Audiovisuaalista ammattitutkintoa suorittava Arno Rantanen päätyi Voionmaalle vahingossa – Nyt hän edustaa Voionmaan koulutuskeskusta Bauer Median podcastakatemiassa media-alan ammattilaisten joukossa

Audiobisneksen suunnannäyttäjä, ja kaupallisen radion markkinajohtaja Bauer Media on aloittanut tänä syksynä Podcast Akatemian, jossa on tarkoitus koulia audioalan tulevaisuuden talentteja.

Tarkoin valikoituun joukkoon päässeitä löytyy mm. Iltalehden, RadioMedian, Bauerin, Aitomedian sekä Veikkauksen riveistä. Yksi 12:sta stipendiaatista on myös Voionmaan opiston Arno Rantanen.

– Tuntuu aika oudolta, Rantanen toteaa vaatimattomasti.

Aika outoa, jos ottaa huomioon että Rantanen on päätynyt Voionmaalle täysin vahingossa.

Tie audiovisuaalisen alan saloihin

Alunperin opintonsa Voionmaalla Arno Rantanen aloitti Elokuva& TV-tuotannon linjalla vuonna 2016 ja suorittaa nyt audiovisuaalisen alan ammattitutkintoa. Ensikosketuksen Voionmaahan Rantanen sai täysin sattumalta matkalla bänditreeneihin.

– Ihmettelin, että mikä he***tti pistää minua takapuoleen. Se sattuikin olemaan Voionmaan koulutuskeskuksen esite. Luin sen siinä matkalla ja päätin huvikseni hakea.

Alunperin tuottaja-leikkaajaksi aikonut Rantanen oli pitkään haaveillut podcastin aloittamisesta. Oiva tilaisuus siihen tuli, kun oli mahdollisuus osallistua Radiofestivaaleille keväällä 2019.

– Deadline oli seuraavana päivänä, ja meillä ei ollut työryhmän kanssa valmiina mitään; ei edes aihetta. Yhdessä illassa sitten raapustin käsiksen, Siitä kyllä tuli ennemminkin kuunnelma, kuin podcast.

Työryhmän tekele valikoitui kaikesta huolimatta yleisön suosikiksi Radiofestivaaleilla. Seuraava kesä vietettiin Helsingissä podcast -yrityksessä harjoittelijana, ja sille tielle Rantanen jäi.

Nyt Rantanen ahertaa Podcast Akatemian ohella myös oman podcastin kimpussa: Naisasiamiehet on kuunneltavissa Spotifyssa.

Viihdyttäjän rooli oli Rantaselle selvä jo lapsena.

– Kun sain ala-asteella toiset ihmiset nauramaan, tajusin, että tästä minä tykkään. En ole mistään saanut yhtä isoja kiksejä, kuin siitä, että on onnistunut viihdyttämään muita.

Voionmaalla Rantanen tajusi, että muiden naurattamisesta hänen olisi mahdollista tehdä itselleen ura.

Opettajan painostuksesta Rantanen haki Bauer Median Podcast Akateemiaan, mutta tällä kertaa hän ei aikonut tehdä mitään hätiköiden – hän aikoi olla paras.

– Se hakemus oli tavallaan aika iso riski; jos heillä siellä ei olisi huumorintajua riittänyt, en varmasti olisi päässyt sisään.

Samalla riskialttiilla teemalla Rantanen teki esittelyvideon itsestään Bauer Medialle, ja erottui jälleen edukseen.

Varsinaisia ennakko-odotuksia Rantasella ei ole; hän uskoo Podcast Akatemian olevan hyvä ponnahduslauta alalle, ja tutustuvan siellä alan koviin tekijöihin.

– Näen siellä luultavasti tulevat työkaverini, Rantanen toteaa tapansa mukaan vaatimattomasti.

Vaikea olla vaatimaton, kun on Arno Rantanen.

Teksti: Emmi-Lotta Smedberg

Kuva: Neea Eloranta