita ei yleensä tuoda syystä tai toisesta esille.

+ lisää artikkeleita

Lila on tamperelainen, kirjailijan urasta haaveileva nainen, jonka mielestä elämä on liian lyhyt viisivuotissuunnitelmien tekemiseen. Hän lukee paljon chick litiä sekä dekkareita, ja on koukussa niin Salkkareihin kuin tosi-tv-ohjelmiinkin.

TUOREIMPIA

Isoja painoja, magnesiumjauhetta ja kannustusta: Nokian Yrittäjänkadulta löytyy vielä oikea old school -voimailusali

 Teksti: Veeti Pesämaa Kuvat: Annu Kukkonen Yrittäjäkadun voimailutiloissa Nokialla on maanantaiaamuna vakiotreenaajat paikalla. Lämminhenkinen tunnelma kantautuu heti eteiseen asti. Ihmiset naureskelevat toistensa jutuille hymy huulilla ja...

Yhden voimabiisi on toisen surulaulu: näin musiikki auttaa ihmisiä  

Teksti Saskia Sundström Kuvat Anniina Mäkinen Musiikista on moneen. Musiikinkuuntelulla on lukuisia terveyshyötyjä ja sillä voi vaikuttaa mielialaan.  Syksy on jo pitkällä ja valon määrä vähäistä....

Lakkoja, pakkasta ja kovaa työtä: Voionmaan lyhytelokuva Siivooja sai ensiesityksensä

Teksti Alma Pajukoski Kuvat: Annu Kukkonen Ilmassa on juhlan tuntua. Puheensorina täyttää tamperelaisen elokuvateatteri Niagaran. Pian saliin laskeutuu hiljaisuus ja päät kääntyvät kohti valkokangasta. Valot himmentyvät....

Ilveksen fysiikkavalmentaja Heli Rekimies tietää, miten urheilijan saa kehittymään

Teksti Veeti Pesämaa. Kuvat: Jenna Taipale Heli Rekimies ohjaa Tammelan Stadionin pääovelle ja on ehtinyt vaihtaa työvaatteet jo pois. Stadionin VIP-tiloissa Rekimies on valmis kertomaan fyysisen...

SUOSITUIMPIA