6-vuotiaana syttynyt intohimo jalkapalloon on Tuomas Virkkusella edelleen tallella. Tampereella asuvalle Virkkusella on takana urheilutoimittajan töitä kohta kaksikymmentä vuotta, ja kaikki lähti liikkeelle Voionmaan opistosta. Nyt hän on vuosien työn jälkeen monelle jalkapallofanille suomalaisen urheiluselostamisen kasvot. 

 Tuomas Virkkunen, avopuolisonsa sekä lapsensa kanssa Tampereella asuva 41-vuotias urheiluselostaja aloitti opiskelut Voionmaalla 2001. Koulun jälkeen tie on vienyt miehen selostamaan muun muassa olympialaisia ja jalkapallon maailmanmestaruuskisoja. Nykyään Virkkunen selostaa työkseen jalkapalloa Cmorella. Voionmaasta on kohta takana parikymmentä vuotta, mutta edelleen hän muistelee aikaansa opistolla lämmöllä.

 Yliopistoon en koskaan päässyt, enkä ollut lähelläkään koskaan päästä. Kerran menin tiedotusopin kokeisiin ja tajusin, että minulla ei ollut hajuakaan vastauksista. Aikaa oli vielä puolitoista tuntia, joten rupesin kirjoittamaan Argentiina-Englanti-otteluennakkoa, Virkkunen kertoo. 

Yliopistopaikka ei koskaan auennut, mutta Virkkunen oli aina halunnut urheilutoimittajaksi, joten hän koki Voionmaan hyväksi vaihtoehdoksi. 

Syksyllä 2001 Virkkunen aloitti Voionmaalla. Koulu sijaitsi silloin vielä Ylöjärvellä. Hänellä ei ollut mitään aikaisempaa kokemusta toimittajan työstä, eikä hän osannut arvioida omaa tekemistään. Koulun aikana hän pääsi muun muassa tekemään liveradiotaurheiluinserttejä, sekä haastattelemaan eri urheiluvaikuttajia, kuten Timo Jutilaa sekä Tommi Evilää. Koulusta saatu hyvä palaute toi itsevarmuutta ja uskoa omaan tekemiseen.

– Voionmaa oli minulle tosi iso steppi, en olisi koskaan päässyt Sport FM:n työharjoitteluun ja kesätöihin ilman sitä. Koulusta saatu osaaminen oli todella arvokasta. Se, että pääsimme ihan käytännössä tekemään asioita, oli hyvää harjoitusta, jatkaa Virkkunen.  

Voionmaan lukukaudesta hauskimmaksi muistoksi jäi se, kun koulun alussa hänen luokkansa opiskelijat saivat jokainen tehtäväkseen äänittää kaksi lempiääntään. 

– Piti olla kaksi ääntä. En muista mikä toinen oli, mutta toinen oli se kun menin vessaan paskalle ja äänitin sen. Äänitykset sitten kuunneltiin luokassa ja sinä päivänä olin poissa. En muista olinko taktisesti poissa, mutta tapaus toimi hyvänä jäänmurtajanaVirkkunen naurahtaa.

 Urheilukanavan kova koulu 

Urheilukanava toi Suomen ilmaistelevisioon näkyville laajemman urheiluvalikoiman kuin mitä koskaan aikaisemmin oli ollut saatavilla. Tuomas Virkkunen pääsi selostamaan kanavalla urheilua laidasta laitaan. Se auttoi kehittymään selostajana, kun moni yö meni selostaessa esimerkiksi Brasilian jalkapalloliigaa, vaikka katsojamäärät olivat kyseisille lähetyksille vähäiset. 

– Urheilukanavalla tuli ihan mitä sattuu, silloin piti valmistautua ihan mihin tahansa, ja jos se ei kouluta sinua ja vie eteenpäin, niin mikä sittenUrheilukanavalla tiedettiin katsojamäärät, ja silti pelejä selostettiin. Mistään en kieltäytynyt, eikä varaa ollut kieltäytyäkään.

