Kun Valtteri Kujansuu oli 7-vuotias, hän toivoi olevansa jääkiekkoilija tai Tasavallan presidentti. Eletty elämä on tuonut hänet tilanteeseen, jossa nyt 38-vuotiaana hän toimii Tampereella Radio Sun Oy:n ohjelmapäällikkönä sekä juontajana ja toimittajana.

Kun Kujansuu opiskeli Jyväskylän yliopistossa filosofiaa eivätkä opinnot neljän vuoden jälkeen tuntuneet enää omilta, siirtyi hän omien sanojensa mukaan tekemään niin kutsuttuja hanttihommia. Akateeminen menestys on Kujansuulle lähinnä kuriositeetti, eikä hän jää helposti jumittamaan tilanteisiin, jotka tuntuvat pysyvän paikallaan. Kujansuu teki myös usean vuoden ajan tietovisajuontoja, joiden kautta löysi hyvin varhain syntyneen intohimon juontamiseen.

Kun sen hetkinen tilanne ei enää mahdollistanut Kujansuun toivomaa kehittymistä, johti hänen tiensä Voionmaalle syksyllä 2014. Vuosi oli Kujansuun työpolun kannalta merkittävä. Opisto sijaitsi tuolloin Ylöjärvellä. Vaikka Kujansuu ei itse asunut opiston alueella, hän vietti pitkiä iltoja radiotalolla, jossa kaikkea sai toteuttaa käytettävissä olevilla välineillä. Kujansuu käytti tilaisuuden hyväkseen ja sai Voionmaan opintovuoden kautta runsaasti itseluottamusta alalle. Tästä hän kiittää Voionmaan opettajia.

­­­­– On todella tärkeä askel, että pääsee siihen pisteeseen, että omista pohdinnoista tehdään julkisia eli juontoja tai peräti journalismia. Siinä on se isoin vuori monella, että vaikka olisi ekstrovertti ihminen, niin voi olla kynnys tehdä havainnoistaan ja pohdinnoistaan julkisia.

Voionmaan opistovuoden päätteeksi Kujansuu meni harjoitteluun Radio Sunille ja jäi sille tielle. Harjoittelun jälkeen radiolla tarvittiin lisätyövoimaa ja pian Kujansuu haluttiin kanavalle pysyvästi. Kujansuu kertoo pikkuhiljaa tehtävien muuttuneen ja vastuun lisääntyneen. Tällä hetkellä hän vastaa kanavan sisällöistä sekä juontaa edelleen Radio Sunin iltapäivässä.

Jäähalli on ollut lapsesta saakka Kujansuulle kuin toinen koti. Kujansuu onkin ollut alusta saakka mukana myös Fun Tampereen kiekkotiimissä, joka luo ainutlaatuista ja uudenlaista urheilujournalismia läpi Ilveksen kiekkokauden. Tällä hetkellä on meneillään viides kausi Fun Tampereen Kiekko -nimellä tuotettua ohjelmaa. Kujansuun mukaan kyseinen ohjelma on kaikkein kunnianhimoisinta radiota, mitä hän on tehnyt. Ohjelma palkittiin kevään 2019 Radiogaalassa Vuoden parhaana paikallisena radio-ohjelmana.

FUN Tampereen kiekkotiimi voitti Vuoden parhaan radio-ohjelman -palkinnon keväällä 2019. Kuvassa Valtterin vierellä myös FUN:illa työskentelevä runoilija Linda Huhtinen. Kuva: Radiomedia

Fun Tampereen kiekkotiimi voitti Vuoden parhaan radio-ohjelman -palkinnon keväällä 2019. Kuvassa Valtterin vierellä myös Funilla työskentelevä runoilija Linda Huhtinen.
Kuva: Radiomedia

Radiossa inhimillinen ote vie eteenpäin

Päätän kysyä Kujansuulta, voisiko toimittajan työllä ja aiemmalla kiinnostuksella filosofiaan olla jotain yhteistä. Pienen pohdinnan jälkeen Kujansuu kuvailee yhdistäväksi tekijäksi sen, ettei mikään inhimillinen saa olla vierasta.

