Yleensä ajatellaan, että kiusaajat ovat moraalittomia ja epäinhimillisiä otuksia, jotka vain nauttivat toisten kärsimyksestä. Kiusaajan tarina onkin todellisuudessa paljon monimutkaisempi.

En muista aikaa ennen kiusaamista. Sitä on ollut aina. Olen itse joutunut sekä kiusaamisen uhriksi että kiusaajaksi. Miten voi olla molempia? Miten voi olla herkkä ja aggressiivinen yhtäaikaa?

Melkein jokainen ihminen kohtaa jossain elämän vaiheessa kiusaajan ja kiusatun roolin. Se johtuu kaikkien asioiden, tapahtumien ja ihmissuhteiden summasta. Kaikkia kiusaamistilanteita ei välttämättä itse edes ymmärrä. Jos näet kiusaamistilanteen tai joudut itse kiusatuksi, pitääkö siihen reagoida? Tilanteen voi hoitaa rakentavasti ja kypsästi.

Kiusaajalle voi antaa anteeksi. Kuulostaa oudolta käytökseltä yleensä uhriksi heittäytyvälle ihmiselle, mutta tämä saa aikaan erilaisia reaktioita kiusaajassa. Hän voi ymmärtää typerän käytöksensä ja lopettaa. Myös kiusaajalla on tunteita, jotka tulevat tällaisissa tilanteissa esiin. Kiusaaja mitä luultavimmin on oppinut tämän käytöksen joltain muulta. Joko kotioloissa tai muilta kavereilta.

Kiusaaja, joka ilmaisee itseään aggressiivisesti, saattaa olla surullinen ja hyvinkin inhimillinen. Kiusaaja toimii omien normiensa mukaisesti ja yrittää sopeutua. Hän purkaa pahaa oloaan väärällä tavalla, mikä pitää ymmärtää. En usko, että kauhean moni kiusattu kysyy kiusaajalta kuulumisia tai sanoo antavansa anteeksi. Tämä kuitenkin saattaa muuttaa tilanteen kokonaan.

Jos kuitenkin antaa kiusaajalle samalla mitalla takaisin, kyse on kiusaamisesta. Se ei ole itsepuolustusta, jos ei ole hengenvaaraa. Haukkuminen ei oikeuta murtamaan kenenkään nenää. Tätä ei aina muisteta, kun puhutaan kiusaamisesta, vaan se unohdetaan uhriutumalla. Tällöin kumpikaan osapuoli ei voi nostaa itseään korokkeelle, molemmat ovat kiusaajia ja kiusattuja.

Miten toimitaan, jos näkee kiusaamistilanteen? Alakynnessä olevaa täytyy puolustaa, mutta sekään ei saa kiusaajaa välttämättä lopettamaan. Tilanteen eskaloituminen on mahdollista, senpä takia usein tilanteisiin ei puututa.

Seuraava ehdotus saattaa kuulostaa absurdilta. Voisiko kiusaajalta kysyä suoraan syytä kiusaamiselle? Kiusaajalla on kaksi vaihtoehtoa. Hän saattaa sulkeutua ja jatkaa toimintaansa. Kiusaaja on silti ihminen samalla tavalla kuin kaikki muutkin, tilanne voi saada myös aikaan tunteiden purkautumista. Ikinä ei voi tietää, mitä kiusaajan päässä liikkuu, jos ei kysy.

Toivon, että yhteiskunta ymmärtäisi paremmin ihmisiä, jotka kiusaavat tai ovat joskus kiusanneet. Kaikilla on joskus vastoinkäymisiä, ja ihmiset purkavat niitä eri tavoilla. Kiusaajalle anteeksiantaminen tekee tilanteesta inhimillisen ja ymmärtäväisen. Jos ymmärrät ystäväsi vastoinkäymisiä ja surua, ymmärrät myös kiusaajaa. Kiusaaja ei ole paha ihminen, vaan ihminen, joka on kokenut pahoja asioita.

 

Teksti: Kirsikka Järvinen

Kuva: Mari Mäkelä

Aiheeseen liittyvää