Kolumni: Kannabis on laitonta, koska niin on aina ollut

Kannabiksen laillistamisesta ja dekriminalisoinnista on kohistu maailmassa jo vuosikymmenten ajan. Päihde- ja huumausainekeskustelu on kuitenkin ollut aihe, johon liittyy valtavasti harhoja ja ennakkokäsityksiä. Keskustelua käydään lähes poikkeuksetta pelkojen ja luulojen kautta, mutta se täytyisi tehdä nimenomaan tutkimuspohjaisten faktojen kautta. 

Kun Vihreistä tuli hetkittäin ensimmäinen eduskuntapuolue, joka kannattaa kannabiksen laillistamista ja sääntelyä, ihmisten reaktiot olivat lähinnä huvittavia. Tuomitsemista ihmisiltä, jotka eivät edes tiedä minkälainen päihde kannabis on. Ihmisiltä, jotka eivät tiedä kyseisestä aiheesta mitään muuta kuin, että yläasteella sen kerrottiin olevan pahasta. 

Suomessa huumausaineiden käyttö on ollut rangaistavaa viisikymmentä vuotta, ja mikä huvittavinta: eduskunnassa kannan ratkaisi arvanheitto. Luit oikein — arvanheitto. Ongelmallisinta on, että nykyinen päihdepolitiikka syrjäyttää eikä auta päihderiippuvaista. Mielestäni on aivan absurdia, että asian kieltämisellä luullaan pääsevän asiasta eroon. Lakaistaan ongelmat maton alle ja esitetään kaiken olevan hyvin, vaikka samaan aikaan ihmiset kamppailevat elämästä ja kuolemasta. Kuinka paljon helpompaa kaikki olisi, jos vain voisit ilman minkäänlaista pelkoa ilmoittaa olevasi huumeriippuvainen? 

Nykyisellä systeemillä käyttörikoksesta kirjataan merkintä poliisin rekisteriin, jossa se säilytetään tapauksesta riippuen 5–10 vuotta, ja pahimmillaan se voi estää kouluun tai töihin pääsemisen. On täysin totta, että kannabis ei ole ongelmaton päihde, mutta rangaistus ei toimi kansanterveysajattelussa. Riippuvuus, myös huumeriippuvuus, on sairaus, jolta ihmisillä on tapana sulkea silmänsä. 

Suomessa keskustelua tuntuu varjostavan harhaluulot ja perustelematon kielteisyys. Yksi yleinen esimerkki ennakkoluuloista kumpuavasta ajattelusta on se, että kannabis olisi portti kovempiin huumeisiin ja vakaviin ongelmiin. Se on väärin. Yleisimmät ensimmäiset päihdekokeilut ovat alkoholi ja tupakka eikä itse porttiteoriaa ole pystytty tieteellisesti todistamaan

Kielteinen ajattelu ulottuu jopa politiikkaan. Kokoomuksen kansanedustaja ja ex-sisäministeri Paula Risikko kommentoi kannabiksen laillistamista vuonna 2019 seuraavin sanankääntein: “Olen sitä mieltä, että mikä on laitonta, on laitonta.”  Mitäköhän mieltä Risikko olisi ollut siitä, että naisten äänioikeutta tai mahdollisuutta asettua ehdolle eduskuntaan ei olisi ikinä laillistettu, koska “mikä on laitonta, on laitonta”? Kuvitelkaa, että näinkin vaikutusvaltaiset ihmiset perustelevat mielipiteensä tällä tavoin — uskomatonta. 

Elämme yhteiskunnassa, jossa ihmisten mielipiteet kannabiksesta on tunkkaisia eivätkä perustu tutkimuksiin. Samat ihmiset, jotka tuomitsevat huumeet ja sulkevat silmänsä rangaistavuuden ongelmilta ajattelevat, että alkoholi on täysin okei sekä kaksi keskiketterää illassa pitää mielen virkeänä. Päätöksiä tehtäessä pitäisi kuitenkin muistaa tukeutua tutkimustietoon eikä antaa arkiajattelun ja ennakkoluulojen määrätä. 

Kannabiksen dekriminalisointi on vain ajan kysymys ja te vanhanaikaiset ette mahda sille mitään. 

Valtteri Kolari
+ artikkeleita
Kuva: Tiia Moisio
+ artikkeleita

Tuoreita

Ruokaa budjetilla – savutofukiusaus

Tekeekö mielesi jotain halpaa ja nopeaa syömistä? Lasketko viimeisiä...

Demoni nimeltä Marfan

Koulukiusaajat eivät välitä uhrinsa taustatekijöistä valitessaan kohteitaan. Tämän sai...

Automekaanikkoja ja spandex-asuja Pyynikin kesäillassa 

Astun ulos täyteen pakkautuneesta linja-autosta ja olen täynnä energiaa....

Voitsilla yhteisöllisyys korostuu päätösten kautta

Voionmaan oppilaskunnan puheenjohtaja Iida Kopra toivoo tuoreilta voionmaalaisilta kommunikaatiota...

Luitko nämä?

TAMPERE – SUOMI – SANAKIRJA

Tampereen murre on Tanpereella puhuttu hämäläismurteisiin kuuluva suomen kielen murre. D kirjaimet muutetaan...

Ovatko miehet vahvoja ja naiset suojeltavia?

Pikkutytöstä asti olen tiennyt haluavani suorittaa intin. Minulle tuli...

Aktivismin vapaamatkustajat

Sosiaalisessa mediassa aktivismi on paljon esillä. Annetut lupaukset paremman...

Pakokeino elämän paineesta

Stressi on kaikille tuttu tunne, ja monille videopelit ovat...

Kierrätykseen panostetaan myös elektroniikkalaitteissa. Romun määrä nousee silti vuosi vuodelta.

Parikymmentä vuotta sitten elektroniikkalaitteita ei kierrätetty käytännössä ollenkaan. Hajonnut...

Ruokaa budjetilla – savutofukiusaus

Tekeekö mielesi jotain halpaa ja nopeaa syömistä? Lasketko viimeisiä kolikoita kauppareissua varten? Ruokaa budjetilla -reseptisarjan tarkoituksena on ratkaista arjen ongelmia jakamalla maukkaita, helppovalmisteisia, sekä...

Demoni nimeltä Marfan

Koulukiusaajat eivät välitä uhrinsa taustatekijöistä valitessaan kohteitaan. Tämän sai huomata myös harvinaisesta sairaudesta kärsivä Miika, jota alettiin riivata yläasteella. Koulukiusaaminen on Suomessa yhä valitettavan yleistä....

Automekaanikkoja ja spandex-asuja Pyynikin kesäillassa 

Astun ulos täyteen pakkautuneesta linja-autosta ja olen täynnä energiaa. Nyssen määränpäänä oli Pyynikki ja ensimmäistä kertaa järjestettävä Festivaali-festivaali. Festivaali oli määrä järjestää ensimmäisen kerran 2021,...