Voionmaan koulutuskeskuksen ehdottomasti suosituin huone on toisen kerroksen pieni keittiö, jonne on opiskelijoiden käytettäväksi hankittu kahvinkeittimiä sekä jääkaapillinen kauramaitoa ja kevytmaitoa maun mukaan. Huonetta saa käyttää viiden euron lukukausihinnalla rajattomasti. Uusien opiskelijoiden ja suosion mukana kahvihuoneen kaappeihin muuttaa vuosi vuodelta uusia asukkaita, saimme kunnian tutustua kuuteen heistä omistajien kertomusten avulla.

 

Matemaattinen yhtälö -muki (Tuomas, historian ja politiikan tutkimus)

Sain mukin lahjaksi tädiltäni opiskellessani vuoden verran sairaanhoitajaksi. Mukissa menevät käyrät muistuttavat sairaanhoitajan työstä ja muki symboloi minulle opiskelemista, koska sairaanhoitajan opinnot jäivät kesken. Mukin tuominen koulutuskeskuksen kahvihuoneeseen oli siis symbolinen ele, koska yhdistän mukin aina opiskelemiseen. Jos mukini olisi ihminen sen persoonallisuus olisi “skroden” jykevän äijän persoonallisuus. Tämä perustuu mukin jykevään rakenteeseen sekä hyvään vetävyyteen.

 

Vihreä termosmuki (Konsta, journalismi)

Termosmuki on hankittu sen takia, että siinä on kansi ja se pitää kahvin lämpimänä. Ei myöskään tarvitse pahvimukeja. Muki on koululla mukana samasta syystä. Se on hankittu yliopistolta opintoja varten. Jos mukini olisi ihminen, se olisi varmaan enemmänkin ihmisen näköinen androidi.

 

Violetti muki kultaisella kahvalla (Joonas, valokuvaus)

Muki jäi minulle ex-tyttöystävältäni. Hankkiuduin eroon muista mukeistani, koska niille ei ollut käyttöä. Jäljelle jäi exäni muki ja samuraikuvioinen muki, jota käytän edelleen kotona teen juomiseen. Toin juuri tämän mukin koululle, koska halusin pitää toisen mukin kotona. Jos mukini olisi ihminen, se olisi mystikko. Tarkkaavainen ihminen, joka lukee tulevaisuuden tarot-korteista tai teenlehdistä ja pukeutuu paksuihin samettisiin tummiin kankaisiin.

 

Mummojumppamuki (Silja, näyttelijä)

Muki on tullut minulle mukaan lapsuudenkodista. Muut mukini ovat samaa sarjaa kyseisen mukin kanssa. Muki oli helppo tuoda koululle. Jos mukini olisi ihminen, se olisi todella ärsyttävä. Rakastaisi kliseisiä sisustusjulisteita. Hänellä olisi pakkomielle muuttaa elämäänsä jatkuvasti ja kärsisi ikäkriisistä.

 

Vaaleanpunainen termosmuki (Aliisa, journalismi)

Ostin mukin, sillä halusin ekologisen take away -mukin. Väri oli myös mielestäni nätti. Löysin mukin Clas Ohlsonilta.  Muki on enemmän kotona kuin koulussa, mutta kouluun se tulee mukaan take away -ominaisuuden vuoksi. Jos mukini olisi ihminen, se olisi vaaleahiuksinen, pitkä ja kaunis nainen. Hän nauttisi retkeilystä, jossa hänellä olisi mukana take away -muki.

 

Vilijonkka-muki (Eerika, näyttelijä)

Sain mukin ystävältäni, joka oli hankkiutumassa eroon neljästä muumimukistaan. Hauskana yksityiskohtana mainittakoon, että muki on “lainassa” kyseiseltä ystävältä, kunnes toisin todistetaan. Vilijonkka-muki kiinnosti minua nimenomaan sen värityksen takia. Toin mukin koululle, koska se ei helposti sekoitu muihin kahvihuoneen mukeihin ja koska värit miellyttävät minua. Jos mukini olisi ihminen se olisi kypsä aikuinen, mahdollisesti opettaja, joka juo lattea tai cappuccinoa. Muki olisi siis joka tapauksessa kypsä aikuinen.

 

Juttu on julkaistu aiemmin koulutuskeskuksen Väinö-lehdessä 2020.

Kuvat: Joona Koivisto

Teksti: Tuike Hakkarainen ja Elina Vuorijärvi

Aiheeseen liittyvää