Näin hämärien iltojen aikaistuessa lähes jokaisesta mediassa löytyy kattavia vinkkilistoja kaamosväsymyksen selätykseen. Vuodesta toiseen listoilla pyörivät samat niksit, jotka kaikki varmasti jo tietävät, mutta kukaan ei niitä jaksa kokeilla, saati ottaa tavaksi.

Luultavasti voimistelusta pitävä jumppaa jo aamuisin kirkasvalolampun valossa. Sillä välin helposti heräävä urheiluaddikti aloittaa aamunsa poistamalla turvotuksen kasvoistaan kylmällä vedellä ja kirmaa sitten virkistävälle kymmenen kilometrin juoksulenkilleen.

Jokainen myös tietää, että terveelliset ruokailutottumukset auttavat tähänkin ongelmaan, mutta silti voimme paastota aamupäivän ja ahmia illalla pizzan.

Tiedämme myös, että päivän vähästä valosta kannattaa käydä nauttimassa ulkoilmassa kaamosaikaankin, jolloin valtaosa väestöstä on jumissa työ- ja opiskelupaikkojensa kammioissa koko lyhyen valoisan hetken.

Onneksi kaamosväsymystä voi torjua myös mukavammilla keinoilla. Koska onnellisuus on usein avainsana kaiken masentavan tai väsyttävän vähenemiselle, keräsin ihanien keinojen listan kaamoksen kohtaamiseen.

  1. Pidä yhteyttä ystäviin. Hyvät sosiaaliset suhteet virkistävät koska tahansa. Kaamoksesta saa hyvän syyn raivata aikaa ystäville esimerkiksi tylsän siivoamisen kustannuksella.
  2. Nuku riittävästi. Nukkuminen on mahtava mahdollisuus katsella tuntikausia vuorokaudessa uniikkeja vain itselle räätälöityjä seikkailuja.
  3. Syö suklaata. Tämä tehoaa aina, jos ei yliannostele – ja yliannostelu on vaikeaa.
  4. Smoothiet, mutta vain, jos tykkäät niiden tekemisestä, muussa tapauksessa unohda kohta neljä. Jos taas tosiaan tykkäät niiden tekemisestä, huomioi myös kohta yksi ja tee isompi annos. Näin sinulla on mahdollisuus hoitaa kaksi rastia kerralla tarjoamalla kaverille kanssa.
  5. Irvistele. Kielen näyttäminen rentouttaa niskaa lukitsevia lihaksia. Peilin edessä hiuksia kammatessa lihasjännitys saattaa vaihtua huvittuneisuuteen.
  6. Syö D-vitamiinia purkista. Onnistumisen tunnetta suoritetusta tehtävästä saa harvoin helpommalla eivätkä ne napit edes maistu pahalta.

Venyttelystä ja aamumaratooneista nauttivien kannattaa ilman muuta jatkaa myös jo aloittamiaan harrastuksia. Itse nautin suunnattomasti lumilautailusta ja addiktio lumille pääsemiseen toimii todella tehokkaana kaamoskammon poistajana. Odotan talvea aina innolla, koska minulle rakasta harrastusta ei voi harrastaa kuin kaamosaikaan.

Myös teattereissa pyörii pimeämpään vuodenaikaan mahtavia teoksia. Syksyn synkentyessä mainokset huutavat uusista ensi-illoista ja tammikuussa julkaistaan kevään uutuudet. Teatterissakäynti onkin minulle toinen syy pitää kaamosajasta.

Omat kiinnostuksenkohteeni ovat vahingossa kasaantuneet talveen. Itsensä voi toki tietoisestikin  yrittää saada innostumaan jostain talvitouhuilusta. Tuskin taka-ajatus tehoa huonontaa, jos tuloksena on pysyvä addiktio johonkin iloa tuottavaan harrastukseen.

Kun vuodesta puolet on kaamosta, tehdään siitä kivaa! Itse ajattelin ehdottomasti lisätä irvistelyn aamutoimiini.

Teksti: Tiina Harvia

Kuva: Mari Mäkelä

Aiheeseen liittyvää