Suomen ainoa yliopiston yhteydessä sijaitseva kansanopisto, Voionmaan koulutuskeskus, houkuttelee vuosittain satoja ihmisiä hakemaan sisäänpääsyä opiskeluiden pariin.

Voionmaalle sisälle päästyään voi helposti ja nopeasti havaita, että opiston yhteishenki on erinomainen ja opetus on todella laadukasta. Ennen sisäänpääsyä moni saattaa kuitenkin miettiä, että kannattaako Voitsille hakeutua opiskelemaan?

Voionmaa Tänään haastatteli eri linjoilla opiskelleita tai opiskelevia ihmisiä ja otti selvää siitä, minkä takia paperit kannattaa laittaa sisään Voionmaan koulutuskeskuksen hakuprosessiin.

Yliopistopaikka Voionmaan avulla

Eveliina Pollari kävi Voionmaan koulutuskeskuksen psykologian linjan lukuvuonna 20182019. Voionmaalla vietetyn vuoden jälkeen Pollari pääsi Tampereen yliopistoon opiskelemaan psykologiaa. Ennen Voionmaalle hakemista hän oli käynyt yliopistolla psykologian pääsykokeessa kolme kertaa. Ennen korkeakouluun hakemista Pollari oli suorittanut kaksoistutkinnon saaden sekä ylioppilaslakin sekä parturi-kampaajan koulutuksen. 

Kyllä mä tiesin jo lukioon mennessä, että halusin psykaa opiskelemaan, Pollari mainitsee.

Vuosi Voionmaalla oli antoisa. Tunneilla kävi puhumassa psykologian alalla työskenteleviä ammattilaisia ja yliopiston luentoihin oli tarjottu luentojen lisäksi tukea sekä lisäopetusta. Linjan opiskelijat olivat järjestäneet keskenään myös “stressipajoja”, joista sai vertaistuen lisäksi apua omaan opiskeluun. 

Luokan keskeinen hyvä ryhmähenki on kestänyt vielä yliopistoon pääsemisen jälkeen, luokkalaiset pitävät edelleen yhteyttä.

Voionmaalla tarjotut avoimen yliopiston kurssit olivat Pollarin mukaan avuksi korkeakouluun pääsyn jälkeenkin. Niiden suorittaminen Voionmaalla vähensi taakkaa ensimmäiseltä yliopistovuodelta. 

Uudelle kiinnostuneelle hakijalle Pollari sanoisi, että koulu on kyllä hintansa arvoinen.

– Jos ja kun joskus pääsee korkeakouluun ja valmistuu niin summa on pieni muiden yliopistojen lukukausimaksuihin verrattuna, Pollari huomauttaa.

Eveliina Pollari opiskelee psykologiaa Voionmaalla.

Tanssitaiteesta elokuvataiteeseen

Tuulia Soininen 24, opiskelee Voionmaan koulutuskeskuksessa elokuva- ja tv-linjalla. Nykyinen tamperelainen on alunperin kotoisin Vesilahdelta. Koulun lisäksi Soininen tekee töitä tanssin parissa. Vuosi sitten hän valmistui tanssijakoreografiksi Falmouthin yliopistosta Englannista. Kandin paperit taskussaan Soininen palasi Suomeen. 

– Palaamisen jälkeen vuosi Suomessa kului pätkätöitä tehdessä, mutta koulun penkille palaaminen houkutteli. Hain Teatterikorkeakouluun, mutta en tällä kertaa päässyt tiukkojen pääsyvaatimusten takia, Soininen kertoo.

Tästä Soininen ei lainkaan lannistunut, vaan päätti etsiä kansanopistoista mahdollisuuksia. Pohdinnan jälkeen paras vaihtoehto löytyikin omasta asuinkaupungista. Elokuva- ja tv-linja kuulosti mielenkiintoiselta. Vaikka tanssi on Soiniselle intohimo, realistinen ajattelu työntää kohti uusia unelmia. 

Soininen toivoo, että Voionmaan jälkeen hän pääsisi korkeakouluun. Uusien uramahdollisuuksien saattelemana Aalto-yliopiston elokuvaleikkauksen tai -ohjauksen koulutusohjelma olisi potentiaalinen jatkomahdollisuus.

– Toki mulla edelleen kummittelee vähän se ajatus jonkinlaisesta tanssijatutkinnon maisterikoulutuksesta. Työllistyminen alalle on Suomessa kuitenkin vaikeaa. Ehkä mä pyrin yhdistämään sitä tähän elokuva-alaan, Soininen kertoo.

Soinisen mielestä Voionmaa on täydellinen vaihtoehto ihmiselle, joka etsii omaa kiinnostuksen kohdettaan. Hän painottaa Voionmaan olevan kaikkea muuta kuin välivuosi. Laaja koulutusvalikoima antaa mahdollisuuksia monille ja parantaa jatko-opintoihin pääsyä. Syrjäytymisen vaara pienenee, koska vuosi kuluu opiskellessa, ja opiskelija saa rutiineja elämään. Voionmaalla pääsee tekemään töitä samanhenkisten opiskelijoiden kanssa.

