Ei pelkkää kameran takana seisoskelua

Kun Hyhkyn studion ulko-ovi aukeaa, voi sisältä kuulla tekemisen meininkiä. Naurua, puheen sorinaa, paukutusta ja porakoneen ääntä. Mitä ihmettä siellä oikein tapahtuu? Voi jo hetken kuvitella tulleensa työmaalle, mutta kyseessä onkin elokuva- ja tv-linjan opiskelijoiden lavastuksen teko.  

Jo studion ulko-ovelta voi nähdä opiskelijat työn touhussa.

ETV-linjalaiset ovat suunnittelemassa ja lavastamassa elokuvakohtausta Tampereella, Hyhkyn Riviera-studiolla. He rakentavat ja lavastavat asuntoa, jossa on tarkoituksena kuvata irrallinen elokuvakohtaus ja jonka on määrä sijoittua vuoteen 1994. Elokuva- ja tv-linjalla opiskeleva Niklas Heiskanen on myös mukana rakentamassa ja lavastamassa huonetta, jossa kohtaus kuvataan.  

Niklas Heiskanen toimii lavastusassistenttina meneillään olevassa projektissa.

Heiskanen kertoo kavereidensa suositelleen linjaa ja sitä kautta päätyi hakemaan Voionmaalle. 

– Minulla on monta kaveria, jotka ovat käyneet tämän (ETV-linjan) aikaisempina vuosina ja heille on ollut hyötyä tästä. He ovat saaneet hyvän ponnahduslaudan täältä media-alan hommiin, joten siksi päätin hakea tänne.  

Heiskasella ei aiempaa kokemusta alasta ennen ollut, mutta musiikkitaustaa häneltä löytyy. Kitaransoiton hän aloitti jo 8-9 -vuotiaana, ja on soittanut bändeissä kolmetoistavuotiaasta asti. Hän pohtii, ettei pelkällä musiikilla ansaitsisi elantoaan, joten siksi hän haluaisi yhdistää intohimonsa musiikkiin ja media-alaan. Luovuus on Heiskasella veressä ja hän kertookin tykkäävänsä, kun näkee työssään oman kädenjälkensä. 

Heiskasen odotukset linjaa kohtaan oli oppia käyttämään ainakin kalustoa, sillä ennen linjaa hänellä ei ollut siihen aiemmin käytännön osaamista. Vaikka erilaisia projekteja tekemällä onkin oppinut paljon, voisi koulu Heiskasen mielestä sisältää myös teoreettisempaa opetusta.  

– Tosi hyvin olen oppinut näissä kaikenlaisissa projekteissa tekemällä ja täällä käytännön kautta oppimista painotetaankin ehkä eniten, hän tuumii. 

Haaveena Heiskasella olisi opintojen jälkeen päästä käsikirjoittamaan ja kasata jopa itse jonkinlainen tuotanto pystyyn tai vaihtoehtoisesti päästä johonkin sarjan kuvauksiin mukaan. Toiveena olisi myöskin tehdä keskeneräiset yhteiskuntatieteiden opinnot loppuun.  

Ja kamera käy!

Mutta voisiko kansanopistonlinjan kautta työllistyä? Heiskanen veikkaa työllistymisen kansanopistolinjan jälkeen olevan aika paljon suhteista kiinni, eli siitä keitä alan ihmisiä tuntee. Opistovuosi Voitsilla on hänen mielestään hyvä reitti yhteyksien luomiseen ja sellaisten ihmisten tapaamiseen, jotka ovat kiinnostuneita samoista asioista.  

Kuten lavastuksista ja rakentelusta voi päätellä, ei ETV-linja kuitenkaan ole pelkkää videokuvaamista ja kameran käsittelyä. Linjaan mahtuu muun muassa äänituotantoa, valaisua ja visuaalisuutta. Tyypillistä päivää ei ole, sillä koulupäivät vaihtelevat todella paljon. Monipuolista, vaihtelevaa ja joustavaa, sellaista ETV on. Koulupäivissä saattaa vierähtää aika nopeastikin tai mennä myöhään. Heiskasen mukaan parasta ovat ihmiset, joustavuus koulussa ja etenkin mahdollisuus käyttää hyödyksi kalustoa myös vapaa-ajalla omiinkin projekteihin. 

