Saunojen talvikausi kerää suosiota joka vuosi höyryävän lämpimillä löylyillään ja väliuinneillaan. Keskiviikkoinen saunailta arjen keskellä kerää lauteilleen saunojia Suolijärven saunalla Hervannassa. 


Keskiviikkoillan pimeydessä Suolijärven rannan kupeesta nousee kevyttä höyryä. Lämpimän höyryn mukana tulee tuulahdus raikasta saunan tuoksua, joka on peräisin puulämmitteisestä saunasta. 

Kello viisi illalla saunan lauteet rupeavat hiljalleen täyttymään saunojistaHämärässä saunassa kiukaan oranssi liekki loimuaa lämpöä, ja yksi saunojista kaataa kuumille kiville vettä kauhasta. Puulämmitteisen kiukaan kipinöiden napsunta luo rauhallista tunnelmaa hetkeen, jossa ihmiset nauttivat lämmöstä ja hiljaisuudesta.  

Saunan ovi aukeaa ja kuumaa höyryä vyöryy ulos kylmään ilmaan. Kaksi saunojaa nousee istumaan lauteille tultuaan uimasta. 

– Käyn talvisin saunomassa ja uimassa säännöllisesti, kertoo harmaata saunamyssyä kantava saunoja Zhongwei Xu. 

Zhongwei Xu:n ja Jesse Neitteenjoen talveen kuuluu saunominen ja uiminen. Suolijärven sauna on heille tuttu paikka.

Yleensä löylyistä on nauttimassa eri ikäisiä ihmisiä. Myös nuoria kiinnostaa talvisaunominen ja -uiminenSuolijärven saunalla toimiva saunayrittäjä Kari Virtanen kertoo, että nuorten keskuudessa saunominen on tullut yhä suositummaksi harrastukseksi. Varsinkin Hervannan alueen opiskelijat ovat löytäneet helposti Suolijärven löylyjen lämpöön. 

Tihkusadetta ja hyytävän kylmää vettä

Saunalta laskeutuvat mäkeä pitkin puiset portaat järven rantaan. Monet saunojista käyvät useaan otteeseen saunavuoronsa aikana pulahtamassa järvivedessä, ja palaavat lämmittelemään löylyihin. Rajattua uima-aluetta ympäröivät eri suuntiin haarautuvat laiturit, joiden reunoja on valaisemassa muutamia lyhtyjä. 

Pimeässä illassa veteen pulahtaminen tuntuu pitkään kaukaiselta ajatukselta, mutta lopulta saan kerättyä tarpeeksi rohkeutta kokeillakseni uimista. Aluksi vesi tuntuu karmivan hyytävältä, mutta pikaisen pulahduksen jälkeen olo on kuitenkin erinomainen. 

Ulkovaloja vasten sataa tihkusadetta, joka houkuttelee palaamaan takaisin saunan lämpöön. Sateesta ja järvivedestä kastuneet portaat vievät saunojia uimaan, ja uimareita saunomaan. Useimmilla saunojilla on mukanaan sandaalit tai muut tossut, jotta jalkapohjat eivät täysin jäätyisi kohmeisen kylmistä portaista. 

Vaikka saunalla käy viikoittain vakiosaunojia viikon molempina saunapäivinä, keskiviikkoisin ja sunnuntaisinkäy heidän lisäksi usein myös ensikertalaisia. Syksyllä Tampereelle muuttaneet Iida Niskanen ja Jenna Rautio ovat tulleet ensimmäistä kertaa tutustumaan Suomen saunapääkaupungin antiin.

– Olisi pitänyt tajuta ottaa mukaan jotkin saunatossut. Matka pukuhuoneelta rantasaunalle pisti jalkapohjat koville kylmässä säässä, naureskelevat Niskanen ja Rautio. 

Saunojat Jenna Rautio ja Iida Niskanen ovat kokeneet saunan lämmön rentouttavaksi, mutta eivät ole uskaltaneet pulahtaa vilpoisaan veteen.

Saunominen säilyttänyt suosionsa poikkeusoloissakin 

Tunnelma saunalla on ystävällisen rento. Virtanen kertoo tutustuneen ja jutelleensa saunalla käyville asiakkaille, joita onkin käynyt tähän mennessä vierailemassa jo yli 40 eri maasta Suomen lisäksi. Voidaankin todeta, että suomalainen saunominen on kansainvälisesti kiinnostava aktiviteetti. Koronaviruksen vuoksi turisteja ei ole samaan tahtiin käynyt kuin aiemmin, vaan asiakaskunta on tällä hetkellä painottunut enemmän paikallisiin ihmisiin. 

Kesäkautta ei Suolijärven saunalla vietetä, sillä saunat ovat avoinna vain lokakuusta huhtikuuhun. Lokakuun alussa käyntiin pyörähtänyt talvikausi on lähtenyt käyntiin keskiviikon ja sunnuntain saunavuoroilla, mutta kauden edetessä näiden saunapäivien väliin tullaan lisäämään vuoroja myös perjantaille. 

Vallitsevasta koronatilanteesta johtuen laudepaikat tulee varata etukäteen, ja saunalla noudatetaan turvavälejä. Laudepaikkoja on rajattu puolella, ja Virtasen mukaan lähes kaikki tarjolla olevat paikat keskiviikolle ovat kuitenkin varattuina. Saunominen on siis säilyttänyt suosionsa poikkeusoloissakin.  

– Sunnuntai on viikon suosituin saunapäivä. Nyt keskiviikolle oli jäänyt muutama vapaa laudepaikka, mutta muuten täällä on tänään täyttä joka saunavuorolla, kertoo Virtanen. 

Aiemmin saunalla vastaan tullut saunoja Zhongwei Xu nousee puisia portaita ylös järveltä löylyjen väliseltä uimareissulta, ja suuntaa kohti ylimpänä sijaitsevaa pientä saunaa. Saunayrittäjä Virtanen huikkaa hänelle, että saunaan voisi käydä lisäämässä puita. Zhongwei mainitsee vielä, että hänen mielestään talvisen kylmä järvivesi tuntuu iholla kirpaisevan kylmältä, mutta siitä huolimatta hän käy saunomassa ja uimassa miltei joka viikko. 

– Talven järvivesi on hyvin kivuliaan tuntuistanaurahtaa Zhongwei ja jatkaa matkaansa yläsaunalle lisäämään puita kiukaaseen. 

Teksti: Iida Vashko

Kuvat: Jiri Honkala

Aiheeseen liittyvää