Tampereelta on nousemassa uusi sukupolvi rap-artisteja. Minea Aittokoski eli Kosminen Kisu, Pieti Peltola eli pahatapsa ja Tesfaw Lappalainen toivovat muutosta alalle.
Kliseisesti ajateltuna räppärit kultakelloineen ja merkkivaatteineen eivät ole tunnettuja koulunpenkin kuluttajia. Voionmaan koulutuskeskuksessa on kuitenkin tänä vuonna ensimmäistä kertaa mahdollista opiskella rap-linjalla.
Linjalla opiskeleva Pieti Peltola kertoo yhteiskunnan luomista paineista luovaa alaa kohtaan. Musiikin tekeminen ja siihen kulunut aika tuntuu “oikeutetulta” vasta, kun ne liittyvät opintoihin.
– Olen odottanut sitä, että saa luvan keskittyä siihen, mikä itseä oikeasti kiinnostaa. Se tarkoittaa minun mielessäni jostain syystä sitä, että on oikeasti opiskelemassa. Sitähän yhteiskunta vähän meille viestittää, Peltola pohtii.
Uusi Voionmaalla kasvava rap-artistien sukupolvi haluaa muutosta ja rikkoa stereotypioita. Linjalla itseään pääsee toteuttamaan vapaasti artistina. Opiskelijoita ei pyritä valamaan saman muotin mukaisesti, vaan heitä kannustetaan rohkeasti kokeilemaan uusia asioita.
– Olemme päässeet kokeilemaan eri tyylisuuntia. On ollut tehtävänä kokeilla tyyliä, jota ei ole yleensä itse tehnyt. Se on ollut tosi avartavaa, Minea Aittokoski kertoo.
Kaikki aloittavat jostain
Opiskelijoiden lähtötilanteet musiikin teon saralla ovat erilaisia. Linjalle ei tarvitse tulla valmiina artistina. Esimerkiksi rap-linjalla opiskeleva Tesfaw Lappalainen ei ollut ennen Voitsille tuloa vielä tehnyt musiikkia.
– Aloitin musiikin tekemisen vasta linjalla. Olin aiemminkin kirjoittanut tekstejä, mutta täällä olen vasta konkreettisesti tehnyt musiikkia. Minea Aittokoski kertoo tulleensa linjalle hakemaan rohkeutta ja taitoa musiikkialalla toimimiseen. Rap-linjan opettajat ovat musiikin ammattilaisia, joilla on runsaasti kokemusta ja tietoa alasta.
Voionmaan koulutuskeskuksessa pääsee käyttämään ohjelmia ja laitteistoja, jotka mahdollistavat musiikin tekemisen itsenäisesti. Lisäksi opistosta löytyy useita tiloja, jotka ovat vapaasti opiskelijoiden käytössä esimerkiksi äänitystä varten.
– En ole ikinä ennen tänne tuloa tehnyt tietokoneella biittejä. Se on ollut iso askel ja vienyt minua tosi paljon eteenpäin, Pieti Peltola kiteyttää.
Isoja egoja ja hienoja Mersuja
Rap-skene on Suomessakin totutusti suurten egojen taistoa, itsensä nostattamista ja muiden lyttäämistä. Tällaisista asioista tunnetulle alalle voi olla pelottava tähdätä. Opiskelijat kertovat, että heitä jännittää lähteä mukaan rap-skeneen sen toksisen maskuliinisuuden vuoksi.
Minea Aittokoski eli Kosminen Kisu tuo esiin hänen pelkonsa liittyen mainstream-rappiin. Aittokoskella on musiikissaan mukana muun muassa spiritualistisia piirteitä.
– Jännittäähän se, kun oma musiikki poikkeaa valtavirrasta.
Vaikka uusia rap-linjan opiskelijoita mietityttää skenen vastaanotto, pitävät he rajojen rikkomista myös välttämättömänä.
– Tavallaan koen sen myös tosi tarpeelliseksi ja tärkeäksi, että lähden puskemaan pelosta huolimatta, Peltola sanoo.
Toksisena nähdyssä rap-skenessä on kuitenkin mahdollisuuksia muutokselle. Aina ei tarvitsisi olla nyrkit pystyssä. Aittokosken mukaan nähtävissä on muutosta, mutta sitä tarvittaisiin vielä enemmän. Esimerkkinä muutoksesta Suomen rap-skenessä voidaan nähdä feministinen rap.
– Rap-skene tarvitsisi lisää sydäntä, vähemmän kovuutta. Ehkä semmoista aitoa tuntevaa puolta. Herkkyyttä, haavoittuvaisuutta ja vähän feminiinisempiä puolia, koska kaikillahan ne ovat, Aittokoski pohtii.
Yhteinen sävel
Vaikka jokainen rap-linjalla edistää uraansa omaan tahtiin, tehdään lukuvuoden aikana paljon projekteja myös yhdessä. Tesfaw Lappalaisen mielestä parasta on ollut muiden kanssa yhteinen tekeminen ja kontaktien luominen.
Pieti Peltolan mukaan opettajien kannustuksella ja eteen päin puskemisella on ollut suuri vaikutus. Hän kertoo, ettei tiedä, olisiko näin lyhyessä ajassa päässyt muuten yhtä pitkälle.
Minea Aittokoskesta linjalla on muodostunut vahva tukiverkko. Hän kokee tulleensa nähdyksi artistina, ja alkaneensa nähdä jo itse itsensäkin “oikeana artistina”.
– Vaikka olisi ollut keskeneräinenkin juttu, mitä esittelee, niin aina saa aplodit, Aittokoski hymyilee.
INFOLAATIKKO • Rap-linjan koulutus kestää yhden lukuvuoden verran. Opinnoissa pääsee sanoittamaan, tuottamaan, äänittämään sekä esittämään musiikkia muiden opiskelijoiden kanssa. • Opinnoissa tehdään lopputyö. Lopputyö voi olla oma albumi, EP, yksittäinen julkaisu, musiikkivideo tai esiintyminen. • Opettajina linjalla on Pyry Jaala (Are), Ville-Veikko Kuusmäki (6mäki), Matti Kemi (Megamasa ja Niittymatti), Tero Virtanen (DJ Massimo) ja Niko Torvinen.