Virkkunen pääsi selostamaan urheilukanavalle tullutta Espanjan La Liigaa. Sieltä jo klassikoiksi muodostuneita pätkiä moni jalkapallofani vielä nykypäivänä katsoo Youtubesta. Virkkunen selosti silloin lähes 200 peliä vuodessa, mutta La Liga –pelit olivat hänelle se, mitä hän odotti eniten. 

– La Liga oli isoin juttu. Se oli itsellekin jopa mystinen. Siinä mentiin maailmaan, missä oli maagisia pelaajia ollut jo monia kymmeniä vuosia. Ne pelit räjähti käsiin, Virkkunen muistelee. 

Videopelien avulla selostajaksi 

Tuomas Virkkunen tunnetaan erittäin intohimoisena jalkapalloselostajana, joka omien sanojensa mukaan kokee olevansa etuoikeutetussa asemassa. Hän on kovan työn kautta päässyt siihen pisteeseen, että pystyy selostamaan vain hänelle rakkainta lajia, jalkapalloa. 

– Alkuaikoina tein kaikkea mahdollista mitä pyydettiin. Se mitä vastaan tulee, niin siihen pitää olla valmis hyppäämään. Aikanaan selostin kaiken maailman autourheilua, lentopalloa ja tennistä. Paljon olen töitä tehnyt siihen, että olen tähän pisteeseen päässyt. 

Virkkusen mukaan selostajan pitää olla luonnollinen. Jos ei ole aito ja näyttelee, sen kuulee läpi.

Hän itse on lähtenyt kehittämään omaa selostusta kavereiden kanssa Playstationilla ISS-jalkapallopeliä selostaen. 

Pelin selostamisesta tuli ystävien kanssa traditio, jossa pelaaminen hyvin pian jäi taka-alalle, ja he keskittyivät lähinnä selostamiseen 

– Keksittiin mitä ikinä mielikuvitus antoi tulla. Joku tarina pelaajasta, jonka jälkeen toinen jatkoi tarinaa”´, Virkkunen kertoo.

Hän mainitsee tärkeäksi, että selostajan on oltava itsevarma, eikä saa pelätä virheitä. 

Uransa yhdeksi parhaimmista muistoista Virkkunen listaa ensimmäisen kerran, kun hän haastatteli Jari Litmasta. Se haastattelu oli hänelle hieno ja kova paikka. Selostus on vienyt miehen ulkomaille tutustumaan isojen jalkapallomaiden futiskulttuureihin, jotka hän nostaa hienoksi hetkiksi urallaan.  

Elämässä hyvä rytmi 

Nykyään Virkkunen viettää omasta mielestään uransa parasta aikaa. Hänellä on ensimmäistä kertaa urallaan työrytmi, johon hän on itse tyytyväinen. Hän saa selostaa itselleen rakkainta Mestareiden liigaa sekä La Ligaa. 

– Siirtyminen C Morelle antoi mahdollisuuden järkevään rytmiisiihen, kuinka paljon reissataan ja tehdään. 

Vuosien kokemus on auttanut Virkkusta kehittämään selostusta eteenpäin, ja hän on oppinut löytämään rankastakin kritiikistä pointin, jonka avulla hän on pystynyt kehittymään. 

Neuvoja tuleville Voionmaalaisille  

Tuomas Virkkunen kehottaa alalle tähtääviä Voionmaan opiskelijoita olemaan avoimena kaikelle, sekä olemaan valmiina oppimaan ja opettelemaan. Hän myös suosittelee käyttämään mahdollisuuden työharjoitteluun, joka häntäkin auttoi todella paljon. Virkkunen neuvoo antamaan itsestään kaikkensa näyttääkseen ihmisille, jotka päättävät asioista, että sinusta on tähän. 

Teksti: Santeri Hulkkonen ja Matias Hauhia

Kuvat: Ida Olkinuora

 

Aiheeseen liittyvää