Voionmaan koulutuskeskuksen näyttelijälinjalla tehdään vuoden aikana useita kiinnostavia projekteja. Yksi niistä on tammikuun lavademo, jota varten harjoitellaan ahkerasti, muttei kuitenkaan liian vakavasti.

Lattialla makaa joukko kuolleita ihmisiä. Kuolleiden keskellä on kaksi nuorta naista pitelemässä nuorta miestä, joka näyttää olevan kuolemaisillaan.

– Purista kättäni, jos kuulet minut, toinen naisista huutaa miehelle.

Sama nainen vaipuu yhtäkkiä kiihkeään ja hätäiseen rukoukseen.

– Jumala pyydän, ei enää kuolemaa! Anna tälle miehelle vielä uusi huominen, aamen!

Naisista toinen alkaa lausumaan Sibeliuksen Finlandia-hymnin sanoituksia. Lopulta lausunta puhkeaa lauluksi viulusäestyksen saattelemana. Nuori mies parkaisee kivusta ja lyyhistyy naisten käsivarsille.

Seuraan tätä kaikkea salin viimeisestä penkkirivistä. Olen Voionmaan koulutuskeskuksen näyttelijäopiskelijoiden lavademoharjoituksissa.

Lukuvuoden alkupuoliskon näyttelijäopinnot huipentuvat tammikuussa lavademoon, joka esitetään Kulttuurikeskus Laikussa. Esitys on kaikille avoin. Lavademo on ikään kuin näyte kaikesta, mitä opiskelijat ovat syksyn aikana oppineet ja se koostuu pääasiassa laulusta, koreografioista sekä keskenään erillisistä kohtauksista.

Olen ollut itse paikalla näyttelijälinjan opiskelijoiden tunneilla ja ollut vaikuttunut näkemästäni, mutta en suinkaan ole ainoa ulkopuolinen, joka on päässyt osalliseksi heidän harjoituksistaan. Luultavasti jokainen Voionmaan opiskelija voi kuulla satunnaisesti näyttelijöiden Soihtu-luokasta mitä absurdeimpia ääniä – milloin valasta muistuttavaa mölinää, milloin raivohullua huutoa. Silloin tällöin kuuluu myös kaunista laulua.

Näyttelijälinjalla pääsee tekemään monipuolisesti

Näyttelijäopiskelijoille kummallisen metelin pitäminen on kuitenkin osa normaaleja oppitunteja. Opetukseen kuuluu muun muassa laulutunteja, improvisaatiota ja puheilmaisua, mutta niiden lisäksi paljon myös fyysisiä harjoitteita, kuten joogaa ja kuntosaliharjoittelua. Linjalla opiskelevan Onni Hämäläisen, 25, mukaan hyvä kunto onkin tärkeää näyttelemisessä.

– Opettajamme on korostanut paljon näyttelemisen kehollisuutta. Kunnosta on huolehdittava, jotta jaksaa näytellä. Meille on esimerkiksi varattu aikaa käydä vähintään kerran viikossa kuntosalilla, Hämäläinen kertoo.

Lavademo on yksi lukuvuoden isoimmista projekteista, mutta joukkoon mahtuu paljon muutakin. Syksyllä tehtiin paljon yhteistyötä elokuva- ja tv-linjan (etv) sekä valokuvauslinjan kanssa esimerkiksi osallistumalla etv-linjan lyhytelokuvaprojektiin. Keväällä puolestaan on luvassa muun muassa matka Ranskaan lyhytelokuvafestivaaleille, lavamonologin harjoittelua ja päättötyö, joka toteutetaan yhdessä etv-linjan kanssa.

Opiskelijat valmistautuvat lavademoon rennolla otteella

Näyttelijät tekevät lavademoharjoitusten ohessa myös tavallisia harjoitteitaan, jotka osittain myös auttavat esitykseen valmistautumisessa. Esimerkiksi kehosta huolehtiminen on Hämäläiselle osa demoon valmistautumista. Sini-Tuulia Norrbacka, 19, puolestaan valmistautuu opettelemalla rauhoittumaan.

– Olen kova jännittämään ennen esiintymishetkeä. Hengitysharjoitukset auttavat jännitykseen, Norrbacka sanoo.

