Kun Hyhkyn studion ulko-ovi aukeaa, voi sisältä kuulla tekemisen meininkiä. Naurua, puheen sorinaa, paukutusta ja porakoneen ääntä. Mitä ihmettä siellä oikein tapahtuu? Voi jo hetken kuvitella tulleensa työmaalle, mutta kyseessä onkin elokuva- ja tv-linjan opiskelijoiden lavastuksen teko.
ETV-linjalaiset ovat suunnittelemassa ja lavastamassa elokuvakohtausta Tampereella, Hyhkyn Riviera-studiolla. He rakentavat ja lavastavat asuntoa, jossa on tarkoituksena kuvata irrallinen elokuvakohtaus ja jonka on määrä sijoittua vuoteen 1994. Elokuva- ja tv-linjalla opiskeleva Niklas Heiskanen on myös mukana rakentamassa ja lavastamassa huonetta, jossa kohtaus kuvataan.
Heiskanen kertoo kavereidensa suositelleen linjaa ja sitä kautta päätyi hakemaan Voionmaalle.
– Minulla on monta kaveria, jotka ovat käyneet tämän (ETV-linjan) aikaisempina vuosina ja heille on ollut hyötyä tästä. He ovat saaneet hyvän ponnahduslaudan täältä media-alan hommiin, joten siksi päätin hakea tänne.
Heiskasella ei aiempaa kokemusta alasta ennen ollut, mutta musiikkitaustaa häneltä löytyy. Kitaransoiton hän aloitti jo 8-9 -vuotiaana, ja on soittanut bändeissä kolmetoistavuotiaasta asti. Hän pohtii, ettei pelkällä musiikilla ansaitsisi elantoaan, joten siksi hän haluaisi yhdistää intohimonsa musiikkiin ja media-alaan. Luovuus on Heiskasella veressä ja hän kertookin tykkäävänsä, kun näkee työssään oman kädenjälkensä.
Heiskasen odotukset linjaa kohtaan oli oppia käyttämään ainakin kalustoa, sillä ennen linjaa hänellä ei ollut siihen aiemmin käytännön osaamista. Vaikka erilaisia projekteja tekemällä onkin oppinut paljon, voisi koulu Heiskasen mielestä sisältää myös teoreettisempaa opetusta.
– Tosi hyvin olen oppinut näissä kaikenlaisissa projekteissa tekemällä ja täällä käytännön kautta oppimista painotetaankin ehkä eniten, hän tuumii.
Haaveena Heiskasella olisi opintojen jälkeen päästä käsikirjoittamaan ja kasata jopa itse jonkinlainen tuotanto pystyyn tai vaihtoehtoisesti päästä johonkin sarjan kuvauksiin mukaan. Toiveena olisi myöskin tehdä keskeneräiset yhteiskuntatieteiden opinnot loppuun.
Mutta voisiko kansanopistonlinjan kautta työllistyä? Heiskanen veikkaa työllistymisen kansanopistolinjan jälkeen olevan aika paljon suhteista kiinni, eli siitä keitä alan ihmisiä tuntee. Opistovuosi Voitsilla on hänen mielestään hyvä reitti yhteyksien luomiseen ja sellaisten ihmisten tapaamiseen, jotka ovat kiinnostuneita samoista asioista.
Kuten lavastuksista ja rakentelusta voi päätellä, ei ETV-linja kuitenkaan ole pelkkää videokuvaamista ja kameran käsittelyä. Linjaan mahtuu muun muassa äänituotantoa, valaisua ja visuaalisuutta. Tyypillistä päivää ei ole, sillä koulupäivät vaihtelevat todella paljon. Monipuolista, vaihtelevaa ja joustavaa, sellaista ETV on. Koulupäivissä saattaa vierähtää aika nopeastikin tai mennä myöhään. Heiskasen mukaan parasta ovat ihmiset, joustavuus koulussa ja etenkin mahdollisuus käyttää hyödyksi kalustoa myös vapaa-ajalla omiinkin projekteihin.
– Ei kannata miettiä etukäteen liikaa opistovuoden aloitusta tai lyödä lukkoon, mikä linjalla eniten kiinnostaa, sillä tässä on monia osa-alueita joita tehdä, niin saattaa jopa yllättyä että tykkääkin jostain roolista. Yhdessäkin projektissa voi kokeilla montaa eri roolia. Eli avoimin mielin vain, Heiskanen summaa.
MEDIA-ALAN AMMATTITUTKINTO: AUDIOVISUAALINEN OSAAMISALA
- Tutkinto antaa avaimet työskennellä esimerkiksi kuvaajana, äänittäjänä, editoijana, tuottajana.
- Ennen opiskelun aloitus HOKS (henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma)
- Opetus tapahtuu pääosin av-alan oikeissa työtilanteissa
- Pakollinen tutkinnon osa: Media-alan toimintaympäristön tunteminen
- Antaa hakukelpoisuuden korkeakouluopintoihin
Kohderyhmä:
- Media-alan perustutkinnon käyneet
- Voionmaan elokuva ja tv-linja tai dokumenttilinja
- Vastaava osaaminen muualla koulutuksessa tai työelämässä
Kirjoittaja on Oulusta lähtöisin oleva vapaa-ajan urheilija, podcastaaja, suoratoistopalvelujen kuluttaja, haaveilija ja ihmisoikeuksien puolestapuhuja, joka opiskelee monimediatoimittajaksi. Sisällöntuotannossa hän haluaa nostaa erityisesti sellaisia näkökulmia, joita ei yleensä tuoda syystä tai toisesta esille.