Reeta Annala lensi Voionmaan käsikirjoituskoulutukseen monen mutkan kautta.

Teatteri-ilmaisun ohjaajaksi vuonna 2010 valmistunut Annala kirjoitti samana vuonna ensimmäisen näytelmänsä. Sen jälkeen hän on ehtinyt tekemään ja kirjoittamaan paljon. Annala on ollut Turkoosi-draamaryhmän mukana tekemässä kouluille ja lapsille Supersankari Siiri ja sammakko Kvaak -musiikkinäytelmää, jossa hän on myös itse näytellyt. Nykyisin hänet voi löytää Helsingin aikuisopistosta opettamasta improa tai lavalta improilemasta yhdessä improvisaatioteatteri Snorkkelin kanssa. Aalto-yliopiston elokuva- ja tv-käsikirjoituksen maisteriohjelman pääsykokeista ensimmäiselle varasijalle jäänyt Annala ei jäänyt tilannetta suremaan, vaan päätti hakea opiskelemaan käsikirjoitusta Voionmaalle.

Suoraan asiaan

Käsikirjoittajien ryhmässä on alusta alkaen keskitytty olennaiseen eli kirjoittamiseen ja siihen, millaista tekstiä ja tarinaa kukin haluaa lähteä tuottamaan.

– Kirjoitimme ensin hahmotelmat ja yhden sivun mittaisen kertomuksen omasta käsikirjoituksesta, minkä jälkeen teimme synopsikset, kertoo Annala.

Syksyllä linjalla oli myös pidempi lähiopetusviikko, jonka Annala nostaa yhdeksi opettavimmista ja motivoivimmista viikoista. Annalan mukaan viikosta spesiaalin teki etenkin ammatikseen käsikirjoituksia tekevien ihmisten tapaaminen ja se, että ryhmäläiset pääsivät tutustumaan tarkemmin dramaturgiseen rakenteeseen.

Monimuotoa ja yhteistyötä

Tällä hetkellä Annala kirjoittaa pilottia tv-sarjaan, joka kertoo kahdesta lentoemännästä, joiden elämät eivät mene kuten he itse haluaisivat ja he päätyvät yllättävien tilanteiden ja päätösten eteen.

Käsikirjoituskoulutus toteutetaan monimuotokoulutuksena ja opiskelijat tapaavat toisensa pääosin kerran kuukaudessa. Annala korostaakin tapaamisten tärkeyttä.

– Tosi kiva nähdä muut tyypit. Silloin pääsee juttelemaan toisten kanssa ja kuulemaan tekstejä, kertoo Annala.

Koulutuksen aikana tehdään sekä omia projekteja että lähiopetusjaksoilta tulevia tehtäviä. Käsikirjoituskoulutuksessa voi tehdä halutessaan myös yhteistyötä muiden Voionmaan linjojen kanssa. Annala kertoo tehneensä aloitteen lyhytelokuvaprojektia varten, johon koottiin työryhmä Voionmaan koulun opiskelijoista.

Vaikka Annala onkin tehnyt paljon käsikirjoituksia näytelmiin ja teattereiden lavoille, elokuva- ja tv-käsikirjoitukset mahdollistavat hänen mielestään paljon enemmän.

– Tv- ja elokuvakäsikirjoitukset ovat askeleen edellä vaikuttavuudessaan. Saa tehdä enemmän yhteistyötä esimerkiksi taustaäänien kanssa, mutta kaikkea ei myöskään tarvitse sanoa ääneen, kuvailee Annala.

– Tunteiden ilmaisuun voi myös kiinnittää ihan erilailla huomiota.

Inspiroivat esikuvat

Omiksi idoleikseen ja lempikirjoittajiksiin Annala listaa yhdysvaltalaisen koomikon ja käsikirjoittajan Tina Feyn sekä Ghostbusters-elokuvan käsikirjoittaneet ja siinä näytelleet  Harold Ramisin ja Dan Aykroydin. Annala nostaakin improvisaation kautta käsikirjoituksen kirjoittamisen yhdeksi häntä eniten kiinnostavaksi asiaksi.

Käsikirjoituskoulutukseen osallistuessa ei tarvitse välttämättä olla pitkää omaa projektia meneillään, myös lyhytelokuvasta kiinnostunut henkilö voi Annalan mielestä yhtä hyvin osallistua ja koulutus antaa hyvän tuen monelle kokeneellekin kirjoittajalle.

– Etenkin, jos haluaa saada jonkin tekstin valmiiksi, kertoo Annala ja rohkaisee myös ihan aloittelijoita lähtemään mukaan koulutukseen.

– Ensimmäinen askel on kaikkein vaikein, Annala jatkaa.

– Kirjoittaminen on taito, jota täytyy pitää yllä. On tärkeä kirjoittaa joka päivä, eikä pelätä liikaa tyhjän paperin kammoa, summaa Annala.

Hyvä tietää käsikirjoituskoulutuksesta

  • Koulutuksessa painottuvat fiktiivisen ja dokumentaarisen elokuvan käsikirjoittaminen ja tilaajalähtöisen av-mediatuotteen sisällön suunnittelu.
  • Koulutus toteutetaan monimuotokoulutuksena, jolloin lähiopetusta on kerran kuukaudessa.
  • Osallistuminen koulutukseen ei välttämättä edellytä aikaisempaa kokemusta käsikirjoittamisesta.
  • Koulutuksessa perehdytään audiovisuaalisen kerronnan osa-alueisiin, lajityyppeihin, tyylisuuntiin ja tuotantokelpoisten hankkeiden tunnistamiseen.
  • Lähi- ja etäopetuksessa kehitetään opiskelijoiden omia käsikirjoituksia.
  • Opiskelijat saavat palautetta elokuva-, tv- ja media-alan tuottajilta, ohjaajilta ja käsikirjoittajilta.

 

Juttu on julkaistu aiemmin koulutuskeskuksen Väinö-lehdessä 2020.

Teksti: Leena Huuhka

Kuvat: Tiia Hakkarainen

Aiheeseen liittyvää