Tamperelaisartisti Holmala järjesti faneilleen uuden singlen julkkarikeikan Helsingissä syyskuussa. Arvonnalla valitut fanit saivat keikan lisäksi nauttia bussimatkasta pääkaupunkiin ja takaisin yhdessä artistin kanssa.

Saavun rautatieasemalle ja nousen asemarakennuksen edessä olevaan bussiin, jonka ikkunoihin on liimattu tarrat tamperelaisartisti Holmalan uudesta singlestä. Bussissa istuu vajaa parikymmentä toisilleen tuntematonta ihmistä, jotka ovat voittaneet singlen julkkarikeikkamatkan Helsinkiin Holmalan järjestämästä arvonnasta muutamaa viikkoa aikaisemmin. Tunnelma on jännittynyt, eikä kukaan näytä olevan täysin omalla mukavuusalueellaan.

Mietteitä ja matkamusiikkia

Uusi single pääsi ensimmäistä kertaa livesoittoon.

Bussi nytkähtää liikkeelle. Laulaja ja lauluntekijä Vesa Holmala pääsee ääneen ja kertoo, että he aikovat yhdessä muusikko-tuottaja Olli Anttilan kanssa soittaa akustisesti jo matkalla parit kappaleet. Muusikoiden hauskat matkapuheet naurattavat matkustajia ja kännykät nousevat penkkien välistä kuvaamaan matkan tunnelmia.

Takapenkin tytöt Oona Virtala ja Ilona Ikola ovat pukeutuneet Holmala-t-paitoihin.

– Ostimme paidat heti sen jälkeen, kun olimme tavanneet Vesan ensimmäisen kerran. Pidimme paitoja festareilla tiimipaitoina, tytöt kertovat.

Tämä on kuitenkin heille ensimmäinen Holmalan oma keikka. Keskusteluun liittyy myös muita bussin takapenkeillä istuvia ja pohdimme sitä, kuinka tärkeää on tukea paikallisia, aloittavia, pienempiä artisteja ja bändejä. Tunnetuilla artisteilla on suuremmat rattaat takanaan ja mainostamiseen on paljon enemmän rahaa käytettävissä, medioista riippumatta. Kun taas pienemmät, uudet artistit löydetään usein sosiaalisen median kautta. Biisien melodioiden lisäksi monelle tärkeitä asioita ovat kappaleiden sanat ja kuinka lyriikoista löydetään yhtäläisyyksiä oman elämän tilanteisiin. Keskustelemme vielä artistille tärkeistä asioista ja kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että faneissa on suurin voima, minkä artisti voi saada.

Tiivistä tunnelmaa

Saavumme Helsinkiin Mai Originals -kaupalle, jossa Holmalan julkkarikeikka on tarkoitus esittää. Holmalan ja Anttilan lisäksi paikalle on tullut myös rumpalisti Hannes Pirilä.

Yleisesti puhututtaa myös se, kuinka paljon yhtäläisyyksiä on alkavan artistin ja nuoren yrityksen välillä. Keikan alkua odotellessamme keskustelen ihmisten kanssa siitä, kuinka helposti hyvääkin firmaa kartetaan, jos siellä työskentelee vain huonoja tyyppejä. Mitä enemmän toimitaan ilkeästi, ilman toisten ihmisten kunnioitusta, sitä vähemmän muut haluavat olla tekemisissä. Ei riitä sekään, vaikka muu konsepti olisikin kultaa.

Holmalan uuden kappaleen sävelet täyttävät myymälän. Keikka alkaa ja intensiivinen tunnelma vaihtelee biisien myötä. 

– Mitä seuraavaksi soitetaan? Onko kellään visioita, kyselee Holmala.

– Hannes onko sulla, Holmala jatkaa ja kääntää katseensa Anttilaan, jolla on pienet, pyöreät aurinkolasit kasvoillaan.

Keikalla oli hieno tunnelma.

– Näätkö sä noilla laseilla mitään?

– Tietty, nää on monitehot, Anttila kuittaa. 

Seuraavasta kappaleesta saadaan idea ja Holmala kävelee kitaralaukulleen ja nostaa sieltä huuliharpun. Hän puhaltelee soittimeen hetken, mutta kesken kappaleen kääntäänkin harpun toisinpäin.

– Se olikin väärinpäin!

Katsojia naurattaa ja Holmala hylkää huuliharpun virnistellen, mutta biisi jatkuu. Tunnelma on kotoisa ja artistin ja musiikin läheisyys on miltei käsinkosketeltavaa. Holmala t-paitoihin pukeutuneet tytöt nojailevat pöytään irrottamatta katsettaan soittajista. Tunnin kestävä keikka on ohi ja puheensorina täyttää jälleen myymälän.

Fanien vaikutus

Pian nousemme myös bussiin ja lähdemme takaisin kohti Tamperetta. Tulomatkan jännitys on poissa. Kaikilla on hieno fiilis keikasta ja matkustajat pääsevät jakamaan kokemuksiaan muusikoiden kanssa. Tiedän, että usealle tämä hetki on ainutlaatuinen. Sekä Holmalalle itselleen että myös faneille.

Tapahtuman jälkeen pohdin artistien ja fanien vuorovaikutusta. Sosiaalinen media on selkeästi lähentänyt musiikintekijöitä faneihinsa, mutta mietin, arvostetaanko ihmisten perinteistä kohtaamista tarpeeksi paljon. Tällä matkalla keskusteluissa selkeäksi sanomaksi nousi, että faneissa on suuri voima, josta kaikkien artistien kannattaa ammentaa voimaa ja energiaa jaksamiseen. Suuret yhtiöt kyllä auttavat omiaan musiikin levityksessä, mutta yleisön ja kuuntelijoiden kohtaamista ei voi millään väheksyä. Olen varma, että tästä matkasta jää rohkeille, mukaan lähteneille ihmisille muistojen lisäksi elämään myös Holmalan musiikki.

Holmala julkaisi debyyttilevynsä vuoden 2017 lokakuussa, jonka jälkeen hän on keikkaillut ahkeraan, julkaissut uusia kappaleita, sekä työstänyt studiossa uutta levyä. Uusi Sakar-niminen levy ilmestyy ensi vuoden tammikuussa.

Teksti ja kuvat: Leena Huuhka

Aiheeseen liittyvää