Pirkanmaalla on Aamulehden mukaan Suomen eniten mopoautoja, eli mautoja. Lähdimme selvittämään, voiko mautoja tavata oikeassa arkielämässä, ja mitä niiden omistajat tekevät. 

Taivas on valosaasteen peitossa. Punainen väri heijastuu kosteaan asfalttiin mainoskylteistä ja jarruvaloista. Kello on yhdeksän keskiviikkoiltana.  Olemme auton sisällä Pirkkalan Citymarketin 24h parkkipaikalla. Seurassamme on yksi tyhjä mopoauto, keltainen niin  sanottu “amisauto”, poliisiauto ja muita tavallisia autoja. Paikalle päristelee mopoauton näköinen mönkijä.   

Mönkijän kuski on pitkähiuksinen ja trendikkään näköinen teini Emilia. Hän tuli käymään vain kaupassa. 

  –Hyvä, kun minulla on nuo punaiset led-ajovalot ja tuo poliisiauto on tuossa, Emilia kommentoi. 

Tieliikennelain mukaan siis eteenpäin heijastavat punaiset ajovalot ovat kiellettyjä. Emilia ei ole joutunut poliisin kanssa tekemisiin, mutta hänen kaveriltaan on lähtenyt kilvet täällä Citymarketin miitissäMiitti on sana sille, kun ajoneuvoja kokoontuu tiettyyn paikkaan.  

Emilian punaisten etuvalojen lisäksi auton sisältä, jalkatilasta, paistaa sininen valo. Sisätaustapeilistä roikkuu muutama Wunderbaum, eli kuusen muotinen autohajuste. Mönkijä on musta ja hyvin siisti ulkoa. Ei paljoa kurjajälkiä, vaikka keli on kostea.  

Mopoauto pitää Emilian pois biletyksestä ja ryyppäyksestä. Hän on mieluummin kuskina kavereilleen.  

  –Kuskina oleminen on hyvä juttu ja hyvä syy olla juomatta, Emilia toteaa.   

Nuoret piilottelevat hengailuaan 

Ei mennyt kauaakaan, kun tyhjän mopoauton omistajat tulivat ulos kaupasta.  Salli ja Sofia olivat kuulemma myös vain käymässä kaupassa. He eivät myönnä hengailevansa parkkipaikoilla. Heidän mielestä se on heitä nuoremmille tyypillisempää.  Salli ja Sofia ovat omien sanojensa mukaan “nollanelosia”, eli 16-vuotiaita.  

  –Enimmäkseen parkkipaikoilla vaan hengaillaan, toteaa Sofia.   

Nuoret kikattelevat vastauksen perään. 

Kuuntelemme mopoautojen pärinää, kun haastattelemamme henkilöt istuvat ajoneuvojensa sisällä.  Haastateltavat ilmaisivat, etteivät hengaa parkkipaikalla. He ovat olleet kuitenkin parkkipaikalla paikoillaan moottorit päällä vaikka kuinka kauan.  

Emme ole tässä vaiheessa iltaa törmänneet kertaakaan useamman ajoneuvon ryppääseen, kuten olimme odottaneet. Paikalle kaahaa punainen mopoauto, joka parkkeeraa kaupan oven lähelle. Odottelemme vaivaantuneena heidän mopoauton edessä, että he nousisivat pois mautosta. Oven avautuessa kosteaan syysilmaan lehahtaa mopopoikien ominaistuoksu. Kaksitahtinen ja Axe-deodorantti. Nuoret miehet kieltäytyvät haastattelusta vaikeroiden ja naureskellen.  He kävelevät kaupan sisään. 

Illan ensimmäinen hetki, kun parkkipaikalla ei tapahdu mitään. Poliisikin on kerennyt hiipiä pois, kun haastattelimme nuoria. Päätämme vaihtaa Citymarketin toiselle puolelle parkkipaikalle. Toinen puoli on myös eloton. Päätämme jatkaa matkaa Pirkkalan kauppakeskittymän teille. Ajattelimme etukäteen alueen olevan otollista korttelirallille. Alueella ei ole lähes yhtään liikennevaloa. Olemme myös molemmat nähneet aiemmin Citymarketin parkkipaikalla autojen kokoontumista. Ehkä uusi tieliikennelaki tarpeettoman ja häiritsevän ajon kiellosta vaikuttaa teiden ja parkkipaikkojen tyhjyyteen. Tai ehkä syy on keskiviikko.  

Nuoret tunnetusti viihtyvät myös Mäkkäreissä 

Saavumme Pirkkalan McDonald´sin parkkipaikalle. Askon, Sotkan ja Tokmannin valot loistavat kauniisti. Mopoja ja mopoautoja on paljon. Mäkkärin sisällä ei näytä olevan paljoa asiakkaita, joten mietimme, onko jokainen asiakas tullut omalla mopoautollaan tai mopollaan. Parkkipaikalla oli enemmän ajoneuvoja kuin Mäkkärin sisällä ihmisiä, vaikka se oli ainoa alueella auki oleva paikka.  

Jututamme Mäkkärin sisällä nelihenkistä porukkaa. Kysymme nuorilta, että hengaavatko he täällä paljon.  

  –Jonkin verran. 

  –Ei. 

  –Välillä. 

–Joskus.

Nuoret olivat vähäsanaisia. He kertoivat, että Mäkkärissä saattaa hengata tunninkin kerrallaan, mutta Pirkkalan parkkipaikoilla ei juurikaan. Koulun parkkipaikka on puolestaan nuorille “ihan ok” hengailupaikka. Nämä nuoret kavahtivat Pirkkalan kauppakeskittymän alueella hengailua syvästi. Muilla alueilla se on ilmeisesti coolimpaa.  

Virittäydyimme itsekin autoilun tunnelmaan ostamalla pikaruokapaikasta antimia ja söimme ne autossa asiaan kuuluvalla tavalla. Syödessämme pikaruokalan parkkipaikalla ei tapahtunut mitään. Väki katosi Mäkkäristä, mutta mopoautot pysyivät paikoillaan. 

Kokemus oli hauska, mutta ei sitä mitä oletimme. Parkkipaikoilla oli paljon mopoautoja ja joitain mopoja. Laitettuja jonne-autoja oli hyvin vähän. Kuskit kulkuvälineineen eivät kuitenkaan olleet vuorovaikutuksessa toistensa kanssa lainkaan. Monet tulivat myöhäisillan kauppareissulle, mutta eivät hengaamaan.  Vieressämme on kuitenkin istunut useamman minuutin nuori mies mopoautossaan itsekseen selaten puhelinta. Ihmiset hengailevat itsekseen parkkipaikoilla, mutta sanovat kuitenkin, että eivät hengaile.  

Kaikki haastattelemamme ilmaisivat tavalla tai toisella, että eihän täällä kukaan oikein hengaile. Olimme paikalla kuitenkin vain reilun tunnin, eikä yhtään tylsää hetkeä kerennyt tulla, koska mopoautoja virtasi paikalle ja pois. 

 

Teksi: Jenna Rautio ja Sanni Huttunen kuvat: Jenna Rautio

 

 

Aiheeseen liittyvää