KotiVoionmaastaPsykologian peruslinja tarjoaa hyvät valmiudet jatkokouluttautumiseen

-

Psykologian peruslinja tarjoaa hyvät valmiudet jatkokouluttautumiseen

Ihmismieli ja sen toiminta kiehtoo yhä useampia, mutta polku yliopistoon psykologiaa opiskelemaan ei ole helppo. Onneksi sitä voi kuitenkin harjoitella etukäteen. 

Suomen korkeakouluihin pyrkii joka vuosi tuhansia opiskelijoita, joista vain harva pääsee toivomaansa opiskelupaikkaan. Hakijoiden suuren määrän takia yhä useampi joutuu tyytymään välivuoteen tai johonkin muuhun väliaikaisratkaisuun, eikä psykologia ole poikkeus. 

Kyseiselle alalle pääseminen on itse asiassa lääketiedettäkin vaikeampaa, kun ottaa huomioon hakijamäärän sekä aloituspaikkojen suhteen. 

Alan suosio näkyy myös Voionmaan koulutuskeskuksella, missä yksi suurimmista ryhmistä koostuu nimenomaan psykologian opiskelijoista. 

Jos psykologian opinnot yliopistossa kiinnostaa, pääsee alaa opiskelemaan Tampereelle ilman korkeakoulupaikkaakin. Yliopiston kampuksella TietoPinnissä sijaitseva Voionmaan koulutuskeskus tarjoaa nimittäin psykologian peruslinjan opetusta, joka keskittyy samoihin kurssisisältöihin kuin mitä yliopistossakin käydään ensimmäisen vuoden aikana. 

Tähän havahtui aiemmin myös Iiris Ylijama, joka turvautui Voitsiin jäädessään ilman yliopistopaikkaa. 

— Hain ensin yliopistoon psykaa opiskelemaan, mutta en saanut paikkaa. Kun sitten aloin selvittää muita vaihtoehtoja, tajusin että voisin opiskella ne samat psykologian perusopinnot myös kansanopistossa. Se tuntui heti tosi luontevalta ratkaisulta, Ylijama kertoo. 

Oppimispelit ja edellispäivän kertaus ovat joka päivä keskeisessä roolissa psykologian opinnoissa.

Eniten Ylijamaa kiinnostaa psykologiassa alan moninaisuus, sekä sen mahdollinen hyödyntäminen muussa elämässä. Lisäksi hän myöntää olevansa utelias ymmärtämään, miksi tietyt ihmiset käyttäytyvät usein tietyllä tavalla. 

Mikäli avoimen yliopiston kurssit saa suoritettua hyväksytysti, on opiskelijoilla mahdollisuus hyväksilukea kaikki ensimmäisen vuoden opinnot päästessään myöhemmin sisälle haluamaansa korkeakouluun. 

Voitsilla pääsee vuoden aikana suorittamaan kaikki psykologian perusopinnot, joista muodostuu 25 opintopistettä. Tämän lisäksi myös tilastotiedettä on mahdollista opiskella 15 opintopisteen verran. 

Vaikka keskeisin asia opetuksessa ovat nimenomaan avoimen yliopiston kurssit, kuuluu koulutukseen myös erilaisia tehtäviä ja vierailuita. Sekä Ylijama että hänen ystävänsä Emilia Pessinen kehuvat pitävänsä juuri niistä erityisen paljon. 

— Varsinkin poliisiammattikorkeakoulussa vierailu jäi mieleen. Siellä pääsimme seuraamaan oikeuspsykologin esiintymistä, ja näimme ihan konkreettisesti millaista työtä voisimme joskus tulevaisuudessa päästä tekemään. Se oli todella mielenkiintoista. Ehkä senkin takia, että rikollisuus ja siihen liittyvät oikeusjutut ovat aina kiinnostaneet minua, Pessinen toteaa. 

Tämän lisäksi vierailijoita on saapunut myös esimerkiksi neuropsykologian ja kehityspsykologian aloilta, ja oppilaat ovat saaneet työskennellä erilaisien ryhmätehtävien parissa sekä kehittää tietojaan ja taitojaan oppimispelien avulla. 

Ainoa negatiivinen asia, mikä Pessiselle tulee opiskeluista mieleen, on se että kurssien oppimateriaalina käytettävä kirjallisuus on englanniksi. 

— Se tuo jonkin verran lisähaastetta, vaikka olisi hyväkin enkussa. Toisaalta opetus tapahtuu kyllä suomeksi, ja siinä tiivistetään hyvin pääasiat, hän sanoo. 

Kaiken kaikkiaan Pessinen kertoo Voitsilla opiskelun vastanneen hyvin odotuksia, vaikka hän ei kouluun lähtiessään ollutkaan täysin varma siitä, mitä kaikkea vuosi tulisi pitämään sisällään. 

Hän kuitenkin iloitsee erityisesti ryhmätöiden tekemisestä, sillä niiden avulla kaikki voivat täydentää toistensa osaamista ja löytää uusia näkökulmia opiskeluun. 

— Ja onhan täältä löytynyt myös uusia kavereita, hän lisää hymyillen.

+ lisää artikkeleita
Eetu Myöhänen
+ lisää artikkeleita

TUOREIMPIA

Matka kasvatuksen maailmaan 

Kasvatustieteen peruslinjalla syvennytään vuoden ajan kasvatukseen; eikä vain muiden opettamiseen, vaan myös omaan itseensä oppijana. Koulutuksen aikana opitaan myös, ettei kasvatustiede tarkoita pelkkää opettamista, vaan...

Työväenmuseo Werstaan päänäyttelyn lyhytelokuvat ovat voitsilaisten käsialaa

Voionmaan koulutuskeskus on saanut kunnian olla mukana toteuttamassa Työväenmuseo Werstaan uutta päänäyttelyä. Voitsilaiset ovat olleet mukana tuottamassa päänäyttelyssä esillä olevia lyhytelokuvia.  Näyttely avautui yleisölle 16. kesäkuuta...

Voionmaan valokuvauksen opiskelijat harjoittelivat salaman käyttöä Virtojen satumaisissa maisemissa

Starttasimme Tietopinnin edestä ensimmäiselle kuvausmatkalle uneliaissa tunnelmissa jo aamukahdeksalta. Henkilökuva luonnossa –kurssi on perinteisesti valokuvauksen ammattitutkintolinjan opiskelijoille suunnattu kokonaisuus. Tänä vuonna kansanopistolinja päätettiin poikkeuksellisesti kutsua...

Kaunistelemattomat koulupäivät eli otoksia valokuvauslinjalta

Kaunistelemattomat koulupäivät -juttusarja sisältää ottoja valokuvauslinjan päivistä. Aina ei mene, kuten Strömsössä. Silloin nyhjätään tyhjästä. Välillä taas kaikki menee just niin kuin pitää.  Maanantai 25.9.2023 –...

SUOSITUIMPIA