Voionmaan nykyisenä it-tukihenkilönä toimiva Joonas Hynönen opiskelee töiden ohella turvallisuustekniikkaa Voionmaalla. Hynönen kertoo, mitä turvallisuustekniikka käytännössä on ja mitä sen opinnoissa tehdään.

Voionmaan uutena it-tukihenkilönä ja audiovisuaalisen kaluston hoitajana aloitti syksyllä Joonas Hynönen. Aiemmin Kiljavan opiston Nurmijärven yksikössä huoltomiehenä työskennellyt Hynönen on voitsilaistumassa kovaa vauhtia, sillä syksyllä hän aloitti täällä myös opiskelun uudessa turvallisuustekniikan koulutuksessa.

Hynönen pohtii sitä, minkä takia on itse lähtenyt opiskelemaan kyseistä alaa.

– Olen kiinnostunut turvallisesta työn tekemisestä ja sen kehittämisestä ja ennaltaehkäisemisestä. En kolme vuotta sitten kuvitellut yhtään, että rupeaisin opiskelemaan jotain työsuojelua, mutta lopulta alkoikin kiinnostamaan enemmän.

Turvallisuustekniikkaa käytännössä

Lukuvuoden aikana käydään läpi viisi erilaista aihepiiriä. Vuodessa ehditään käsitellä turvallisuustekniikan analyysimenetelmät, yrityksen turvallisuuden johtaminen ja kehittäminen, turvallisuustekniikka, ympäristöjohtaminen ja ympäristöriskien arviointi sekä ergonomia.

– Meillä on aina jokaista aihepiiriä kohden kaksi lähijaksoa kerran kuussa. Siellä käydään yleisesti sen aihepiirin asioita läpi. Ekalla jaksolla tehtiin kolme analyysimenetelmää ja yksi iso harjoitustyö, Hynönen kertoo.

Turvallisuustekniikaa opiskeleva Joonas Hynönen kertoo opintoihin kuuluvan työpaikkojen turvallisuuden kartoitusta ja tutkimista.

Turvallisuustekniikaa opiskeleva Joonas Hynönen kertoo opintoihin kuuluvan työpaikkojen turvallisuuden kartoitusta ja tutkimista.

Turvallisuustekniikka ei sanana ole välttämättä tuttu monelle ihmiselle. Hynönen selventää, millaisia asioita linjalla käytännössä pääsee tekemään.

– Tein ensimmäisellä jaksolla analyysimenetelmän kloori pytyn vaihdosta. Siitä tein sitten kolme erilaista analyysia siitä, mitä riskejä siinä on. Ison harjoitustyön tein riskien arvioinnista koskien Kiljavan opiston siivousta. Toisella jaksolla tein harjoitustyön työhön perehdyttämisestä ja sen kehittämisestä omalla työpaikalla, Hynönen muistelee.

Laaja-alaista opiskelua

Turvallisuustekniikan opinnot toteutuvat yhteistyössä Tampereen yliopiston kanssa. Lähiopintojen ja etänä tehtävien tutkimusten, kartoitusten ja kehitystyön lisäksi opiskelijat suorittavat yliopiston järjestämiä tenttejä. Tavoitteena on suorittaa kaikki turvallisuustekniikan 20 opintopisteen perusopinnot.

Aloittaessaan opiskelua Hynönen ei osannut arvata, kuinka laajasti linjalla käsitellään asioita.

– Ajattelin että opiskelu ei olisi ihan niin laajaa. Ajattelin, ettei joutuisi tekemään ihan niin paljon tehtäviä. Se tuli vähän yllätyksenä, Hyvönen kertoo.

Tärkeimpiä vuoden aikana opittavia pääasioita Hynönen ajattelee olevan riskien arviointi ja erilaiset menetelmät, joita arvioinnissa voi käyttää.

– Siinä oli paljon sellaista, että vaikka olen käynyt paljon erilaisia työsuojelukoulutuksia, niin ne eivät olleet täysin tuttuja minulle. Pääsi käyttämään niitä ja kaikkia eri tapoja, joilla pystyy seuraamaan organisaation turvallisuuden tilaa ja miten sitä voisi parantaa ja kehittää.

 

Juttu on julkaistu aiemmin koulutuskeskuksen Väinö-lehdessä 2020.

Teksti: Elina Vuorijärvi

Kuvat: Joonas Pastila

Aiheeseen liittyvää