Voitsilla tehdään yhdessä paljon muutakin kuin opiskellaan. Vapaa-ajalla voitsilaiset vaeltavatkin milloin baaritiskin reunalle halloween-humussa, milloin taas Soihtu-luokkaan valmiina näyttämään kyntensä susipelissä.

 

Susipeliä oppilaskunnan nimissä

– Sori kun nämä tulevat aina näin viime tipassa, mutta huomenna olisi taas sutta tarjolla, kirjoittaa Susanna Heinonen voitsilaisten Facebook-ryhmässä sunnuntai-iltana.

Viesti menee kuitenkin perille, sillä maanantai-iltapäivällä sohvilta kuuluu tuttavallinen puheensorina ennen The Ultimate Werewolf -seurapelin alkua.

– Kai tulet pelaamaan sutta tänään? yksi huikkaa toiselle sohvilta.

– Tietenkin, käyn vaan ostamassa eväät ennen sitä.

Kello on varttia vaille neljä ja peli voi alkaa. Pelaajat asettuvat rinkiin lattialle ja Heinonen, pelin vetäjä, levittää pelikortit ringin keskelle ja kertaa säännöt ennen kuin laittaa jännittyneen pianomusiikin soimaan taustalle. 

– Olen vetänyt kyseistä peliä ennenkin ja päätin vetää sitä täälläkin. Pelin vetäminen on jännittävää, sillä koskaan ei tiedä mitä seuraavaksi tapahtuu, Heinonen kertoo.

Läpändeerusta ja munniharppua

The Ultimate Werewolf -pelissä pelaajat muodostavat kuvitteellisen kylän, jossa heillä on korttien määräämät roolit. Tarkoitus on paljastaa joukosta mahdolliset ihmissudet. Kyseessä on seurapeli, joka vaatii keskustelua ja yhteistyötä edetäkseen.

-Pelikertojen yleistunnelma on ollut todella hyvä ja tätä kautta ihmiset ovat oppineet tuntemaan muita myös toisilta linjoilta, Heinonen sanoo. 

Pelin päätyttyä Onni Hämäläinen kaivaa esiin munniharpun, jonka tahtiin muut alkavat huomaamattaan liikkua. Lisäksi pelaajat vitsailevat menneen kierroksen tapahtumista. Peli kerää erilaiset ihmiset yhteen, rikkoo jäitä uusien tuttavuuksien välillä ja vaikuttaa epäilemättä positiivisesti yhteisöllisyyteen.

Pelin pelaajia Voionmaan Soihtu-luokassa.

Tavoitteena kaikkien Voitsi

Voitsin yhteisöllisyyttä osaltaan rakentaa myös oppilaskunta, koulutuskeskuksen oma hallitus, jossa päätökset tapahtumista ja tempauksista tehdään edustuksellista demokratiaa noudattaen. Oppilaskunnassa istuu jokaiselta linjalta kaksi edustajaa, jotka pitävät edustamansa linjansa puolia, pyrkien kuitenkin yhteiseen hyvään. 

-Tänä vuonna olemme halunneet rakentaa koulutuskeskusta, joka tarjoaa tekemistä kaikenlaisille ihmisille. Lisäksi olemme pyrkineet ylläpitämään avointa kommunikaatiota opiskelijoiden ja henkilökunnan välillä, kuluneen lukuvuoden oppilaskunnan puheenjohtaja Tuulia Soininen kertoo.

Oppilaskunta on järjestänyt pitkin syksyä muun muassa lautapeli- ja leffailtoja. Lisäksi Susanna Heinosen vetämää The Ultimate Werewolf -peliä on pelattu oppilaskunnan nimissä. 

Rauhallisempien tapahtumien lisäksi lukuvuoteen on mahtunut myös juhlintaa. Elokuussa jäitä rikottiin tutustumisbileissä, kun taas halloween-bileissä palkittiin parhaat pukeutujat. Nyt oppilaskunnan katse on maaliskuussa järjestettävässä Alumnigaalassa.

-Tarkoitus on tuoda Voitsin entiset ja nykyiset opiskelijat yhteen ja verkostoitua. Tänä vuonna gaala tulee olemaan aiempia vuosia arvokkaampi tapahtuma, Soininen paljastaa.

Soinisella on päällään punainen huppari, jota koristaa opiskelijan suunnittelema Voitsi-logo. Se on yksi esimerkki oppilaskunnan järjestämistä tempauksista. Logokilpailuun sai osallistua kuka vaan ja äänestys suoritettiin kaikkien opiskelijoiden kesken.

– Ihmiset ovat olleet tyytyväisiä siihen, että täällä järjestetään kaikenlaista. Se on tärkeää varsinkin siksi, että koulumme ei ole enää niin sisäoppilaitosmainen kuin se aikoinaan oli, Soininen painottaa. 