Tuulia Soiniselle opiskelu Voionmaalla ei ole pelkkä välivuosi.

Unelmat toteen Voitsin avulla

26-vuotias radiojuontaja Valtteri Makkonen kävi Voionmaan journalistilinjan lukuvuonna 2017-2018. Makkonen oli harkinnut hakua Voionmaalle jo aiemmin, mutta muutto Ylöjärven Ylisillä tuolloin sijainneelle koululle ei houkuttanut. 

– Olin miettinyt pari vuotta, että hakisinko Voitsille ja kun koulu muutti Tampereen yliopistolle vuonna 2016, oli aika ottaa härkää sarvista, Makkonen muistelee.

Makkosen unelmana oli päästä tekemään radiotöitä ja selostaa urheilua. Tuomas Virkkusen tekemä Youtube-video selostamisesta oli katsottu ja halu oli kuulla lisää nimenomaan selostamisesta, koska se oli haaveista suurin. Unelmat alkoivat toteutua jo opiskeluaikana. 

– Odotin vuotta Voionmaalla innolla, koska ajattelin, että pääsen tekemään radiotyötä. Lopulta jo kuukauden opiskelun jälkeen olin ollut sekä radiostudiossa että selostamassa jääkiekkoa paikan päällä. 

Makkosella oli isot odotukset vuodesta Voionmaalla ja lopulta koulu ylitti nekin. Ammattilaisten opetuksessa irtosi hyviä vinkkejä käytännön työhön ja kun opiskelija panosti itse opintoihinsa kunnolla, vinkeistä sai myös paljon irti.

– Sain Voionmaalta paljon enemmän kuin odotin. Kokemuksena huikein oli varmasti Taitaja-TV:n tekeminen. Suoraa lähetystä tehtiin kolme päivää ja studiossa sai haastatella monia vieraita. Se on varmaankin edelleen siisteintä, mitä olen koskaan tehnyt.

Vuosi Voionmaalla antoi Makkoselle eväitä työelämään paljon ja unelmien toteutuminen on jatkunut myös Voitsi-vuoden jälkeen. Työpaikka löytyi juontajana Sun Radiosta ja Fun Tampereelta, joiden taajuuksilla pääsee käyttämään karttunutta ammattitaitoa.

– Fun Tampereen kiekkotiimissä olen ollut mukana syksystä 2019. Kyseinen ohjelma voitti viime vuonna Radiogaalassa vuoden paikallisradio-ohjelman tittelin. Ja kun yli puolet kiekkotiimistä on käynyt Voitsia, niin se kertoo koulun merkityksestä. Voitsilla tehdään ammattilaisia, Makkonen tietää.

Valtteri Makkonen toteutti unelmiaan Voitsilla.

Hyvät eväät Voitsilta

Tuukka Nyström kävi Voionmaan koulutuskeskuksessa elokuva- ja tv-linjan vuosina 2016-2017, kun Voionmaa muutti Ylöjärveltä Tampereelle. Hän päätyi Voionmaalle, koska ei päässyt opiskelemaan TAMK:iin. Nyström haluaa opiskelemaan TAMK:iin medianomiksi. Se on hänen ainoa päämäärä. 

Nyström on jo toista kertaa Voionmaalla, mutta tällä kertaa valokuvauslinjalla. 

– Valokuvaus on ollut minulla jo ennen Voionmaata hallussa, niin päätin sitten lähteä organisoimaan tätä minun valokuvauspohjaa. Ja luotan Voionmaahan ja sen verkostoihin ja koska tämä oli minulle jo ennestään tuttu, niin tänne oli ilo tulla!, Nyström kertoo.

Nyströmin mukaan Voionmaalta saa todella hyvät lähtökohdat jatko-opintoihin ja se oikeasti helpottaa pääsyä muihin kouluihin. Nyströmiä ei ole kuitenkaan vielä onnistanut, mutta toivotaan, että ensi syksynä näemme hänet opiskelijahaalareissa. Nyström pitää myös koulun sijainnista kovasti, koska Tampere on hänelle todella tärkeä kaupunki. 

Nyström suosittelee todella kovasti Voionmaata hukassa oleville nuorille.

– Ehdottomasti suosittelen, jos ei ole päässyt haluamaansa kouluun, täältä saa hyvät lähtökohdat!, Nyström kertoo. 

Nyström aikoo hakea kolmatta kertaa TAMK:iin medianomiksi ja haluaa siellä opiskella nimenomaan enemmän videopuolta. Häntä kiinnostaa yrittäjyys ja freelancer-hommat. 

Tuukka Nyström suosittelee Voitsia lämpimästi kaikille omaa polkuaan etsiville nuorille.

Teksti: Mikko Aaltonen, Tuike Hakkarainen, Kirsikka Järvinen, Tuulianna Tuohimaa
Kuvat: Mikko Aaltonen, Tuulianna Tuohimaa