Seurasimme yhden Voionmaa tänään -lehden jutun rakentumista suunnittelusta julkaisuun asti. Mitä kaikkea piti huomioida ja mitä kulisseissa tapahtui ennen kuin juttu oli julkaisukunnossa?

Opiskelijoiden lemmikkien studiokuvausprojekti käynnistyi keskiviikkoaamuna suunnitelupalaverilla. Palaverin alkaessa kuvaajat Mari Mäkelä, Tiia Hakkarainen, Sara Ukkonen ja Jessica Ehrström sekä toimittajat Anni Virtanen ja Laura Naskali eivät tunteneet kaikki toisiaan edes ulkonäöltä. Ehkä vieraudesta johtuen palaverissa päästiin heti asiaan.

Työnjako oli selvä: valokuvauslinjalaiset kuvaisivat lemmikit omistajiensa kanssa ja journalistilinjalaiset haastattelisivat eläinten omistajat. Kuvauspaikkana toimisi Voionmaan studio Hyhkyssä ja haastattelut päätettiin tehdä samassa paikassa heti kuvauksen jälkeen. Projektin tekstin ja kuvien piti olla valmiina maanantaiaamuun mennessä.

Keskiviikon taustatyöt

Työryhmä aloitti miettimällä eläinten omistajille esitettäviä kysymyksiä ja studiokuvissa käytettävää taustaa. Eniten jännitystä ja päänvaivaa tuotti löytää opiskelijat, jotka voisivat tuoda lemmikkinsä kuvattavaksi. Jotta jutusta tulisi lukijoille mielekäs, juttuun pitäisi saada eri linjojen opiskelijoita ja erilaisia lemmikkejä. 

Kuvaajat lähtivät valmistelemaan studiota kuvauskuntoon seuraavaa päivää varten ja journalistit jäivät etsimään jutulle juuria. Omilta linjoilta sopivia kuvattavia löytyi käytävässä kyselemällä. Muiden linjojen osalta tämä käytäntö osoittautui jännittäväksi ja hankalaksi. Lopulta muiden linjojen opiskelijat tavoitettiin lähettämällä aiheesta sähköpostia kaikille Voionmaan opiskelijoille. Osa lemmikkien omistajista joutui jäämään pois studion liian hankalan sijainnin vuoksi.

Kuvausten aikataulut sovittiin torstaille ja perjantaille eläinten omistajien ehdoilla ja eläinten erilaisuus huomioon ottaen. Kommunikointi ryhmän sisällä tapahtui Whatsapp-ryhmässä.

Venni-koira tutkii kulisseja. Kuva: Tiia Hakkarainen

 

Torstaina tositoimiin

Ensimmäiset kuvattavat tulivat studiolle torstaina aamupäivällä. Ihastuneita hihkaisuja kuului Tuulamaria Lempiälän päästäessä Venni-koiran kirmaamaan studioon. Kuvatessa otoksia otettiin monesta eri kuvakulmasta. Lopuksi kuvat katsottiin pikaisesti tietokoneelta. Tuulamaria toivoi saavansa kuvia myös omaan käyttöönsä.

Kuvausten jälkeen käytettiin vartti haastatteluun. Tilanne tuntui melkein normaalilta jutustelulta, sillä myös valokuvaajat osallistuivat keskusteluun.

Mari Mäkelä asettelee gekkoa Juho Sakaran pään päälle. Kuva: Sara Ukkonen

Aikataulu oli tiukka. Kaaoksen välttämiseksi koiran piti ehtiä poistua studiolta ennen kissan saapumista ja kissan ennen saaliseläinten saapumista. Gekko ja gerbiili saapuisivat paikalle samalla kyydillä eivätkä häiriintyisi toisistaan, mutta eksoottisina eläiminä ne eivät voisi odotella ulkona, jos aiemmat kuvaukset venyisivät ja kissa olisi vielä studiossa.

Aikataulu piti. Ihastuneet huokaisut kuuluvat taas ympäri studiota, kun Jenni Mäntykoski otti pitkäkarvaisen, valko-oranssin Riia-kissan syliinsä kantokopasta. Riia oli Venniä rauhallisempi, mutta sitä jännitti uusi tila ja ihmiset. Kissaa oli vaikeampi saada katsomaan kameraa kohti, joten kaikki yrittivät tarvittaessa saada kissan huomion.

