Suomen suurin ravintolatapahtuma SYÖ-viikot ovat olleet aikaisemmin monelle ravintolalle kaksi viikkoa kestävä kiire. Kolmannen kerran tänä vuonna järjestettävä tapahtuma on nyt koronan takia uuden tilanteen edessä. 

Normaalia suuremmat kuormat, pidempiä työpäiviä, isommat esivalmistusmäärät sekä koronan tuoma epävarmuus asiakkaiden saapumisesta. 

Esivalmistelut ovat pysyneet samanlaisina koronasta huolimatta.

SYÖ-viikot on ravintoloille tapahtuma, joka tarjoaa asiakkaille 10 euroa maksavia ruoka-annoksia. Korona-aikaan tehdyt rajoitukset näkyvät ravintoloissa selvästi: asiakaspaikkoja on jouduttu pienentämään ja aukioloajoissa on näkynyt muutoksia.  

Tämä on kolmas kerta vuoden sisään, kun SYÖ-viikot järjestetään. Edellisellä kerralla samaan aikaan osui Tampereella järjestettävä vuosittainen Tamperrada pintxofestivaalit, mikä näkyi asiakasmäärissä suuresti. Nyt edessä on epävarmuutta siitä, miten asiakkaat löytävät koronan takia ravintoloihin.  

Arkipäivän rauhallinen meno näkyy kauppakeskuksessa, jonka yhteydessä sijaitsee ravintola Sandro. Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan makuihin painottuvassa ravintolassa valmistaudutaan Syö-viikkoihin. Mausteinen pohjoisafrikkalainen pataruoka Tofutagine sekä pulled porkilla täytetty pitaleipä ovat tällä kertaa valikoituneet Sandron kymmenen euron annoksiksi. Kello lähestyy puolta kolmea, lounasasiakkaat ovat jo kaikonneet ravintolasta. Keittiössä valmistutaan illan serviisiin. Sandrossa kokkina toimivat Mia Lajunen ja Saara Haaksi esivalmistelevat kympillä tarjottavia annoksia. Pitaleipää leikataan valmiiksi ja kasviksia pilkotaan, että tuotteet varmasti riittävät illan ajaksi. 

“Ihanaa kun on tekemistä” 

Sandrossa lounas vaihtuu illalliseen suoraan lennosta kolmelta. Yön yli hautuneen possun tuoksu valtaa ravintolan ja keittiössä nautitaan pikaiset kahvit ennen kuin serviisi alkaa.  Ensimmäiset asiakkaat saapuvat heti kolmen jälkeen syömään kymmenen euron annoksia. Keittiössä kevyen sarkasmin täyttämä Lajusen  “Ihanaa kun on tekemistä” toteamukset luovat rennon tunnelman, mille muut työntekijät nauravat pohtien näitä SYÖ-viikkoja.  

Sandron SYÖ-viikkojen menusta löytyi Pohjois-Afrikkalaisia makuja.

”Viikonloppuisin menee paljon enemmän A’la Carte listalta ruokia ja vähän vähemmän kympin annoksia, kun taas arkisin ei juuri mene muuta kuin SYÖ10 annoksia”, toteaa Haaksi.

Kello lähestyy neljää, mikä tarkoittaa sitä, että kauppakeskuksessa vilinä kasvaa. Sandrossa myös näkyy tämä, kun asiakkaita rupeaa saapumaan enemmän ravintolaan. Keittiössä ollaan saatu viimeisetkin esivalmistelut tehtyä, kun iso kasa punasipulia vedetään mandoliinin läpi. Annosten nostaminen jatkuu samaan rentoon tyyliin. Pitaleipä lämpenemään grillille sekä peruna-bataattiranskalaiset hakemaan makua rasvakeittimestä.

Ravintolassa pysyy rauhallinen tunnelma. Asiakkaita saapuu tasasin väliajoin, joukossa on pariskuntia sekä isompia kaveriporukoita. Musiikki on vaihtunut jazziin ja valaistus on himmeämpi, mikä luo tunnelman, joka saa unohtamaan suuren kauppakeskuksen hulinan. Keittiössä ollaan valmisteltu annokset siihen pisteeseen, että ruuat nousevat lämpölampun alle hyvinkin nopeasti. Nyhtöpossu on valmiina lämpökaapissa odottamassa pitaleivän lämpiämistä. Tofuannos löytyy valmiina, ja se laitetaan vain tarjoiluastialle, joka lämmitetään parilalla. 

 

Ilta on jo rauhoittunut ja Haaksi on ryhtynyt jo siistimään keittiötä.

Asiakasmääriä on vaikea ennustaa 

Korona-aikana keittiössä on vaikea ennustaa arki-iltaa. Lajunen lopettaakin työt viiden aikoihin, kun on aamulla tullut jo lounaan tekemään. Haaksi jää keittiöön yksin valmistelemaan annoksia. Koronakurimus on ollut myös Sandrolle isku. Asiakkaat ovat vähentyneet, myynnit ovat pienentyneet ja säästötoimenpiteisiin on jouduttu. 

 

“Koronan takia ollaan jouduttu lyhentämään aukioloaikoja tunnilla”, Haaksi kertoo. 

 

Tofutangine oli kovassa suosiossa SYÖ-viikoilla.

 Ilta on ollut juuri odotetun kaltainen, A’la carte listalta tilattuja annoksia on mennyt todella vähän. Kauppakeskus on ruvennut jo hiljentymään ja käytäviltä kuulunut melu on hälventynyt. Ihmisten vähäinen määrä ravintolassa sekä kauppakeskuksessa maalaa nykyhetkestä lohduttoman kuvan. Korona-ajan rajoitteet näyttävät toimineen. Asiakkaita saapuu ravintolaan vielä ripotellen, mikä antaa mahdollisuuden siivota ja tiskata päivän sotkuja pois.

 

 

Teksti ja kuvat: Santeri Hulkkonen

Aiheeseen liittyvää