– Ei kannata miettiä etukäteen liikaa opistovuoden aloitusta tai lyödä lukkoon, mikä linjalla eniten kiinnostaa, sillä tässä on monia osa-alueita joita tehdä, niin saattaa jopa yllättyä että tykkääkin jostain roolista. Yhdessäkin projektissa voi kokeilla montaa eri roolia. Eli avoimin mielin vain, Heiskanen summaa. 

Päivänkulku:
Kuvaukset Hyhkyssä käynnistyvät.
+ lisää artikkeleita

Kirjoittaja on Oulusta lähtöisin oleva vapaa-ajan urheilija, podcastaaja, suoratoistopalvelujen kuluttaja, haaveilija ja ihmisoikeuksien puolestapuhuja, joka opiskelee monimediatoimittajaksi. Sisällöntuotannossa hän haluaa nostaa erityisesti sellaisia näkökulmia, joita ei yleensä tuoda syystä tai toisesta esille.

Tuoreita

Työväenmuseo Werstaan päänäyttelyn lyhytelokuvat ovat voitsilaisten käsialaa

Voionmaan koulutuskeskus on saanut kunnian olla mukana toteuttamassa Työväenmuseo...

“Silloin tuntui, että en lähde hoitoon, koska enhän minä mikään hullu ole” 

Osa miehistä edelleen ennemmin hautaa mielenterveysongelmansa kuin kohtaa ne....

Pinkkiä feminismiä: Barbie-elokuva näyttää todellisen maailman epätasa-arvon ja joitakuita se harmittaa

Barbie-elokuva on rehellinen feministinen kannanotto, joka tulee tarpeeseen. Elokuvassa...

Voionmaan valokuvauksen opiskelijat harjoittelivat salaman käyttöä Virtojen satumaisissa maisemissa

Starttasimme Tietopinnin edestä ensimmäiselle kuvausmatkalle uneliaissa tunnelmissa jo aamukahdeksalta....

Luitko nämä?

Pinkkiä feminismiä: Barbie-elokuva näyttää todellisen maailman epätasa-arvon ja joitakuita se harmittaa

Barbie-elokuva on rehellinen feministinen kannanotto, joka tulee tarpeeseen. Elokuvassa...

Kun silmissä alkaa yhtäkkiä sumentua

Aiemmin silmälasit ostettiin vasta kun ilman niitä ei enää...

Kävelevien kuolleiden keskellä – tältä kauhu näyttää

Verisiä kasvoja ja luurankoja, perässä juoksevia zombeja, suolenpätkiä ja...

Taistelu nälkää vastaan 

Syksy on saapunut. Ulkona näyttää ja tuntuu syksyltä, kun...

Käytettyjen levyjen myynti ei osoita hiipumisen merkkejä 

Nuorten määrä käytettyjen levyjen ostajissa lievässä nousussa. Kotimaisten levykauppojen divarimyynti...

Työväenmuseo Werstaan päänäyttelyn lyhytelokuvat ovat voitsilaisten käsialaa

Voionmaan koulutuskeskus on saanut kunnian olla mukana toteuttamassa Työväenmuseo Werstaan uutta päänäyttelyä. Voitsilaiset ovat olleet mukana tuottamassa päänäyttelyssä esillä olevia lyhytelokuvia.  Näyttely avautui yleisölle 16....

“Silloin tuntui, että en lähde hoitoon, koska enhän minä mikään hullu ole” 

Osa miehistä edelleen ennemmin hautaa mielenterveysongelmansa kuin kohtaa ne. Avun hakemista voivat hankaloittaa häpeä, maskuliinisuuden rikkoutumisen pelko sekä perinteinen miehen malli.   –En enää tiennyt että...

Pinkkiä feminismiä: Barbie-elokuva näyttää todellisen maailman epätasa-arvon ja joitakuita se harmittaa

Barbie-elokuva on rehellinen feministinen kannanotto, joka tulee tarpeeseen. Elokuvassa käsitellään epätasa-arvoa kääntämällä sukupuoliroolit ympäri. Kolumni on osa Ihan paskaa olla nainen –juttusarjaa.  Maailma on epäreilu....