Voionmaan koulutuskeskuksen opistovuosi huipentui videoyhteydellä pidettyyn juhlaan. Valokuvausopiskelijat kokoontuivat yhdessä nauttimaan kesäpäivästä ja juhlimaan päättötyökirjan julkistusta.

Kevätaurinko lämmittää aurinkoisessa puistossa, puiden katveessa. Päivä on monilla tavoin tunteikas. Opistovuosi on päättynyt, takataskussa annos uusia kokemuksia, oppeja ja ystäviä. Lukuvuosi opistossa on antanut kaikille paljon, tästä on hyvä jatkaa eteenpäin.

Valokuvauksen opiskelijat ovat vuoden aikana sukeltaneet valokuvauksen kiehtovaan maailmaan, kuulleet ammattilaisten luentoja ja saaneet upeaa ohjausta valokuvauksen pioneereiltä – kokeillen ja soveltaen oppimaansa. Kohokohtana opiskelulle valmisteltiin opiskelijoiden omaa valokuvanäyttelyä, johon kaikki panostivat huolella. Sitten tuli korona, ja suunnitelmat menivät uusiksi.

Sinnikkäät ja taitavat nuoret eivät tästä lannistuneet. Koska näyttelyä ei voi järjestää koronaviruksen takia, tehdään taidekirja! Ei muuta kuin kuvaamaan, suunnittelemaan ja taittamaan. Lopputuloksena hieno, uniikki ja opiskelijoiden näköinen kirja Käännekohtia.

 

Opistovuosikurssin 2019-2020 päättäjäisjuhlat järjestettiin poikkeuksellisesti etänä, eri linjojen oppilaat kokoontuivat videoyhteyden ääreen kuulemaan puheita ja tunnelmointia. Todistukset jaettiin ja iloittiin yhdessä kesäloman alusta, kulunutta vuotta muistellen ja kohti tulevaa katsoen. Jokainen tahollaan jatkaa eteenpäin — jatko-opintoihin, töihin tai yrittäjyyteen.

Myös valokuvauksen opiskelijat osallistuivat videoyhteydellä opiston päätösjuhlaan, samalla nauttien yhdessä aurinkoisesta päivästä kiinanmuurin suojissa, puiston nurmikolla. Oli nimittäin suuri syy juhlaan, kirjan julkistusjuhla! Tarjolla oli ruokaa, juomaa ja iloista tunnelmaa, pienen twistin kera. Sattuipa niin, että lähetti oli myöhässä kirjojen toimituksesta. Kukaan ei ollut vielä nähnyt kirjan fyysistä kappaletta, joten iloinen odotus oli aistittavissa ilmassa. Jännityksellä odotimme, ehtiikö kirja juhliin, olisihan nimittäin erikoista järjestää kirjanjulkkarit ilman kirjaa! 

Lopulta jännitys raukesi, kun pakettiauto kaartoi pihaan ja saimme käsiimme tuoreet, valokuvausopiskelijoiden päättötyökirjat. Alkoholittomat skumpat kilistettiin ja laatikko avattiin. Kirjalaatikko paljasti juuri painosta tulleet, upeat taidekirjat.

 

Valokuvauslinjan vastaava opettaja Tuula Alajoki pääsi myös tutkimaan kirjaa puuvillahansikkain, ylpeänä ihaillen omien opiskelijoidensa tuotoksia.

 

Opiskelijat saivat kirjat ensimmäisinä käsiinsä, äänet hiljenivät kaikkien tutustuessa kirjaan. Olivathan he itse suunnitelleet, valokuvanneet ja taittaneet kirjan. Keskusteltiin painon laadusta, kuvien sävyistä ja kirjansidonnasta, ihasteltiin sarjoja ja tuoreen kirjan tuoksua. Käännekohtia herättää monia ajatuksia, sarjoja on ilo katsella, ne tuovat hienosti esille jokaisen opiskelijan omalaatuisen tyylin.

”Oli kiva, että voitiinkin tehdä lopputyökirjat näyttelyn sijaan, kun saatiin enemmän kuvia siihen. Ja jokainen sai useamman kappaleen kirjoja, niitä voi sit vaikka antaa lahjaks ja selailla sitten joskus pitkän ajan kuluttua. Etänä tekeminen oli tietty vähän haastavaa, kun ei saatu kunnolla kokeiltua miltä mikäkin materiaali tai sivukoko kädessä tuntuu.”  – Teemu Mustonen

Tämän päivän jälkeen jokaisen omat polut jatkuvat kohti uusia haasteita. Kuten kirjanjulkistuksessa tuotiin ilmi; vaikka näyttely peruuntuisi ja tulisi haasteita, aina aukeaa uusi mahdollisuus, uusi suunta. Tässä tapauksessa oma taidekirja.

 

Kiitos kaikille ja onnea tulevaan, uusien tuulien puhaltaessa kohti jokaisen omia unelmia!

Tutustu kirjaan: Käännekohtia

Teksti: Neea Eloranta
Kuvat: Neea Eloranta, Meri Haukkavaara-Gardiner

Aiheeseen liittyvää