Elokuva kertoo miehestä, joka yrittää pelastaa maailman aseenaan vain yksi sana – Tenet. Läpi kansainvälisen vakoilun hämärän maailman matkatessaan hän suorittaa tehtävää, joka ylittää ihmismielen ymmärtämisen rajan.

Elokuvan alku oli vahva ja tapahtumat etenivät nopeasti, joten mielenkiinto pysyi ensimmäiset minuutit hyvin yllä. Elokuvassa olisi ollut hyvä kiinnittää huomiota äänen laatuun, sillä joissakin kohtauksissa tavallinen puheääni tuli ulos kohtuuttoman suurella voimakkuudella ja varsinkin herkkäkorvaisille tällaiset kohtaukset saattoivat olla vaikeita.

Joissakin kohtauksissa hypittiin usein eri kaupunkien, kuten Oslon ja Mumbain välillä. Siitä tuli mielikuva, että onko näitä kohtauksia kuvattu vain, jotta elokuvaan saataisiin lisää pituutta. Elokuvan merkityksen kannalta vain Tallinna ja Ateena olivat sellaisia paikkoja, joihin kannatti kiinnittää huomiota.

Ensimmäisten viidentoista minuutin kohdalla kävi jo ilmi, mistä elokuva kertoi, mutta selitettävää riitti silti koko leffan ajan.

Robert Pattinsonin roolihahmo Neil oli mielenkiintoinen, ja missään vaiheessa ei paljastettu, miten kyseinen hahmo liittyi muuten elokuvan juoneen. Toisaalta se oli pieni lisä kolmen päähahmon väliin, toisaalta taas oli miellyttävää nähdä Pattinsonilta erilainen roolisuoritus kuin mitä on totuttu näkemään, esimerkiksi vampyyrielokuvissa.

Elokuvan pahiksen vaimo, Kat Sator, ilmestyi tyhjästä ja koko elokuvan ajan myös hänen tarkoituksensa elokuvassa jäi hieman sekavaksi. Elizabeth Debicki onnistui kuitenkin suorituksessaan pitämään mielenkiinnon hahmonsa ympärillä, joten sekavuus ei sinänsä haitannut katsojaa.

Kun on kyse tämänkaltaisesta elokuvasta, jää miettimään miten tappelu- ja takaa-ajokohtaukset olisi voitu toteuttaa eri tavalla, sillä tässä ne eivät olleet mitenkään ihmeellisiä vaan joskus ehkä turhankin puuduttavia.

Pääosassa olevan John David Washingtonin roolisuoritus oli virkistävä, mutta katsoja jäi miettimään, kuka kyseinen hahmo on ja mikä hänen nimensä on. Lopputeksteissä tulee ilmi nimi The Protagonist, mutta missään vaiheessa sitä ei mainita elokuvassa niin, että se jäisi katsojan mieleen.

Loppua kohden elokuva alkoi toistamaan itseään, eikä se jaksanut enää kiinnostaa samalla tavalla kuin alussa. Inversio tuli suurimpaan osaan viimeisten puolen tunnin aikana ja siitäkin saatiin sekavan tylsä aikaiseksi. Ohjaaja-käsikirjoittaja Christopher Nolanin elokuvana odotukset tätä pläjäystä kohden olivat suuret, mutta lopputekstien alkaessa pyörimään katsojalle jäi aika tyhjä fiilis. Tässäkö se oli?

Elokuvan kesto on noin 2h 30 minuuttia ja pääosissa ovat John David Washington, Robert Pattinson, Elizabeth Debicki sekä Kenneth Branagh. Sir Michael Caine tekee nopean, mutta mieleen jäävän roolisuorituksen.

Teksti: Suvi Levomäki

Kuva: Pixabay

Aiheeseen liittyvää