Voionmaan journalistiopiskelijoiden aprillipäivän perinne jatkuu. Eilen julkaistut uutiset olivat pelkkää pilaa.  

Eilen 1.4.2021 julkaistut kaksi uutista eivät olleet totta. Kyseessä olivat journalistilinjan jo perinteeksi muodostuneet aprillipilajutut. Idea aprillijuttuihin lähti alun perin journalistilinjan aiemman opettajan Johanna Junttilan haaveesta tehdä aprillipila journalististen juttujen muodossa. Vastaanotto aprillijutuille on ollut tähän mennessä aina hyvä, joten perinnettä on jatkettu nyt jo kolmatta vuotta 

– Aprillijuttujen teko sopi hyvin myös yhteen journalismin etiikan opettamisen kanssa. Se kosketteli samoja teemoja vähän nurinkurisesti ja oli siksi hyvänoloinen idea, muistelee Junttila.  

Junttila kertoo toivovansa, että aprillijuttujen teko olisi journalistiopiskelijoille ja erityisesti tuleville journalisteille eräänlainen itsetutkiskelun paikka. Hän toivoo opiskelijoiden ymmärtävän journalistien suuren vastuun siitä, mitä lukijat saavat luettavakseen.  

– Suuren luottamuksen nauttiminen ei ole leikin asia ja sitä tulisi kunnioittaa kaikkina muina päivinä paitsi aprillipäivänä, Junttila naurahtaa.  

Journalistilinjan tämänhetkinen opettaja Säde Mäkipää toteaa, että aprillijutut ovat hyvä herätys ihmisille siitä, että kaikki mitä mediassa näkee ei ole totta ja juttuihin kannattaisi suhtautua kriittisesti. Mäkipää näkee aprillijuttujen teossa myös pedagogisen puolen: opiskelijat pääsevät harjoittelemaan esimerkiksi uutiskärjen tekoa sekä epämukavienkin haastattelujen tekoa. Lukijat voivat puolestaan oppia kriittistä medialukutaitoa. 

– Vaikka tehdään valeuutisia, on tärkeä ottaa huomioon journalistiset keinot ja se, ettei loukata ketään, toteaa Mäkipää.  

Vaikka aprillijutuissa on käytetty journalistisia keinoja, ne eivät ole oikeaa journalismiatoisin kuin tämä taustajuttu. Julkisen sanan neuvoston ohjeet ja totuus kuuluvat oikeaan journalistiseen tekstiin.  

– Feikkijutun tekeminen oli oikein antoisaa puuhaa. Sai vapaammin antaa mielikuvituksen laukata ja ampua yli jutuissaan. Varsinkin se, miten Jehkonen oli mukana haastattelussa ja antoi palaa ihan kunnolla, oli mieletöntä, kertoo Santeri Hulkkonen, joka oli mukana tekemässä juttua lähiopetuksen siirtymisestä Juvenekseen. (linkki?) 

– Oli yllättävän raskasta valehdella ja keksiä totuuden kuuloisia valheita, lisää Sanni Huttunen, yksi Sami Kurosta käsittelevän uutisen kirjoittajista. (linkki?) 

Aprillipäivänä monille tutuiksi tulleet valeuutiset eivät rajoitu ainoastaan Voionmaa tänään -julkaisuun, vaan niitä tekevät myös monet suuremmat mediat aprillipäivän kunniaksi. Journalistiopiskelijoiden VOT:iin tekemät aprillijutut ovat verrattavissa esimerkiksi Aamulehden aprillijuttuihin, mutta kohdeyleisöt eroavat toisistaan.  

– Eri medioissa on pitkät perinteet aprillipäivän valeuutisista. On tärkeää, että paljastus valeuutisesta tehdään yhtä isosti kuin alkuperäinen valeuutinen, Mäkipää kertoo. 

  Aprillipäivän juttujen toivotaan herättävän ennen kaikkea hilpeyttä sekä tekijöissä että lukijoissa. 

Teksti: Ida Fager, Iida Koivisto ja Neea Virlander