“Mistä saan bussikortin? Onko näitä linjoja oikeasti 95 erilaista? Miten pääsen Ritakadun opiskelija-asuntolalle?” Tampereen joukkoliikenne on kaupungin uudelle asukkaalle asenteesta ja aiemmasta kokemuksesta riippuen joko uhka tai mahdollisuus. Tämä suuren tuntemattoman pelko korostuu kaltaisillani maaseudun kasvateilla, joiden kokemus julkisesta liikenteestä rajoittuu lähinnä koulukyydityksiin. Älä kuitenkaan huoli, tämän luettuasi osaat ainakin Ritakadulta Voitsille ja takaisin.

Tampereen joukkoliikenteestä selviämiseen on olemassa yksinkertainen taikasana: Nysse Mobiili. Sovellus joka kertoo kädestä pitäen miten pääset paikasta A paikkaan B. Sen avulla voit myös ostaa joko kerta- tai vuorokausilipun.

Mikäli aiot kulkea koulumatkat aina bussilla, alle 25-vuotiaiden nuorisokortti on kohtuuhintainen vaihtoehto. Sellaisen voi hankkia Frenckellin aukiolla sijaitsevalta palvelupisteeltä ja ladata sen jälkeen kätevästi yliopiston Cafe Toivossa. Olutkerhoon tai muihin aktiviteetteihin lähtiessä kannattaa muistaa varata käteistä yölisää varten, sähköpotkulauta ei välttämättä ole näissä tilanteissa se turvallisin vaihtoehto.

Koska Ritakadulta löytyy ehkäpä suurin keskittymä voitsilaisia, neuvon nyt lyhyesti miten sinne pääsee ilman mobiilisovellusta. Yliopistolta lähdettäessä täytyy ensin kävellä Itsenäisyydenkadulle, missä ritakatulaisen kannalta olennaiset bussit pysähtyvät. Linjat 1, 8, 28, 42 ja 90 vievät TAYS:ille ja sairaalan ohitettuasi kaksi seuraavaa pysäkkiä ovat Ritakatua lähinnä.

Voi olla, että olet aluksi yhtä pihalla julkisen liikenteen perusasioista kuin minäkin. Tulet melko pian huomaamaan, etteivät bussit automaattisesti pysähdy joka pysäkille. Paina Stop-nappia hyvissä ajoin, tai jos olet pysäkillä, heilauta kättäsi. Muista tervehtiä kuskia kyytiin noustessasi ja lähtiessäsi!

Täällä vasta vähän aikaa asuneena olen edelleen varsin riippuvainen Nysse Mobiilista muualle kuin Voitsille, Brewhouseen tai Plevnaan mentäessä. Siispä olen kerännyt loppuun joitakin edistyneemmän tason vinkkejä jotka sain luokkakaveriltani. Hän on kasvanut Näsijärven rannalla, syö pelkkää mustaamakkaraa ja kuulostaa aivan Matti Näsältä. “Nysse Mobiili” ei kuulu hänen sanavarastoonsa. Seuraavat lausunnot ovat enemmän tai vähemmän subjektiivisia.

Ruuhka-aika on noin puoli neljästä puoli kuuteen. Mikäli mahdollista, ajoita matkasi tämän ikkunan ulkopuolelle.

Busseissa ei ole ilmastointia, mikä kannattaa pitää mielessä kesäisin.

Vältä linjoja 3 ja 10 varsinkin ruuhka-aikaan, vapaita paikkoja ei ole, mutta meteliä senkin edestä.

Ole tarkkana bussin 35 kanssa. Saatat päätyä Multisiltaan, mikä ei välttämättä ole paras vaihtoehto hyvinvointisi kannalta.

Maakuntamatkailuun voi suositella linjoja 40, 50, 80 ja 90. Tampereen bussiverkosto ulottuu hyvän matkaa kaupungin ulkopuolelle, mutta pidä mielessä vyöhykekohtaiset hinnat.

Turvallista matkaa ja seikkailumieltä!

Teksti: Konsta Hietaniemi

Kuva: Mari Mäkelä

Aiheeseen liittyvää