Tampere on täynnä puistoja, joissa voi harrastaa liikuntaa niin tavoitteellisesti kuin virkistysmielessä. Vaakakupissa-sarjan toisessa osassa esittelemme Tampereen keskustan ja lähialueen puistoja ja ulkoilualueita syksyn väreissä. Jos kiinnostut laajentamaan liikkumista Tampereen muihin puistoihin, saat niistä lisätietoa Tampereen kaupungin sivuilta.

 

Pyynikin luonnonsuojelualue

Pyynikinharjun Metsä- ja Maisemareitiltä löytyy merkitty näköalapaikka. Kuva: Jenni Mäntykoski

Pyynikinharju sijaitsee aivan Tampereen keskustassa Pyhäjärven ja Näsijärven välissä. Harjulla on Pyynikin luonnonsuojelualue, josta löytyvät Metsä-ja Maisemareitti, Lehtoreitti sekä lukuisia muita pienempiä sekä isompia polkuja, jotka risteilevät harjumaisemassa.

Näköalapaikalta maisemaa kohti Hatanpäätä. Kuva: Jenni Mäntykoski

Pyynikin näköalatornin luota löytyy alueen opastekartta sekä opastekylttejä, mutta itse poluilla opasteita ei ole.

Metsä-, Maisema- ja Lehtoreitti lähtevät aivan näköalatornin vierestä ja palaavat siihen tehtyään muutaman kilometrin lenkin harjumaisemassa. Vaikka alue on keskellä kaupunkia, niin siellä voi nauttia luonnon läheisyydestä ja hienoista maisemista. Jos pelkkä Pyynikin harjureiteillä liikkuminen ei riitä, voi harjulta laskeutua Pyhäjärven puolelle kolmea eri rappusreittiä, joita pitkin pääsee suuntaamaan kohti rannassa sijaitsevaa Atlaspuistoa.

 

 

Atlaspuisto

Atlaspuistossa voi myös viettää aikaa istuskellen. Kuva: Leena Huuhka

Atlaspuistosta löytyy kuuluisat Pyynikin hiekkarannat. Kuva: Leena Huuhka

Atlaspuisto tunnetaan arkikielessä paremmin Pyynikin tai Rosendahlin rantana. Hyvin suositut Pyynikin hiekkarannat ovat Jalkasaareen menevän kulkureitin varrella ja kesäisin auringonlaskulle suotuisat kalliot sijaitsevat aivan niemen kärjessä.

Lähdettäessä kulkemaan kaupunkia kohti, toinen suosittu hiekkarantapätkä avautuu rantareitin oikealle puolelle. Maisemiltaan Rosendahlin ranta ja Atlaspuisto ovat hyvin kauniita ja luonnon verhoamia. Vesistön läheisyys, suuret puut ja viheralueet houkuttelevat etenkin kesäisin ihmisiä piknikille. Talvisin monet alueen kävelyteistä eivät ole aurattuja, mutta ulkoilijoiden tekemiä polkuja kannattaa käyttää hyödyksi.

Kävelytie kaupunkiin lähtee aivan Pyynikin kesäteatterin ravintola-alueen laidasta, josta on noin reilun kilometrin matka Eteläpuistoon, reitistä riippuen. 

 

Eteläpuisto

Atlaspuistosta lähtiessä voi valita joko polkuisen rantareitin tai kivuta hiukan korkeammalle rinteeseen kävelytietä myöten. Kumpikin vaihtoehto johtaa Eteläpuistoon, joka sijaitsee Hämeenpuiston eteläpäässä, Pyhäjärven pohjoisrannalla.

Eteläpuistossa on Wäinö Aaltosen Osuustoimi-muistomerkki. Kuva: Leena Huuhka

Mäkireitti kulkee minigolfratojen ohitse ja saapuu lopulta Wäinö Aaltosen tekemälle muistomerkille. Eteläpuistosta löytyy myös Yrjö Liipolan vuonna 1953 tekemä Fabian Klingendahlin rintakuva.