Päivän viimeisinä paikalle saapuivat gekko ja gerbiilit. Juho Sakaran Cecilia-gekko kuvattiin ensin. Pian vaihdettiin paikkoja: haastateltiin Juhoa ja kuvattiin Tiina Harvian gerbiiliä. Gerbiilien kantokopassa oli kaksi gerbiiliä, mutta kuvattavaksi päätyi Pikachu-niminen gerbiili. Gekkoon verrattuna gerbiiliä oli vaikeampi kuvata, sillä se oli hyvin nopealiikkeinen. Juhon haastattelun ja gerbiilin kuvauksen jälkeen torstain työt olivat valmiita. Valokuvaajat jättivät studion valmiiksi seuraavaa päivää varten.

Perjantaina kuvaukset jatkuvat

Perjantaiaamun kuvattavat saapuivat paikalle täsmällisesti. Jutta Liukkaala kertoi innostuneensa kuvauksista heti niistä kuultuaan. Hänen Vili-koiransa oli päässyt aamulla elämänsä ensimmäistä kertaa bussiin ja touhotti nyt innoissaan studiolla. Kuvia otettiin muutama kerrallaan ja välissä koira vaelteli ympäri studiota tutkimassa kulisseja. Jutta oli ihastuksissaan nähdessään kuvat.

-Ihana, tuokin on ihana, ja tuo on tosi ihana! Voinko saada nämä itsellenikin? Jutta ihasteli.

Hänestä ei ollut aiemmin otettu kuvia koiransa kanssa. Lauran haastatellessa Juttaa kuvaajat kilpailivat Vili-koiran huomiosta.

Iltapäivällä miehistönvaihdon jälkeen tuli studiolle päivän ja projektin viimeinen parivaljakko, Henna Hyvärinen koiransa kanssa. Alle yksivuotias Rocky oli selvästi ujompi kuin aiemmat koirat. Koira kuitenkin poseerasi kiltisti omistajansa kanssa, kyllästyessään se olisi halunnut lähteä tutkimaan studiota. 

Haastattelun ollessa valmis ja Hennan lähdettyä, valokuvaajat alkoivat siistiä studiota.

Laura Naskali haastattelee Jenni Mäntykoskea. Kuva: Tiia Hakkarainen

Viikonloppu kirjoittaessa

Toimittajat kirjoittivat viikonloppuna muistiinpanoistaan, jotka he olivat tehneet haastattelutilanteissa. Anni ja Laura jakoivat haastateltavat ja kirjoittamisen toistensa kanssa puoliksi. Deadline oli maanantaina aamulla, ja tiedostot piti siirtää Google Driveen.

Anni Virtanen ja Laura Naskali kirjoittavat tekstejä haastatteluiden perusteella. Kuva: Siiri Mörsky

Vastauksista karsittiin osia pois, jotta teksti ei olisi liian pitkä ja hämmentävä. Tekstiä tuli kirjoittaa noin 500-1000 merkkiä yhdestä lemmikistä. 

Viimeistely

Tiistaina tiimi sai palautteen tuottajilta ja kuvatoimittajilta. Sisällöltään juttu vastasi toimituksen odotuksia. Teksteihin kaivattiin vielä pientä yhdenmukaistusta eri kirjoittajien välillä ja samoin kuvien värisävyjä oli tarve yhtenäistää ja rajauksia miettiä erikokoisten eläinten osalta.

Toimittajat ja kuvaajat ryhtyivät viilauspuuhiin. Tässä vaiheessa päätettiin lemmikkien esittelyjärjestys. Eri toimittajien kirjoittamat tekstit koottiin yhdenmukaiseksi kokonaisuudeksi ja kuvat käsiteltiin toiveiden mukaisesti. Jutun piti olla valmis lopullisessa muodossaan torstaiaamuna. Silloin tuottajat ja kuvatoimittajat katsoivat jutun vielä läpi.

Perjantaina Sara ja Mari opettelivat käyttämään WordPress-julkaisujärjestelmää, jolla he siirsivät tekstin ja kuvat Voionmaa tänään-nettijulkaisuun. Samalla he loivat jutun taiton eli sommittelivat jutun tulevan ulkosasun. Valmis juttu löytyy täältä.

 

Teksti: Anni Virtanen ja Tiina Harvia

Kuvat: Tiia Hakkarainen, Jessica Ehrström, Sara Ukkonen ja Siiri Mörsky

Aiheeseen liittyvää