Lemmikin ja omistajan välillä vallitsee selittämätön yhteys. Miten kaksi toisilleen tuntematonta onkin usein niin selvästi tarkoitettu yhteen? Elo yhdessä on harvoin vailla jaettuja tunteita ja muistoja. 

Kuusi voionmaalaista päästi rakkaat lemmikkinsä parrasvaloihin ja avautui yhteiselostaan. 

 

Vili ja Jutta Liukkaala, näyttelijälinja 

Jutta ja Vili

Kuva: Sara Ukkonen

Vili, Viltsu tai Vilperi ei ole vain huonojen, vaan kaikkien päivien pelastaja. Jo pentuna se oli selkeästi pentueensa isoin, ja omistaa sitä vastaavan egon. Luonteeltaan Vili kuitenkin on pieni mutta pippurinen. Ihmismäisenä se aistii lohdutuksen kaipuun, ja on aina valmis laittamaan tarvittaessa tassun kasvoille. Haukkuherkkä vahtikoira osaa näyttää tunteensa myös kokiessaan olleensa yksin tai jäädessään vaille haluamaansa. Kolmivuotias Vili on rodultaan kleinspitz. Arjen parhaita hetkiä tuovat onnistumiset uusien asioiden kanssa. Jutan kanssa Vili jakaa saman itsepäisyyden: kumpikaan ei halua antaa periksi. Vahvaa tunnesidettä heidän välillään eivät lukemattomat syödyt kuulokkeet kykene rikkomaan. Olivat ne kuinka kalliita tahansa. 

 

 

Riia ja Jenni Mäntykoski, journalistilinja

Jenni ja Riia

Kuva: Sara Ukkonen

Norjalaisella metsäkissalla Riialla, tai tarkemmin sanottuna InukChuk’s Riialla, on diivan elkeitä, eikä ihme: onhan se tehnyt debyyttinsä jo pienenä pentuna elokuvassa Tuntematon sotilas (2017). International Champion-arvonimen se sai elokuussa Tallinnan näyttelystä.

Kotosalla Riia on kaksi- ja puolivuotias hyvän mielen tuoja ja seuralainen. Sähkölaitteet Jenni on syystä koteloinut piiloon, tai vetää aina seinästä. Täysin sisäkissa Riia ei suinkaan ole, vaan jakaa Jennin kanssa mieleenpainuvia ulkoilumuistoja valjaista käsin. Heidän välillään vallitsee vahva yhteys ja symbioosi. Riia osaa aistia Jenniä, näyttää rakkautensa, ja antaa omaa aikaa kun sitä kaipaa. Omaehtoinen Riia tuntee myös muutamia käskyjä. Kumpikin pitää huolta toisistaan, nauttii elämästään, ja ottaa tilaisuuden tullen rennosti.

 

 

Pikachu ja Tiina Harvia, journalistilinja

Tiina ja Pikachu

Kuva: Mari Mäkelä

Tiinan tavoin kolmevuotias gerbiiliuros Pikachu on ujo rämäpää. Pikachu jakaa häkkinsä veljensä kanssa. Vaikka Pikachun yksi parhaista puolista on sen uteliaisuus, on se samalla todellinen kahlekuningas ja aiheuttanut hämminkiä. Pienenä poikasena Pikachu katosi häkistään. Keittiön seinistä oli kuulunut rapinaa ja omistajat olivat epäilleet peltohiiren aiheuttaneen äänen. Keittiötä purkaessa peltohiiri paljastuikin Pikachuksi, joka oli majoittunut keittiön sokkeliin. Talon entinen omistaja oli lakaissut koiransa kuivamuonat sokkeliin, minkä vuoksi Pikachu ei suostunut tulemaan ulos. Sitä jahdattiin koko ilta, ja kiinni ottaminen vaati keittiön sokkelin purkamisen. Tuhosta huolimatta Tiina ei suostuisi vaihtamaan Pikachua mihinkään. 

 

 

Rocky ja Henna Hyvärinen, psykologian jatkolinja

Henna ja Rocky

Kuva: Tiia Hakkarainen

Kahdeksankuukautinen cavalier kingcharlesinspanieli Rocky, lempinimeltään Raksu, on Hennan elämässä jo viides samaa rotua oleva koira, mutta ensimmäistä kertaa kuitenkin ihan oma. Oma koira on suuri vastuu, mutta Rocky onnistuu piristämään ja tuottamaan sisältöä Hennan elämään. Se tuo myös rutiinia arkeen. Luonteeltaan Rocky on innokas, herkkä ja empaattinen. Omistajansa tavoin Rocky nauttii myös läheisyydestä. Se reagoi herkästi toisten tunteisiin, kuten esimerkiksi itkuun, ja on välittävä. Pahana tapana Rockyllä on kuitenkin kenkien tuhoaminen. Rocky on jo tärkeä osa Hennan elämää. 

 

 

Cecilia ja Juho Sakara, valokuvauslinja

Juho ja Cecilia

Kuva: Tiia Hakkarainen

Vaikkei Cecilia ollut kahdeksan vuotta sitten juuri se mustatäpläinen gekko jollaisen Juho olisi halunnut, ei hän vaihtaisi sitä mihinkään. Se on erilainen, eksoottinen ja säyseä leopardigekko, jonka parhaita piirteitä on sen hymy: se on aina sen näköinen, kuin se hymyilisi. Cecilia on sopivassa suhteessa utelias ja laiska, ja toisinaan varautunut. Joitain näistä piirteistä Juho tunnistaa itsestäänkin. Läheisimpiä yhteisiä hetkiä ovat käytännössä käsittely ja ruokintahetket. Juho huolehtii terraarion lämmöstä, valojen säädöistä ja antaa ruoaksi muun muassa eläviä hyönteisiä. Talven koittaessa Cecilialla on edessään talvilepo. Helposti käsiteltävä Cecilia on huonekaveri, joka ei paljoa sotke. Mitä nyt joskus heittelee turvetta.

 

 

Venni ja Tuulamaria Lempiälä, journalistilinja 

Tuulamaria ja Venni

Kuva: Mari Mäkelä

Ilmeikäs havannankoira Venni, koko nimeltään Venni Viljo Nuutinen, aiheuttaa iloa ja huumoria monissa ihmisissä riippumatta siitä, missä se kulkeekin. Venni onkin leikkisä, lojaali, ihmisrakas ja eloisa, mutta myös päättäväinen. Se tykkää kuunnella musiikkia, erityisesti Tuulamarian pianonsoittoa ja laulua. Hämmästyttävästi Vennillä ja Tuulamarialla ovat samanväriset hiukset ja turkki, eikä tämä väri ole yleinen havannankoirilla. Puolitoistavuotias uroskoira tuo merkitystä omistajansa elämään sekä pyyteetöntä rakkautta huolimatta siitä, että se aina välillä varastelee kenkiä. Vennillä on myös oma instagram tilinsä: venni_din_ven. 

 

Kurkkaa kulisseihin ja lue taustajutusta, miten työryhmä esti Riiaa syömästä Pikachua ja mitä lemmikit ja omistajat tykkäsivät kuvauksista.

Teksti: Laura Naskali ja Anni Virtanen

Kuvat: Tiia Hakkarainen, Mari Mäkelä ja Sara Ukkonen

Aiheeseen liittyvää