Rannan lähellä kulkevalla polkumaisella reitillä ei ole talvikunnossapitoa, mutta polun varrelta löytyvät kuitenkin yhdet, Pyynikille tunnusomaiset portaat. Polkua myöten pääsee Eteläpuiston suurelle hiekkakentälle, joka on kesäisin ahkerassa käytössä urheilu- ja vapaa-ajanviettopaikkana. Rannan läheisyydessä voi harrastaa erilaisia urheilulajeja tai vain nauttia Pyhäjärvestä pienen kahvilan laiturilla. Halutessa kohti Ratinaa ja Hatanpäätä, tulee jatkaa Ratinan sillalle.

 

 

Hatanpää

Arboretumin polkujen hiljainen hetki. Kuva: Jenni Mäntykoski

Ratinasta pääsee jatkamaan Viinikanlahden rantareittiä pitkin Hatanpäälle. Hatanpäänpuisto on Pyhäjärven rannalla ja se koostuu kolmesta puistoalueesta.

Hatanpään sairaalan jälkeen tulee alueesta vanhin kartanoalue. Siellä on kotimaisia lehti-ja havupuita, siperianpihtoja sekä sembramäntyjä. Alueella kohoaa myös Hatanpään kartano. Kartanon vieressä sijaitsee ruusutarha, jossa on useita eri ruusulajikkeita ihasteltavana. Matkan jatkuessa saavutaan arboretum-alueelle, joka on puulajipuisto. Puiden lisäksi siellä on esillä perennoja, kesäkukkia ja maustekasveja. Alueelle on rakennettu myös lampi ja siitä Pyhäjärveen virtaava puro sekä pieni suoalue.

Viimeisenä on Vihilahdenpuisto, jossa suurin osa puulajeista on Suomessa yleisiä mutta joukossa on myös harvinaisuuksia.

Hatanpään puistoalueella riittää nähtävää ja huomaamatta tulee kuljettua polkuja pitkin tovi jos toinenkin. Puiston kasvillisuus on merkitty nimikyltein. Kulkemalla Pyynikiltä Ratinan kautta Hatanpäälle kertyy matkaa noin viisi kilometriä.

 

Kauppi

Reittejä löytyy kaikentasoisille urheilijoille. Kuva: Teemu Mustonen

Lähellä Tampereen ydinkeskustaa, noin kolmisen kilometrin päässä, Näsijärven rannalla sijaitsee Kaupin urheilupuisto. Alue on urheilijan keidas, jossa voi harrastaa monipuolisesti eri lajeja. Urheilupuiston alue tarjoaa kävijälle eri pelikenttien lisäksi urheilumahdollisuuksia jalkapallosta jousiammuntaan tai keilaamiseen. Alueelta löytyy myös urheiluhalli.

Kaupin alue tarjoaa lenkkipolkujen lisäksi muitakin urheilumahdollisuuksia. Kuva: Teemu Mustonen

Kaupin metsäalue on myös erittäin hyvä vaihtoehto tavallisellekin kuntoilijalle eri vaativuusasteisien reittivaihtoehtojensa ansiosta. Näsijärven läheisyys, suomalainen metsämaisema ja kallioiset rannat tekevät maastosta monipuolisen retkeilykohteen. Maastosta löytyy sekä suurempia kävelyreittejä että myös pienempiä metsäpolkuja, joita myöten voi helposti saada omalle reitille lisää monipuolisuutta ja pituutta. Talvisin alueen suurimmat polut vaihtuvat laduiksi ja näistä varmasti jokainen hiihtäjä löytää omansa. Suositut Kaupin sauna ja Rauhalahden kansankylpylä sijaitsevat aivan alueen vieressä, Näsijärven rannalla.

Teksti ja kuvat: Jenni Mäntykoski, Leena Huuhka ja Teemu Mustonen

Aiheeseen liittyvää