Koronavirus ja sen vaikutukset ihmisten käytökseen ja liikkumiseen ovat olleet jo kauan puheena. Olen itse yrittänyt välttää suuria tapahtumia ja ihmismääriä. Miten muut ihmiset suhtautuvat tilanteeseen?  Halusin ottaa asiasta selvää.

Päätin, että menen johonkin julkiseen paikkaan, jossa on paljon ihmisiä ja tapahtumaa. Mieleeni tuli hetken pohdittuani hyvä paikka tälle: Tampereen Kauppahalli.

Parkkeeraan autoni Frenckellinaukiolle. Ennen kun astun autosta ulos, tarkistan vielä, että minulla on kasvomaskit, kynä ja vihko repussani. Lähden kävelemään kohti keskustoria.

Kauppahalliin pääsee sisään Keskustorilla sijaitsevan Sokoksen viereisistä tai Sokoksen takana olevista ovista. Astuessani Kauppahallin ovesta sisään tuulikaapin tapaiseen välitilaan, en kuule tai näe vielä kunnolla itse Kauppahallin sisään. On yllättävän hiljaista. Suuren välitilan nurkassa istuu pöydän ääressä harmaahiuksinen, silmälasipäinen nainen. Hän myy hinnastokylteistä päätellen itseneulomiaan vaatteita.

Hiljaisuus ja tyhjyys katoaa kuitenkin heti, kun avaan oven ja astun sisään Kauppahallin ostoskadulle. Ihmisiä on paljon ja ääni on voimakas sekoitus, johon yhdistyy ihmisten keskustelua, naurua, lasten leikkiä ja erinäisten liikkeiden työääniä. Ilmassa on myös monenlaisia tuoksuja. Voin haistaa kahvin tumman aromin, ruoan herkullisen tuoksun ja jonkin parfyymimaisen kukan sävyn. Hassua, aivan kuin olisin astunut sisään jonkinlaisen elokuvan lavasteisiin. Ero Kauppahallin huminalla ja keskustorin harmaalla yksinäisyydellä on kuin yö ja päivä.

Näen paljon liha- ja kalatiskejä, ravintoloita ja kahviloita sekä muutaman kukkakaupan. Joukkoon mahtuu myös yksi kenkäkauppa ja suutari. Joulukin on jo alkanut tehdä hieman tuloaan. Osaa liikkeiden reunustaa kaunistaa jouluaiheiset koristeasetelmat ja valot.

 

Kauppahallin kojujen estetiikkaa.

Paratiisin varjot ja valot

Kierroksen tehtyäni pysähdyn pienen kahvilan kadunpuoleiseen pöytään miettimään. Katseltuani ihmisiä kierroksen aikana huomasin jotain outoa: suurimmalla osalla ihmisiä ei ole maskeja, ihmiset ovat pakkautuneet tiivisti ravintoloiden ja kahviloiden tunnelmallisiin tiloihin eikä monikaan vaikuta siltä, että tämänhetkinen pandemia heitä häiritsisi. Tunnen oloni hieman ahdistuneeksi. Eikö näistä asioista olla hössötetty jo niin pitkään, että kukaan ei ole voinut olla niitä kuulematta? Pidä turvavälit, käytä kasvomaskia julkisilla paikoilla.

Yrittäjät ovat sen sijaan panostaneet ihmisten turvallisuuteen. Tuotteet ja elintarvikkeet on suojattu hyvin jääkiekkokaukalon reunustan tapaisilla muoviseinillä. Yrittäjillä ja muilla työntekijöillä on maskit ja muut tarvittavat suojat. Käsidesipulloja oli kierroksen aikana mahdoton olla huomaamatta, niitä oli kaikkialla.

 

Maskittomuus ihmetyttää.

Kauppiaiden kokemuksia

Juotuani kahvini loppuun, nostan katseeni Kauppahallin käytävälle, pyyhin suunpieleni ja asetan maskin kasvoilleni. Haluan kuulla yrittäjien mielipiteitä ja havaintoja koronan vaikutuksesta.

