Voionmaan koulutuskeskuksessa opiskelu oikeuttaa opintolainaan. Silti moni Voitsin opiskelijoista käy töissä opiskelun ohella lainan nostamisen sijasta. 

 

Tasapainottelua koulun ja neljän työn välillä

Voionmaan koulutuskeskuksen psykologialinjan opiskelija Janika Keskinen tekee osa-aikaisesti ja keikkaluontoisesti monenlaista eri työtä. Tällä hetkellä Keskinen työskentelee Lielahden Wayne’s Coffee -kahvilassa ekstraajana ja henkilöstöalan yritys Baronalla tiskarina ja myyjänä. Keskinen opettaa myös tanssia joka torstai ja tekee satunnaisesti opettajan sijaistamisia kouluilla.

– Muutamat luennot ovat joskus jääneet välistä, mutta olen silloinkin halunnut ennemmin mennä töihin. Tanssinopettajana kuluu paljon aikaa suunnitteluun. Tämä on myös aikaa, josta en saa palkkaa. Se täytyy sovittaa yhteen koulun kanssa.

Keskinen kuvailee itseään työnarkomaaniksi, mutta etenkin tanssinopettajan työ juontaa juurensa omaan intohimoon. Keskinen myös pyrkii tanssin alan opettajaksi myöhemmin tulevaisuudessa.

– Tanssin opettaminen on best. Se on myös itseni kehittämistä ja kasvamista.

Kahvilatyössä puolestaan on positiivista se, että se on mukavaa vaihtelua opiskeluun. 

– Opiskelu on pään käyttöä, niin töissä on kivaa vain tehdä. 

Työnteko kahvilassa voi olla kuitenkin kiireen takia uuvuttavaa, jolloin Keskisen mukaan korostuu syömisen ja nukkumisen merkitys.

– Vaikka minulla olisi pitkä työvuoro, minulla on aina vain yksi tauko, joka kestää maksimissaan kymmenen minuuttia. 

Keskinen elättää itsensä mieluummin käymällä töissä ja ei halua nosta opintolainaa ennen kuin on yliopistossa.

– Ei ole varmaa, pääsenkö yliopistoon sisälle opiskelemaan alaa. En halua ottaa liian isoa riskiä.

Joka lapsen unelmaduuni

Journalistilinjalla opiskeleva Eero Hietamäki tekee opiskelun ohessa töitä Zbase-nimisessä retropelibaarissa. Työnkuvaan kuuluu esimerkiksi juomien tarjoilu ja lasertaistelupelien pitäminen. Hietamäen työvuorot osuvat viikonlopuille, minkä vuoksi hän ei ole kokenut työn häiritsevän koulunkäyntiä.

Hietamäki on työskennellyt nykyisessä työpaikassaan kesän alusta saakka. Rekrytointi-ilmoituksen hän löysi TE-palveluiden nettisivustolta.

– Ensin en saanut työpaikkaa, koska tilalleni oli löydetty toinen työntekijä. Mutta sitten minulle sanottiin, että henkilö, jolle työpaikka olisi mennyt, ei tullutkaan ensimmäisenä työpäivänä paikalle. 

Hietamäen mielestä on hyvä juttu, jos opiskelija kerkeää käydä töissä opiskeluidensa ohella. Itse hän valitsee työn tekemisen lainan nostamisen sijasta, koska asuu vielä äitinsä kanssa eikä näe opintolainan olevan kannattavaa tällä hetkellä. 

– Tienaan omia taskurahoja tällä hommalla. Ne menevät omiin kuluihin.

Hietamäki kuvaa työpaikkaansa “jokaisen lapsen unelmatyöpaikkana”, koska siellä saa pelailla muun muassa retropelejä. Hänen mielestään  Zbase sopii hyvin lapsenmieliselle ja peli-intoiselle ihmiselle.

– Jos on hiljainen hetki, voin itse mennä pelailemaan. Pidän myös toisten ihmisten tapaamisesta työpaikalla.

Työnteko ja laina kulkevat käsi kädessä opintojen rahoittajina

Psykologian jatkolinjalla opiskeleva 28-vuotias Piia Väisänen käy töissä opintojen rahoittamiseksi. Väisänen aloitti työt siistijänä Kauppi Sports Centerissä kaksi viikkoa sitten muutettuaan Tampereelle. 

– Haluan käydä töissä, sillä opintoni ovat aika abstrakteja, joten kaipaan siihen rinnalle konkreettista tekemistä. Tähän siivoaminen sopii erinomaisesti, koska oman työn jäljen näkee heti, Väisänen kertoo.

Lainan ottaminen ei ole Väisäselle kuitenkaan vieras ajatus. Hän on nostanut myös opintolainaa työnteon ohessa.

– Olen ottanut tänä vuonna myös lainaa. Tähtään opinnoillani puheterapeutin tai psykologin ammattiin, joissa molemmissa työtilanne on hyvä. Tiedän siirtyväni vaivattomasti täysipäiväisiin töihin opintojen loputtua, joten lainan ottaminen ei arveluta.

Työpaikka löytyi suhteellisen vaivattoman prosessin päätteeksi. Tieto Kaupissa avoinna olevista työpaikoista löytyi osin vahingossakin Väisäsen vierailtua Kauppi Sport Centerin kotisivuilla täysin muissa asioissa.

– Kävin katsomassa heidän sivuiltaan sali- ja kiipeilypalveluiden hintoja, kun huomasin, että he hakevat siistijöitä. Lopulta kävin juomassa kupin kahvia toimitusjohtajan kanssa ja aloitin työt seuraavalla viikolla.

Kuten koulussa, myös työssä työyhteisön yhteishenki on todella tärkeässä roolissa. Kauppi Sports Centerissä työntekijöistä pidetään hyvää huolta. Esimerkiksi kaikki liikuntapalvelut ovat vapaassa käytössä. Se on kiipeilyn harrastajalle iso etu.

– Kaupissa meillä on parhaat työkaverit ja esimiehet. Yksi tärkeä asia on myös se, että saan työkseni liikkua, eikä tarvitse istua paikallaan. Lisäksi Kaupissa joustetaan tosi hyvin opiskeluiden takia. 

Noin 20 tuntia viikossa työskentelevän Väisäsen mukaan työnteko ei vaikuta merkittävästi koulunkäyntiin. Suurin haaste tulee viikonlopun sijoittamisesta kalenteriin.

– Viikonloppu minun on sumplittava keskelle viikkoa, sillä työskentelen lauantaisin. Tätä helpottaa se, että suurin osa opinnoista on katsottavissa netistä, mikä tekee osallistumisesta joustavampaa.

Teksti: Aliisa Salminen, Alisa Ruuhinen ja Mikko Aaltonen

Kuvat: Juho Sakara

Aiheeseen liittyvää