Tummien seinien sisään, lämpimien valojen syleilyyn on kokoontunut joukko nuoria. He käyvät läpi vuorosanojaan ohjaajan, Timo Seppälän johdolla. Ilmassa on jännitystä siitä, tuleeko yleisöä paikalle näin korona-aikana. Yleisön turvallisuudesta huolehditaan maskien, tehostetun siivouksen, käsidesin ja turvavälien avulla. Lisäksi seurataan tiiviisti yleistä ohjeistusta.

 

 

Korona-aika on ollut varsinkin pienille teattereille stressaavaa aikaa. Tulojen menetykset ja huoli terveydestä ovat aiheuttaneet pelkoa ja poissaoloja. On vaikea suunnitella mitään kovin pitkälle, kun ajat ovat epävakaat, eikä etukäteen voi tietää, mitä rajoituksia on vielä tulossa. 

Legioonateatteri joutui keväällä sulkemaan ovensa kahdeksi viikoksi koronan vuoksi. Tilanne oli hankala, koska nuorten työpajassa toimivat nuoret, jotka pääsääntöisesti tulevat kuntouttavan työtoiminnan piiristä, jäivät tyhjän päälle ja lisäksi kaikki lipputulot menetettiin. Työpajatoimintaa yritettiin jatkaa etänä Zoom-yhteyksin, mutta teatteritoiminnassa tämä tapa ei ole kovin toimivaa eikä mielekästä.

 

 

Nyt työpajatoiminta on käynnistetty uudelleen, mutta muut Legioonateatterin projektit ovat toistaiseksi jäissä, kuten muu harrastustoiminta ja suunnitelmissa olleet päihteettömät klubi-illat, joissa nuoret voisivat tavata toisiaan bändejä kuunnellen ja ruokatarjoilusta nauttien. 

Kaikesta huolimatta henkilökunnan ja näyttelijöiden huumori on auttanut pääsemään eteenpäin vaikeassa ajassa. Nyt viimein ollaan tilanteessa, että näytelmä, Happy sapiens? on saatu valmiiksi ja yleisöä odotetaan paikalle.

 

Teksti ja kuvat: Miia-Mari Tenhola & Ida Olkinuora

 

 

Aiheeseen liittyvää