­­– Sitä laajempi on työmahdollisuuksien kenttä ja sitä helpompi on tehdä asioista juttuja, mitä enemmän on kiinnostunut asioista. Erityisesti radiossa se kuuluu todella paljon, jos tekijä ei ole kiinnostunut ja innostunut jostain itse. Radio on niin välitön formaatti.

Henkilökohtaisesti Kujansuulle on tärkeää juurikin kiinnostuminen ja innostuminen uusista ja erilaisista asioista. Hän uskoo tämän kehittävän häntä ihmisenä.

Toimittamisessa ja radion tekemisessä on tärkeintä katsoa koko kokonaisuutta ja pystyä vastaamaan kuulijan tarpeisiin. Totuudellisuus, hyvät journalistiset tavat sekä näkökulman raikkaus ja tuoreus suhteessa tuttuunkin asiaan on Kujansuulle kunnia-asia. Kun itse opettelee ja itse innostuu, niin Kujansuu toivoo sen välittyvän myös kuulijalle.

­­– Kyllä toimittajan on hyvä aina miettiä katsoessaan elokuvaa, käydessään teatterissa tai huomatessaan vuodenajan muutoksen, että millä tavalla siitä voisi kertoa. Mikä siinä on sellaista, mikä omassa huomiossa voisi olla muille välittämisen arvoista, mikä sellaista mitä itse ihmettelee ja mistä voisi ottaa selvää.

Kujansuu uskoo, että riippuu trendistä ja foorumista, miten paljon persoonaa tuodaan juontamisessa esille. Radio Sun ja Fun Tampere ovat sisällöltään todella vaihtelevia, joten sama toimittaja hyppää roolista toiseen välillä parin tunnin vaihteluvälillä.

­­– Jos kyseessä on jokin persoonabrändäykseen liittyvä juttu, niin viimeistään siinä kohtaa kun toimitetaan uutisia, niin se on pakko unohtaa. Staattista roolia ei siis ole millä niin sanotusti porskuttaa eteenpäin, kertoo Kujansuu.

Henkilökohtaisesti Kujansuu uskoo hänen persoonansa tulevan esiin aihevalintojen kautta. Kujansuulla on oman arvionsa mukaan hieman epäajanmukainenkin tyyli keskittyä asioihin ja edetä asiat edellä.

Voionmaan radiostudiolla Kujansuu kerrytti tärkeää itseluottamusta tulevaa varten. Kuva: Mika Latja

Voionmaan radiostudiolla Kujansuu kerrytti tärkeää itseluottamusta tulevaa varten.
Kuva: Mika Latja

Kiinnostus maailmaan on tärkein

Kujansuu toivoo, että katsoessaan myöhemmin elämää taaksepäin hän tuntisi, että prosessi olisi edelleen kesken. Tällä hän tarkoittaa sitä, että maailma kiinnostaisi häntä yhtä paljon sillon kuin se kiinnostaa nyt. Tapaamisen lopuksi kysyn Kujansuulta, mitä hän haluaisi sanoa henkilölle, joka toivoo pääsevänsä radio-alalle. Kujansuu on tovin hiljaa ja vastaa sitten aiempaan viitaten kiteyttäen:

­­– Kannattaa miettiä kuulijoita vähintään yhtä paljon kuin itseänsä.

Kujansuun inhimillinen ja maailmasta innostuva ote säilyy puheessa läpi haastattelun. Kuitenkin, kuten Kujansuu itsekin aiemmin kuvasi, persoona ja kiinnostukset näkyvät hänen puheessaan aihevalintoina. Asiat edellä.

Teksti: Tuulamaria Lempiälä

Kuvat: Sara Keränen, Mika Latja ja Radiomedia

Aiheeseen liittyvää