Soininen kokee oppilaskunnan onnistuneen tehtävässään.

– Näen Voitsin opiskelijayhteisön hyvänä. Tapahtumissa on kiva nähdä, että ei olla ainoastaan oman linjan kesken. Tästä hyvä esimerkki on Olutkerho, jossa ihmiset keskustelevat vapaasti kaikkien kanssa, Soininen toteaa ja jatkaa oleskeluaulan joulukuusen purkamista.

Olutkerhossa korostuu Voitsin yhteisöllisyys

Voionmaan järjestämistä vapaa-ajan aktiviteeteista Olutkerho on ehkäpä suosituin. Sitä järjestetään torstaisin eri paikoissa, usein Pyynikin Brewhousessa tai Plevnassa.

Kerho on toiminut syksystä 2018 asti, jolloin idean isä Arno Rantanen aloitti opinnot audiovisuaalisella ammattilinjalla. Nimestään huolimatta kerho ei ole pelkästään oluthifistölijöille suunnattu, eikä edes alkoholin juominen ole millään tavalla edellytys mukana olemiselle. 

Vuoden ensimmäisen olutkerhon mainosjuliste.

– Olutkerhon idea on tuoda eri linjojen ihmiset saman katon alle, jotta he voisivat tutustua toisiinsa ja viettää aikaa yhdessä. Mulle Voitsi edustaa yhteisöllisyyttä ja haluan välittää oman opistovuoteni hyvän fiiliksen myös uusille opiskelijoille, sanoo Rantanen.

Tänä lukuvuonna ihmisiä on ollut mukana enemmän kuin koskaan ennen ja tiettyihin vakiokasvoihin törmääkin kerhossa lähes aina.

– Elokuva- ja tv-linja on kaikkein aktiivisimmin kerhossa mukana, kuten aiempinakin vuosina. Kasvatustieteilijät ja psykologit vähiten, johtunee siitä että heidän pitää oikeasti opiskellakin, Rantanen heittää.

Vaikka opiskelijoille tunnetusti alkoholikin maistuu, Rantanen uskoo Olutkerhon viehätykseen sisältyvän enemmänkin.

– Haluaisin uskoa, että kerhon charmi perustuu niihin ihaniin ihmisiin, jotka saapuvat paikalle viikosta toiseen.

Olutkerhosta on tullut tärkeä tekijä voitsilaisten yhteisöllisyyden rakentumisessa, mutta sen tulevaisuus on vielä hämärän peitossa. Kerhon vastuuhenkilöt Rantanen, Mikael “Miklu” Nylund ja Miska “Michigan” Suominen nimittäin valmistuvat audiovisuaaliselta ammattilinjalta tänä keväänä.

– Uskon kyllä että joku jatkaa perinnettä meidän jälkeemme. Olutkerho on minulle todella tärkeä ja ehkä siksi minun on vaikea kuvitella että se päättyisi meidän valmistumiseemme, Rantanen pohtii.

Knoppitiedon punnintaa ja toivoa ilmaisista juomista

Voitsilaiset viettävät vapaa-aikaansa yhdessä muutoinkin kuin koulun tapahtumissa ja linjoille onkin muodostunut omia vapaa-ajan aktiviteettejaan. Esimerkiksi journalistit käyvät joka torstai pubivisassa Hämeenkadun H5:ssa.

– Luokkakaveri mainitsi viikoittaisen pubivisan ja kertoi myös palkinnoista, mikä herätti mielenkiinnon, kertoo journalismilinjalla opiskeleva Elina Vuorijärvi.

Visan kolmelle parhaalle joukkueelle on luvassa drinkkilippuja, mikä osaltaan houkuttelee visailemaan viikko toisensa jälkeen. Journalistina voi visailussa vieläpä saavuttaa pienen etumatkan, sillä monesti kysymykset sivuavat ajankohtaisia aiheita.

Journalistilinjan joukkue sijoittui toiseksi ja sai palkinnoksi drinkkiliput.

Riippuen siitä keitä paikalle tulee, Voitsia edustetaan yleensä kahden joukkueen voimin. Vuorijärven, Sanni Aron ja Santeri Shemeikan edustama Team Love Island on saavuttanut myös visamenestystä.

– Ensimmäisellä kerralla tulimme kolmansiksi mutta ykkössija oli kyllä loppuvuoden kohokohta, Vuorijärvi muistelee.

 

Juttu on julkaistu aiemmin koulutuskeskuksen Väinö-lehdessä 2020.

Teksti: Konsta Hietaniemi & Fanny Söderström

Kuvat: Joonas Pastila

 

Aiheeseen liittyvää