Hämäläinen ja Norrbacka komppaavat toisiaan siinä, ettei valmistautumisesta kuitenkaan pidä ottaa liikaa stressiä.

– Olen yrittänyt jättää koko homman luokkahuoneen sisäpuolelle, Norrbacka tuumaa.

– En ole jaksanut ottaa turhaa stressiä. Nyt voisi vielä harjoitella pari repliikkiä ulkoa, toteaa Hämäläinen päivää ennen esityksen ensi-iltaa.

Repliikkien ja eri kohtausten harjoitteleminen onkin ollut melko vapaamuotoista, sillä moni asia käsikirjoitusta myöten on ehtinyt muuttua moneen kertaan. Hämäläisen ja Norrbackan mukaan lavademon ohjaajan Pirkko Uiton opetustyylin kulmakivi on se, ettei mitään kohtauksia ja repliikkejä ole hakattu kallioon. Norrbacka mainitsee hyväntahtoisen huvittuneena Uiton “antaudu prosessille”-opetustyylin, ja myös Hämäläinen näyttää heti tietävän, mistä Norrbacka puhuu.

– ”Antaudu prosessille” on Pirkon paljon käyttämä hokema, jolla hän ajaa takaa sitä, että on hyväksyttävää, jos kohtaukset ja repliikit muuttuvat harjoitteluprosessin aikana. Fraasista on tavallaan tullut luokan sisäinen vitsi, Norrbacka naurahtaa.

Näyttelijäopiskelijat Sanna Peltomäki ja Sini Koskimäki tyytyväisinä lavademon ensi-illan jälkeen.

Näyttelijäopiskelijat Sanna Peltomäki ja Sini Koskimäki tyytyväisinä lavademon ensi-illan jälkeen.

Taidokas esitys tempaa katsojat mukaansa

Näen, kun junan konduktööri astuu vaunun ovista sisään lunastamaan matkalippuja. Vaunun penkillä istuu nainen yksin, ja keskikäytävän toiselle puolelle istuu toinen nainen. Molemmat istuvat hiljaa hetken, kunnes toinen alkaa puhua.

– Miten menee? Minne sä oot matkalla?

– No päätepysäkille tietenkin, vastaa toinen nainen, Anneli nimeltään.

Vaunun ovista saapuu kolmas nainen, joka on ilmeisesti Annelin tuttu.

– Eikö tää juna ookkaan taivas, vaunuun saapunut nainen ihmettelee.

– Älä viitti Helena, sähän kävit täällä just äsken.

– Sä oot kyllä yks työmaa, Anneli päivittelee.

Keskustelu jatkuu vielä hetken, kunnes Anneli väittää yksin istuvalle naiselle, että tämä on kuollut.

– Kerrotko sä useinkin ton sun kanssamatkustajille, yksin istuva nainen ivaa.

– Sulta on nyt selvästi mennyt jotain ohi, Helena hymähtää.

Lopulta nainen tajuaa olevansa oikeasti kuollut, ja kolmikko alkaa laulaa Heli Kajon kappaletta “Jos mä kuolen nuorena”.

Vielä seuraa toinen laulu suuremmalla kokoonpanolla, minkä jälkeen yhtäkkiä edessäni on vauhkoontunut hevoslauma. Hevoset laukkaavat ympäriinsä hirnuen ja kavioitaan potkien.

Lavademon ensi-ilta alkaa olla loppumaisillaan. Esitys on tempaissut minut täysin mukaansa.

 

Näyttelijälinja

  • Vastaava opettaja Pauli Poranen.
  • Toisena opettajana Pirkko Uitto, vierailijoina 2019-2020 muun muassa Pirkko Saisio ja Petri Kotwica.
  • Koulutus pitää sisällään esimerkiksi puheilmaisua, improvisaatiota, laulua, elokuvanäyttelemistä, lavateatterityötä, kehonhuoltoa sekä alan teoriaa.
  • Linjan opiskelijat pyrkivät usein alan korkeakouluihin.
  • Linjalla opiskelleita voi nähdä muun muassa tv-sarjoissa, elokuvissa sekä mainoksissa.

 

Juttu on julkaistu aiemmin koulutuskeskuksen Väinö-lehdessä 2020.

Teksti: Sanni Aro

Kuvat: Jessica Ehrström

Aiheeseen liittyvää