-Turismi on selvästi puuttunut. Kauppahallin asiakaskuntaan kuuluu yleensä monia turisteja, jotka tulevat ihmettelemään Kauppahallia ostopaikkana ja rakennuksena. Nyt heitä ei ole yhtään. Paikalliset asiakkaat ovat myös selvästi vähentyneet. Tilanne on yleisesti kuitenkin helpottunut keväästä. Ihmiset ovat jo paljon rennomman tuntuisia, eikä paniikkia ole havaittavissa, kertoo suutari Saara Almusa. Hänen liikkeensä löytyy Kauppahallin koppinumerosta 139 – 140.

Kopit ovat ennen olleet yksittäisiä liikkeitä. Nykyään osa liikkeistä on laajennettu moneen koppiin. Yrittäjät maksavat paikastaan vuokraa koppimäärän mukaan.

-Myynti on kasvanut koronan aikana. Ihmiset tekevät nyt paljon ruokaa kotona ja he ostavat laadukkaampia raaka-aineita ruoan tekoon. Ihmiset käyvät paikan päällä ehkä harvemmin, mutta he ostavat tuotteita kerralla enemmän, kertoo minulle Juustoportin Ida Ritari. Juustoportti sijaitsi koppinumerossa 9 – 13.

Ritarin mukaan Juustoportti on myös ottanut kotiinkuljetuksen käyttöön, mikä on lisännyt myyntiä entisestään. Ritari mainitsee myös, että Kauppahallin pop up-myymälätilat on myyty loppuun. Mielenkiintoni herää. Eikö ihmisiä jännitä tai mietitytä kauppapisteen pystyttäminen korona-aikaan? Lähden etsimään pop up-myymälää.

Korona on aiheuttanut kilpailua yrittäjille

Hallin sivukäytävältä löytyy Joulu pop up-niminen myyntipiste (koppi numero 126 – 128).

Pisteellä minua tervehtii Marja-Leena Erkkilä, hänen tyttärensä Ida Erkkilä ja Anu-Riikka Lampinen. He ovat kaikki taitelijoita, ja myyvät omaa taidettaan. Myyntipisteen seiniä koristeleekin hienot, hennon värikkäät maalaukset ja tiskillä seisoo hienoja keramiikkatöitä.

He kertovat, että Kauppahalliin tulo ei hirveästi koronan takia jännittänyt. Ihmisiä on heidän mukaansa ollut hyvin vähän. Moni ei kuulemma jää edes rupattelemaan, vaan kävelee vain ohi. He ovat paikalla vain viikon, jonka jälkeen myyntipiste on varattu jo seuraavalle.

He mainitsevat vielä, että Kauppahallin tapaisille myyntipaikoille on nyt kilpailua. Koska messut ja muut suuremmat myyntitapahtumat on peruttu, on nyt yrittäjillä kova kisa pienemmistä myyntipaikoista ja yleisestä näkyvyydestä.

-Toki aina voi myydä tuotteita nettikaupan kautta, mutta siinä on erillinen oma työnsä, sanoo Ida Erkkilä, joka oli nyt ensimmäistä kertaa myymässä tekemiään tuotteita.

Ulkoilmaan

Olen valmis lähtemään. Kävelen ulos kauppahallista ja mielessäni pyörii saamani kuva ihmisten rennosta välinpitämättömyydestä. Minua ärsyttää hieman, mutta samalla minua lohduttaa yrittäjiltä kuulemani asiat, ehkä jotkin asiat ovat silti hyvin. Äkkiä ajatukseni kuitenkin katkeaa tajutessani, että parkkimaksuni on saattanut mennä umpeen. Nyt tuli kiire!

 

Tonttuhahmoja ajankohtaisin teemoin.

 

Teksti: Ville Leppä Kuvat: Tero Huhtala

Aiheeseen liittyvää